Een gezond gebit voor je hond? Zo doe je dat.

Tandenpoetsen bij je hond, is dat nou echt nodig? Tja, bij de ene hond kan het belangrijker zijn dan bij de ander, maar feit is dat je het gebit van je hond wél in betere conditie houdt met een goede gebitsverzorging. En dat is fijn voor je hond en jouw portemonnee.

Hoe ontstaan problemen met het gebit bij je hond?

Als de tanden van je hond nooit schoongemaakt worden, ontstaat er tandplak. En als tandplak niet verwijderd wordt, verandert dat in tandsteen. Tandsteen kan uiteindelijk voor ontstekingen van het tandvlees zorgen. Dat is heel pijnlijk voor je hond en het kan er weer toe leiden dat je hond misschien wel een tand of kies verliest.

De kosten voor behandeling aan het gebit van je hond of alleen al het laten reinigen van het gebit bij de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen, vooral omdat de meeste honden onder narcose zullen moeten. Niet alleen je hond is dus gebaat bij een goede gebitsverzorging, jij ook!

Manieren om het gebit van je hond te poetsen

De meeste honden kunnen hun eigen gebit redelijk schoon houden. En als baasje kun je je hond daar ook heel makkelijk een handje bij helpen:

Een goed kauwbot

Bijvoorbeeld door je hond goede kauwbotten te geven waar hij echt wel een tijdje op moeten kluiven. Als een hond regelmatig iets krijgt om flink op te knagen, dan ‘poetst’ hij daarmee eigenlijk zijn tanden.

Afhankelijk van de grootte van je hond, kun je heel uiteenlopende kluiven kopen die geschikt zijn voor jouw hond. Laat je bij twijfel goed informeren in bijvoorbeeld een goede dierenspeciaalzaak. Een chihuahua heeft namelijk een heel andere kluif nodig dan een boxer.

Je kunt je hond ook op iets anders laten kauwen dan een kauwbot dat afkomstig is van een dier. Dit is bijvoorbeeld handig als je hond snel diarree krijgt of als hij allergisch is voor bepaalde dierlijke eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan een:

  • koffieboonwortel;
  • yakkaas;
  • olijfhout;
  • kunststof kauwbot;
  • rubber speeltje (al dan niet met een smaakje om je hond te stimuleren erop te kauwen).

Wees voorzichtig met kauwopties als hertengewei en hoornen; deze zijn zo hard dat je hond zijn tanden er op kapot kan bijten!

Spelen met een flostouw

Je kunt ook af en toe een trekspelletje doen met je hond met een flostouw. Terwijl je rustig speelt met het flostouw en je hond dit telkens goed beetpakt met zijn bek, ‘poetst’ de stof de tanden schoon. Gebruik het liefst een flostouw van katoen of vlecht er zelf eentje van reepjes oude spijkerbroek.

Als je een trekspelletje doet met je hond, speel dan niet te fanatiek! Probeer voorzichtig van links naar rechts te bewegen en niet op en neer want dan kun je nekproblemen bij je hond veroorzaken. Het beste is om de hond zelf de trekbewegingen te laten maken en dat jij het andere einde alleen vasthoudt.

Til je hond ook nooit op van de vloer terwijl hij het flostouw vastbijt. Dit kan er misschien erg grappig en stoer uitzien, het is heel belastend voor het gebit van je hond.

Gewoon tandenpoetsen

Het allerbeste is natuurlijk is om elke dag het gebit van je hond even te poetsen. Probeer het poetsritueel op te nemen in jullie dagelijkse routine en het gebit van je hond zal veel langer in goede conditie blijven.

Natuurlijk kun je je hond het best laten wennen aan tandenpoetsen als hij nog een puppy is, maar ook een oudere hond kan het nog prima aanleren.

Zo laat je je hond wennen aan tandenpoetsen:

  1. Koop een vingertandenborsteltje en een speciale hondentandpasta (hier zit een lekker smaakje aan en bevat geen schadelijke stoffen voor je hond die in menselijke tandpasta, zoals xylitol, wel zitten!).
  2. Laat je hond eerst kennismaken met het kleine borsteltje en begin voorzichtig langs zijn tanden te strijken. In het begin lukt dit misschien maar voor enkele seconden, maar dit kun je snel opbouwen.
  3. Houd de sessies in het begin kort en zorg dat het leuk blijft voor je hond.
  4. Beloon je hond na elke poetssessie.
  5. Breid langzaam uit naar een speciale hondentandenborstel en verleng het poetsen steeds met een paar seconden, totdat je zijn hele gebit kunt poetsen.

Gebitsreiniger toevoegen aan het water van je hond?

Er zijn heel veel middeltjes op de markt die beweren de tanden van jouw hond in goede conditie te houden, zonder dat jij of je hond er al te veel moeite voor hoeft te doen. Zoals bijvoorbeeld een vloeistof toevoegen aan zijn water. Deze middelen kunnen geen kwaad, maar de echte werkzaamheid is nooit bewezen.

Kleine honden en gebitsproblemen

Met name (extreem) kleine honden hebben vaker last van hun gebit. De kaakjes van deze hondjes zijn vaak zo klein, dat de tanden en kiezen er eigenlijk niet zo goed meer in passen. Het gevolg is dat de tanden en kiezen over elkaar heen komen te staan en, je raadt het al, daar gaan vuil en bacteriën tussen zitten.

Met name dus bij kleine honden is het extra belangrijk om het gebit goed schoon te houden, al vroeg te beginnen met tandenpoetsen en het gebit regelmatig te laten checken door de dierenarts.

Gevolgen van slechte gebitsverzorging bij je hond

Zoals al even genoemd, ontstaan er uiteindelijk problemen met het gebit van je hond als zijn tanden niet regelmatig goed schoon gemaakt worden. Dan kan het nodig zijn om tandsteen te laten verwijderen, röntgenfoto’s van het gebit te laten maken of tanden en kiezen te laten trekken (vaak onder narcose).

Gebitsproblemen verzekeren

Krijgt je hond ondanks een goede gebitsverzorging toch last van gebitsproblemen? Dan kun je deze kosten vaak opvangen met een huisdierenverzekering. Bijvoorbeeld met de OHRA Hondenverzekering met de extra dekking Vaccinatie en Gebit. Je krijgt dan onvoorziene medische problemen aan het gebit van je hond tot een bepaald maximum vergoed, afhankelijk van je gekozen pakket.

Maar het voorkomen is beter dan genezen natuurlijk, dus blijf vooral goed poetsen!

Goed om te weten

Vaccinaties voor je hond

Welke vaccinaties er zijn en wanneer je je hond kan laten inenten, lees je hier!

Chippen en registreren van je hond

Het is verplicht je hond te chippen. De voordelen en kosten op een rij.

Gebitsverzorging bij je hond

Het gebit van je hond gezond houden, is belangrijk. Daarom: tips!

Tanden wisselen pup

Wanneer gaat je pup zijn tanden wisselen? Zijn er tips? We vertellen je er graag alles over.

Je hond reanimeren

Je denkt er liever niet aan. Toch is het fijn om te weten hóé je dit moet doen.

Veelvoorkomende klachten honden

Van overgewicht tot artrose; een top 6.

Chocoladevergiftiging bij je hond

Van symptomen tot aan wat je moet doen.

Alles over puppyvoeding

Welke soorten zijn er? Hoe vaak geef je het? We vertellen je er alles over.

Zo blijft jouw hond gezond!

Veel op pad met je hond? Dit kun je doen om je hond gezond te houden.