Ziekte van Weil hond

Zwemt je hond graag of woon je in een waterrijk gebied, dan loopt jouw hond kans op besmetting van de ziekte van Weil. Lees hieronder wat de kenmerken en symptomen zijn, en wat je eraan kunt doen om de ziekte van Weil te voorkomen of te behandelen.

Wat is de ziekte van Weil bij honden?

De ziekte van Weil bij honden is een (bacteriële) infectieziekte die wordt overgebracht door de bruine rat via de leptospirose-bacterie. Vooral honden die zwemmen of in een gebied wonen met water lopen kans op besmetting. Honden worden echt ziek. Ze krijgen last van braken en bloedingen en kunnen geelzucht, nier- en leverproblemen krijgen. De kosten ter preventie van de ziekte van Weil betreffen op de eerste plaats een inenting tegen de infectieziekte.

Wat zijn de kenmerken van de ziekte van Weil bij honden?

De ziekteverschijnselen kunnen bij elke hond anders zijn omdat er verschillende leptospirose-bacteriën bestaan. Bijna de helft van de bruine rat-populatie in Nederland draagt de ziektekiem bij zich. Een hond wordt besmet via urine of met urine besmet water. De kans op de infectieziekte is het grootst bij honden die zwemmen of in een waterrijk gebied wonen. Honden kunnen elkaar besmetten en als baasje kun je via de urine van je hond de ziekte ook krijgen. Je kunt je hond inenten tegen de ziekte van Weil. Hierdoor is de kans op besmetting een stuk kleiner. Deze inenting moet jaarlijks worden onderhouden.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Weil bij honden?

Een hond die de ziekte van Weil heeft opgelopen wordt erg ziek. Niet elke hond heeft dezelfde verschijnselen, maar de meest voorkomende symptomen zijn:

 • apathie en hoge koorts
 • niet eten
 • nier- en leverproblemen
 • geelzucht
 • diarree en braken
 • bloedingen

In het ergste geval overlijden honden aan deze infectieziekte. Helaas gebeurt dit regelmatig. Honden die een vaccinatie hebben gehad, worden wel ziek maar minder ernstig.

Hoe voorkom je de ziekte van Weil bij honden?

Honden kunnen worden gevaccineerd tegen leptospirose, ofwel de ziekte van Weil. Er bestaan verschillende Leptospira-bacteriën. De vaccinatie biedt bescherming tegen de typen bacteriën die in het vaccin verwerkt zijn. Dierenartsen in Nederland gebruiken een vaccin met 2 tot 4 typen van Leptospira-bacterie. In West Europa komen ze het meeste voor. De vaccinatie moet je wel elk jaar herhalen.

Behandeling ziekte van Weil bij honden

Honden die zijn geïnfecteerd met de ziekte van Weil krijgen antibiotica. Vaak is intensieve zorg nodig en wordt de hond opgenomen bij de dierenarts. Het is belangrijk om de antibioticakuur af te maken. Doe je dat niet, dan herstelt de hond niet volledig. Soms krijgt je hond na de behandeling in de dierenkliniek een ander, extra antibioticum. De reden hiervoor is dat anders het risico op besmetting van andere honden en mensen blijft bestaan, omdat de hond de bacterie nog maanden uitplast. Informeer bij de dierenarts of je hond een eenmalig extra antibioticum nodig heeft.

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Een belangrijk signaal van mogelijke besmetting is apathie, koorts en verminderde eetlust bij je hond. Reageert de hond niet of nauwelijks en heeft hij last van diarree en braken? Dan is het verstandig om je hond te laten onderzoeken. De dierenarts doet bloedonderzoek om te ziekte aan te tonen en meet de antistoffen in het lijf van de hond tegen de ziekte.

Hoe hoog zijn de kosten voor een behandeling?

In principe betaal je als hondenbezitter zelf de kosten voor een behandeling aan de ziekte van Weil. Heb je een dekking Vaccinaties bij je huisdierenverzekering, dan worden deze kosten (deels) vergoed.

Hieronder zetten we de onderdelen van een behandeling aan de ziekte van Weil op een rij:

 • Inenten hond, jaarlijks herhalen
  Kosten: ongeveer € 40,-.
 • Bloedonderzoek
  Kosten: ongeveer € 80,-.
 • Opname en behandeling
  Kosten: afhankelijk van ernst € 150,- tot € 750,-.

De meeste kosten voor een behandeling van de ziekte van Weil krijg je met een huisdierenverzekering van OHRA vergoed. Welke kosten je precies vergoed krijgt, hangt af van het pakket dat je kiest. Zo vergoeden we de inentingen met een extra dekking Vaccinaties.

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.