Chocoladevergiftiging bij je hond

Jij bent misschien dol op chocolade, maar dit zoete goedje kun je beter niet met je hond delen. Chocolade is giftig voor je hond; hij kan er behoorlijk ziek van worden en zelfs aan overlijden.

Wat is een chocoladevergiftiging bij je hond?

In de cacao van chocolade zit theobromine. Theobromine is giftig voor je hond, omdat het langzamer wordt afgebroken dan bij mensen. Theobromine zit ook in cacaodoppen, die vaak als bodembedekker voor de tuin worden gebruikt. Let hier dus ook als je een hond hebt.

Wat doet theobromine precies in het lijf van je hond?

Theobromine is familie van cafeïne en stimuleert het zenuwstelsel en de hartspier. Vandaar de versnelde hartslag. Maar daarnaast ontspant dit goedje ook een aantal spieren, zoals de vertakkingen die de luchtpijp met de longen verbinden (bronchiën). Hierdoor kan je hond lastiger ademhalen en kortademig worden. Ook wordt de urineproductie verhoogd. Daarom moet je hond soms meer plassen als hij chocolade heeft gegeten.

Bij welke hoeveelheid is chocolade giftig voor je hond?

Welke hoeveelheid chocolade giftig is voor je hond, hang van verschillende factoren af. De grootte van je hond speelt natuurlijk een rol, maar de ene hond lijkt gevoeliger voor theobromine te zijn dan de andere hond. Waar de ene hond al heel ziek wordt van één hap chocolade, kan de andere hond bij diezelfde hoeveelheid geen symptomen laten zien.

Ook is er een groot verschil of je hond pure chocolade, melk of witte chocolade eet. Hoe meer cacao er in chocolade zit, hoe meer theobromine. Hoe puurder de chocolade, hoe meer cacao en dus  grotere kans dat je hond ziek wordt.

We geven je een richtlijn:

Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht geeft als richtlijn dat 20 gram theobromine gevaarlijk kan zijn voor je hond. Maar hoe weet je nu hoeveel theobromine je hond binnen heeft gekregen?

Stel je hebt een hond van 20 kg (een middelgrote hond dus). Die moet ruim 40 kg witte chocolade opeten om 20 gram theobromine binnen te krijgen. Witte chocolade is dus niet direct heel gevaarlijk voor je hond. Maar witte chocolade is wel heel vet, dus echt lekker zal je hond zich niet voelen na het eten van een reep…

Diezelfde hond van 20 kilo hoeft maar 46 gram pure chocolade op te eten (dat is een kleine reep) om dezelfde hoeveelheid theobromine in zijn lijf te krijgen. Bij pure chocolade is het dus erg belangrijk dat je direct de dierenarts belt!

Wat zijn de symptomen van chocoladevergiftiging bij je hond?

Als je hond een stuk chocolade heeft gegeten, wil je natuurlijk graag weten of hij een vergiftiging heeft. Let op de volgende, eerste symptomen:

 • Braken
 • Pijn in de buik
 • Diarree
 • Onrustig gedrag/hyperactief
 • Versnelde ademhaling/hartslag
 • Veel drinken
 • Veel plassen

De meeste symptomen treden binnen 1-4 uur op nadat je hond de chocolade heeft gegeten. Soms kan het ook langer duren; tot 24 uur. Houd je hond dus minimaal 24 uur goed in de gaten als je vermoedt dat hij chocolade heeft gegeten.

Als je hond echt veel chocolade heeft gegeten of heftig reageert op theobromine kunnen de symptomen ernstiger zijn:

 • Spiertrillingen
 • Dronkenmansgang
 • Koorts
 • Epilepsie
 • Hartritmestoornissen
 • En zelfs coma

Wat moet je doen als je hond chocolade heeft gegeten?

Neem het zekere voor het onzekere en bel altijd je dierenarts als je vermoedt dat je hond melk- of pure chocolade heeft gegeten. Probeer door te geven hoeveel je denkt dat je hond binnen heeft gekregen en laat je dierenarts vervolgens beslissen of het raadzaam is om naar de praktijk te komen.

Probeer niet zelf je hond te laten braken; dit kan meer schade aanrichten dan goed doen. En dat wil je natuurlijk niet. 

Goed om te weten

Vaccinaties voor je hond

Welke vaccinaties er zijn en wanneer je je hond kan laten inenten, lees je hier!

Chippen en registreren van je hond

Het is verplicht je hond te chippen. De voordelen en kosten op een rij.

Gebitsverzorging bij je hond

Het gebit van je hond gezond houden, is belangrijk. Daarom: tips!

Tanden wisselen pup

Wanneer gaat je pup zijn tanden wisselen? Zijn er tips? We vertellen je er graag alles over.

Je hond reanimeren

Je denkt er liever niet aan. Toch is het fijn om te weten hóé je dit moet doen.

Veelvoorkomende klachten honden

Van overgewicht tot artrose; een top 6.

Chocoladevergiftiging bij je hond

Van symptomen tot aan wat je moet doen.

Alles over puppyvoeding

Welke soorten zijn er? Hoe vaak geef je het? We vertellen je er alles over.

Zo blijft jouw hond gezond!

Veel op pad met je hond? Dit kun je doen om je hond gezond te houden.