Chocoladevergiftiging bij je hond

Jij bent misschien dol op chocolade, maar dit zoete goedje kun je beter niet met je hond delen. Chocolade is giftig voor je hond; hij kan er behoorlijk ziek van worden en zelfs aan overlijden.

Wat is een chocoladevergiftiging bij je hond?

In de cacao van chocolade zit theobromine. Theobromine is giftig voor je hond, omdat het langzamer wordt afgebroken dan bij mensen. Theobromine zit ook in cacaodoppen, die vaak als bodembedekker voor de tuin worden gebruikt. Let hier dus op als je een hond hebt.

Wat doet theobromine precies in het lijf van je hond?

Theobromine heeft een ontspannende werking op de darmspieren. Bij een milde vergiftiging kan je hond daardoor gaan braken of diarree krijgen. Ook kan je hond na het eten van chocolade meer gaan drinken en plassen. 

Theobromine heeft ook een stimulerende werking op het zenuwstelsel en de hartspier. Daardoor kan een hond bij erge vergiftiging erg onrustig worden, spierrillingen krijgen, hijgerig worden of een epileptische aanval krijgen. Door hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen kan een hond uiteindelijk overlijden. 

Bij welke hoeveelheid is chocolade giftig voor je hond?

Welke hoeveelheid chocolade giftig is voor je hond, hang van verschillende factoren af. De grootte van je hond speelt natuurlijk een rol, maar de ene hond lijkt gevoeliger voor theobromine te zijn dan de andere hond. Waar de ene hond al heel ziek wordt van één hap chocolade, kan de andere hond bij diezelfde hoeveelheid geen symptomen laten zien.

Ook is er een groot verschil of je hond pure chocolade, melk of witte chocolade eet. Hoe meer cacao er in chocolade zit, hoe meer theobromine. Hoe puurder de chocolade, hoe meer cacao en dus  grotere kans dat je hond ziek wordt.

We geven je een richtlijn:

Maar hoe weet je nu hoeveel theobromine je hond binnen heeft gekregen? Houd in gedachten dat er al lichte vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden bij een inname van 20 milligram theobromine per kilogram. Voor een hond van 10 kilogram komt dat overeen met 23 gram pure chocolade. 

Heeft je hond cacaopoeder of -bonen gegeten? Dan zal hij eerder verschijnselen vertonen. Neem altijd contact op met de dierenarts als je hond chocolade heeft gegeten. Geef aan welke soort chocolade het is en hoeveel jouw hond heeft binnengekregen.

Wat zijn de symptomen van chocoladevergiftiging bij je hond?

Als je hond een stuk chocolade heeft gegeten, wil je natuurlijk graag weten of hij een vergiftiging heeft. Let op de volgende, eerste symptomen:

 • Braken
 • Pijn in de buik
 • Diarree
 • Onrustig gedrag/hyperactief
 • Versnelde ademhaling/hartslag
 • Veel drinken
 • Veel plassen

De meeste symptomen treden binnen 1-4 uur op nadat je hond de chocolade heeft gegeten. Soms kan het ook langer duren; tot 24 uur. 

Als je hond echt veel chocolade heeft gegeten of heftig reageert op theobromine kunnen de symptomen ernstiger zijn:

 • Spiertrillingen
 • Dronkenmansgang
 • Koorts
 • Epilepsie
 • Hartritmestoornissen
 • En zelfs coma

Wat moet je doen als je hond chocolade heeft gegeten?

Neem het zekere voor het onzekere en bel altijd je dierenarts als je vermoedt dat je hond melk- of pure chocolade heeft gegeten. Probeer door te geven hoeveel je denkt dat je hond binnen heeft gekregen en laat je dierenarts vervolgens beslissen of het raadzaam is om naar de praktijk te komen. Houd je hond in ieder geval altijd 24 uur lang goed in de gaten, ook als de hoeveelheid gegeten chocolade niet veel lijkt en je niet gelijk verschijnselen ziet. 

Probeer niet zelf je hond te laten braken; dit kan meer schade aanrichten dan goed doen. En dat wil je natuurlijk niet. 

Goed om te weten

Vaccinaties voor je hond

Welke vaccinaties er zijn en wanneer je je hond kan laten inenten, lees je hier!

Chippen en registreren van je hond

Het is verplicht je hond te chippen. De voordelen en kosten op een rij.

Gebitsverzorging bij je hond

Het gebit van je hond gezond houden, is belangrijk. Daarom: tips!

Tanden wisselen pup

Wanneer gaat je pup zijn tanden wisselen? Zijn er tips? We vertellen je er graag alles over.

Je hond reanimeren

Je denkt er liever niet aan. Toch is het fijn om te weten hóé je dit moet doen.

Veelvoorkomende klachten honden

Van overgewicht tot artrose; een top 6.

Chocoladevergiftiging bij je hond

Van symptomen tot aan wat je moet doen.

Alles over puppyvoeding

Welke soorten zijn er? Hoe vaak geef je het? We vertellen je er alles over.

Zo blijft jouw hond gezond!

Veel op pad met je hond? Dit kun je doen om je hond gezond te houden.