Vaccinaties voor je hond. Deze zijn belangrijk.

Je wilt je hond natuurlijk gezond houden. Helaas komen er zelfs in Nederland besmettelijke en levensbedreigende ziektes bij honden voor. Tegen een aantal van deze ziektes kun je je hond gelukkig laten vaccineren. Denk bijvoorbeeld aan de rabiës vaccinatie voor je hond (hondsdolheid). Je hond maakt dan antistoffen aan tegen de ziekteveroorzakers en is daarmee beschermd. Vaccineren is een belangrijke manier om bepaalde kwalen te voorkomen en begint al op vroege leeftijd. 

Inenting of vaccinatie voor je hond?

Twee woorden die hetzelfde betekenen: inenten en vaccineren. Door vaccinaties of inentingen bouwt je hond voldoende bescherming op tegen verschillende ziektes. Vooral voor puppy's is dit belangrijk. Het afweersysteem van jonge dieren is namelijk nog niet goed genoeg ontwikkeld om bescherming tegen bepaalde ziektes te bieden. De eerste vaccinatie wordt vaak aan een pup gegeven voordat ze het nest verlaten. Daarna kan de dierenarts beoordelen hoe vaak de vaccinaties moeten worden herhaald. 

Belangrijke vaccinaties voor honden

  • Hondenziekte (ziekte van Carré, Distemper)
  • Leverziekte (Hepatitis Contagiosum Canis, HCC)
  • Parvovirose (Parvo)
  • Ziekte van Weil (Leptospirose)

In bepaalde situaties zijn er extra vaccinaties nodig, zoals de vaccinatie tegen kennelhoest en de rabiës vaccinatie voor je hond. 

Vaccinatie voor kennelhoest

De vaccinatie tegen kennelhoest is aan te raden wanneer je hond naar een cursus gaat of in een pension verblijft. Tegenwoordig wordt dit ook wel de besmettelijke hondenhoest genoemd, omdat honden de ziekte het niet alleen op cursus of in een pension kunnen oplopen.

Je hond heeft meer kans op de ziekte als hij bijvoorbeeld in het park met een grote groep honden speelt. Ook honden die een vaccinatie hebben gehad, kunnen nog besmettelijke hondenhoest krijgen. De symptomen zijn dan wel wat minder ernstig. Begint je hond met hoesten? Breng dan een bezoek aan de dierenarts en houd hem bij andere honden uit de buurt. 

Rabiës vaccinatie voor je hond

Gaat je hond mee naar het buitenland? Dan is een rabiës vaccinatie voor je hond verplicht. Ook in Nederland wordt hier naar gevraagd als je weer terug reist. 

Bijwerkingen van vaccinaties bij je hond

Je hond kan last krijgen van bijwerkingen na het vaccineren. Sommige honden voelen zich tijdelijk wat minder lekker na een vaccinatie of krijgen ontstekingsreacties op de plek van de inenting. Meestal trekt dit na een paar dagen weg.

Gezondheidscontrole en titerbepaling

Een gezondheidscontrole is een check om te kijken of je hond nog helemaal gezond is. Zo ontdek je op tijd ziektes bij je hond, want deze zijn niet altijd zichtbaar. Vaak combineren dierenartsen een gezondheidscontrole met een vaccinatie bij je hond.

Met een titerbepaling kom je erachter of je hond een vaccinatie nodig heeft. Het is een bloedtest die aantoont of je hond nog voldoende antilichamen heeft tegen Infectieuze Hepatitis, Parvo en Distemper. Zo voorkom je dat je hond onnodig gevaccineerd wordt.

Tip: ontwormen voor vaccinatie

Uit onderzoek blijkt dat vaccinaties beter aanslaan als je hond voor die tijd ontwormd is. Het lichaam hoeft dan namelijk niet tegelijkertijd de wormen te bestrijden en antilichamen tegen ziekten aan te maken. Het is om die reden verstandig om je huisdier twee weken voor de inenting te laten ontwormen.

Wist je dat ...

... vaccinaties voor je hond tegen de meest voorkomende ziekten met de OHRA Huisdierenverzekering vergoed worden met de aanvullende dekking Vaccinatie en Gebit

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.