Veelvoorkomende aandoeningen bij honden

Stel je hond wordt zomaar ziek en je weet niet of je er zelf iets aan kunt doen. Dan is de kans groot dat je naar de dierenarts gaat. Want je huisdier is een belangrijk onderdeel van je gezin. Maar bij welke signalen is het nou handig of zelfs belangrijk om met je hond naar de dierenarts te gaan? Welke aandoeningen ziet de dierenarts regelmatig bij honden? En aan welke kosten voor de dierenarts moet je dan denken?

Hondenrassen met een verhoogd risico 

Sommige rassen hebben een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen. Dit kan invloed hebben op de kosten voor de dierenarts. Het is een goed idee om een rashond bij een erkende fokker te kopen, want dan weet je in ieder geval waar je huisdier vandaan komt. Een erkende fokker zorgt ook voor de eerste noodzakelijke inentingen. Wel zo handig, want dan hoef je dit niet meer te regelen. Sommige aandoeningen kun je niet voorkomen. Gedraagt het beestje zich anders dan normaal? Ligt je hond bijvoorbeeld al een paar dagen lusteloos in z’n mand? Dan wordt het tijd om een bezoek aan de dierenarts te brengen. Want op zo’n moment is het welzijn van je huisdier belangrijker dan de dierenartskosten voor je hond.

Aandachtspunten per ras

Per ras geven we je inzicht in de kosten van aanschaf, voeding en verzorging. We laten je ook het risico op bepaalde erfelijke aandoeningen zien en wat de kosten voor de dierenarts zijn. En we geven je voorbeelden van kosten die we wel of die we juist niet vergoeden. Benieuwd naar de hondenrassen? Deze hebben we voor je op een rij gezet.