Tanden wisselen pup: alles wat je wilt weten

Een puppy heeft een gebit met melktanden, net als mensenkinderen. Tanden wisselen bij je puppy gebeurt als hij ongeveer 4 maanden oud is. Het melkgebit valt dan uit en zijn nieuwe gebit komt door. Je puppy kan hier wel wat last van hebben. Alles weten over het tanden wisselen bij je pup? Lees dan snel verder.

Wanneer wisselen pups hun tanden?

Een hond wordt geboren zonder tanden. Maar wanneer wisselen pups hun tanden? Als je puppy ongeveer 3 weken oud is, komt het puppygebit door. Dit duurt tot je puppy ongeveer 2 maanden oud is. Een pup heeft dan in totaal 28 melktanden en -kiezen. Een volwassen hond heeft er 42.

De tandjes van een pup zijn klein en vlijmscherp. Rond de leeftijd van 13-21 weken oud start het wisselen. Grote hondenrassen wisselen vaak eerder dan kleine. Het tanden wisselen bij je puppy gaat in fases: eerst tanden, dan kiezen. Het kan dus wel een tijd duren voordat zijn complete gebit is gewisseld. Pas na ongeveer een jaar is het gebit volledig door en op volle sterkte.

Symptomen tanden wisselen bij je pup

Je pup kan last hebben van het tanden wisselen. Hoe weet je dat het wisselen begonnen is? Wat zijn de symptomen? Je kunt het bijvoorbeeld zien aan dat:

  • je pup gaat meer bijten;
  • je pup dunnere ontlasting heeft;
  • je pup opeens een tandje mist;
  • je tanden of kiezen in huis vindt.

Losse tanden worden ook weleens tijdens het eten ingeslikt. Dit gaat per ongeluk en is niet erg. Deze komen dan via de ontlasting weer mee naar buiten.

Wat kun je doen als je pup zijn tanden wisselt?

Je puppy zal waarschijnlijk graag meer willen kauwen. Je kunt je pup kauwkluifjes of kauwspeeltjes aanbieden. Om ze te koelen, wat voor je pup verzachtend kan werken, leg je de kauwspeeltjes even in de vriezer of koelkast. Laat je puppy wel zelf bepalen hoeveel hij kauwt en wees voorzichtig met trekspelletjes. Zijn bek is natuurlijk gevoelig.

Wat kun je doen als puppytanden blijven zitten?

In sommige gevallen moet er een puppytand worden verwijderd, als die te lang blijft zitten. Logisch, want er moet ruimte gemaakt worden voor een nieuwe tand! Is dit bij jouw hond het geval, vraag je dierenarts dan om advies. Mogelijk valt de tand of kies er toch nog vanzelf uit. Je dierenarts kan dan ook direct controleren of alle tanden en kiezen de juiste kant op groeien en geen problemen geven in de bek van je hond. 

Moet je je puppy afleren om te bijten tijdens het tanden wisselen?

Pups verkennen de wereld met hun bek. Tijdens het tanden wisselen bij je pup kan het bijten tijdelijk verergeren. Het puppybijten stopt vanzelf als het wisselen over is en je hond ouder wordt. Probeer vooral te voorkomen dat je pup je handen ziet als speelgoed. Bied in plaats van je handen consequent een speeltje aan. Leer je pup vooral dat hij mag bijten in zijn eigen speelgoed en kluifjes en niet in kleren, handen of schoenen.

Zijn er kosten verbonden aan het tanden wisselen van je pup?

Het wisselen van de tanden is een natuurlijk proces en zal eigenlijk vanzelf gaan. Hier zijn dan dus geen extra onverwachte kosten aan verbonden, op misschien een extra kauwspeeltje na. Wel is het aan te raden om de dierenarts even mee te laten kijken als je denkt dat het wisselen klaar is. Al is het maar om te checken of alle tanden er inderdaad uit zijn en of het volwassen gebit netjes staat. Mocht je jonge hond toch een behandeling nodig hebben, kan een OHRA Huisdierenverzekering je helpen bij deze onverwachte kosten. Hiervoor moet je dan wel de module Gebit hebben afgesloten.

Goed om te weten

Vaccinaties voor je hond

Welke vaccinaties er zijn en wanneer je je hond kan laten inenten, lees je hier!

Chippen en registreren van je hond

Het is verplicht je hond te chippen. De voordelen en kosten op een rij.

Gebitsverzorging bij je hond

Het gebit van je hond gezond houden, is belangrijk. Daarom: tips!

Tanden wisselen pup

Wanneer gaat je pup zijn tanden wisselen? Zijn er tips? We vertellen je er graag alles over.

Je hond reanimeren

Je denkt er liever niet aan. Toch is het fijn om te weten hóé je dit moet doen.

Veelvoorkomende klachten honden

Van overgewicht tot artrose; een top 6.

Chocoladevergiftiging bij je hond

Van symptomen tot aan wat je moet doen.

Alles over puppyvoeding

Welke soorten zijn er? Hoe vaak geef je het? We vertellen je er alles over.

Zo blijft jouw hond gezond!

Veel op pad met je hond? Dit kun je doen om je hond gezond te houden.