Top 6 veelvoorkomende klachten bij honden

Je hoopt natuurlijk dat jouw hond altijd gezond en blij is, maar ook je hond kan ziek worden. Benieuwd naar veelvoorkomende klachten bij honden en de gevolgen? Bekijk de 6 top. 

1. Overgewicht bij je hond

Eén veelvoorkomende klachten bij honden is overgewicht. Overgewicht heeft gevolgen voor de gezondheid van je hond. Je hond heeft meer kans op: gewrichtsproblemen, hart- en vaatziekten én suikerziekte. Ongeveer de helft van alle honden en katten in Nederland is te zwaar. Wil je overgewicht bij je hond voorkomen? Houd zijn conditie en gewicht dan goed in de gaten. Twijfel je of weet je niet hoe je dit moet aanpakken? Dan kun je dit altijd met je dierenarts bespreken. 

2. Huidproblemen bij je hond

Veel honden hebben huidproblemen. Veelvoorkomende klachten zijn: jeuk, roodheid, wondjes, kale plekken en een verkleurde vacht. Vaak worden deze problemen veroorzaakt voor een allergie. Dit kan een voedselallergie zijn, maar ook atopie. Atopie is een verzamelnaam voor huidproblemen die worden veroorzaakt door een allergie, zoals een pollen-, gras- of mijtenallergie. De allergie is vaak een erfelijke aandoening. Je kunt laten onderzoeken waar je hond precies allergisch voor is. Houd er wel rekening mee dat dit flink wat tijd én geld kost.  

3. Artrose bij je hond

Op nummer 3 van veelvoorkomende klachten bij honden staat artrose, oftewel gewrichtsproblemen. Merk je dat je hond moeite heeft met opstaan, niet makkelijk loopt en trappen vermijdt? Dan kan het zijn dat je hond last heeft van artrose. Bijna alle honden krijgen uiteindelijk te maken met artrose. De gewrichten van je hond slijten namelijk als hij ouder wordt. En net als bij mensen kan dit voor pijn en stijfheid zorgen. Sommige hondenrassen hebben sneller last van artrose. Vaak is het erfelijk, maar het kan ook zijn dat je hond als pup te veel heeft gerend of trapgelopen. 

Artrose is helaas niet te genezen. Denk je dat je hond last heeft van artrose? Laat hem dan onderzoeken bij de dierenarts. De dierenarts zal je hond controleren en een röntgenfoto’s en/of een scan van de pijnlijke gewrichten maken. Zo kan die dierenarts inschatten hoe erg de artrose is en of een operatie nog voor verlichting van de pijn en klachten kan zorgen. Als een operatie niet meer helpt, kan je hond pijnstillers krijgen. Deze slikt hij dan de rest van zijn leven. Fysiotherapie kan je hond ook helpen om zijn spieren aan te sterken. Houd er rekening mee dat de kosten voor een behandeling flink kunnen oplopen. 

4. Maag-darmklachten bij je hond

Laat je hond veel windjes, heeft hij vaak last van diarree of heeft hij juist moeite met poepen? Dan heeft hij last van maag-darmklachten; een veelvoorkomende klacht bij honden. Je hond heeft dan problemen met zijn spijsvertering. Ook deze aandoening kan erfelijk zijn, maar het kan ook het gevolg zijn van een parasiet. Een hond die een parasiet (giardia) heeft gehad, kan namelijk de rest van zijn leven last houden van zijn maag-darmstelsel.

De oorzaak van maag-darmproblemen is vaak lastig te vinden. Een dierenarts of specialist moet hier veel onderzoeken voor doen, waardoor de kosten ook hoog kunnen oplopen. 

5. Hartproblemen bij je hond

Op nummer 5 van veelvoorkomende klachten bij honden staat hartproblemen. Hartproblemen kunnen erfelijk zijn. HCM (hypertrofische cardiomyopathie) is bijvoorbeeld een veelvoorkomende aandoening. De hartspier is dan verdikt. waardoor je hond een slechte conditie heeft. Om een hartaandoening vast te stellen is een echo of röntgenfoto nodig. Bij een hartaandoening kan een operatie de oplossing zijn. Is dat niet het geval, dan krijgt je hond medicijnen. Vaak moet hij die levenslang gebruiken. Een hartoperatie is een dure operatie. En ook de kosten voor levenslange medicatie lopen snel op. 

6. Orthopedische problemen bij je hond

Elleboogdysplasie, heupdysplasie en patella luxatie zijn gewrichtsproblemen. Gewrichtsproblemen zijn ook veelvoorkomende klachten bij honden. Om gewrichtsproblemen vast te stellen zal de dierenarts eerst onderzoek doen. Dit is nodig om te bepalen of een operatie kan helpen. Om te helpen bij het herstel, wordt na een operatie ook vaak fysiotherapie aangeraden. De kosten bij gewrichtsproblemen lopen daarom al snel op. 

Verzeker je hond tegen onverwachte medische kosten

Heb je een rashond? Verdiep je dan goed in de erfelijke aandoeningen. Zo kun je beter inschatten of jouw hond een grotere kans heeft op het krijgen van een bepaalde aandoening. Natuurlijk kun je ook net pech hebben. En als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Goed om te weten

Vaccinaties voor je hond

Welke vaccinaties er zijn en wanneer je je hond kan laten inenten, lees je hier!

Chippen en registreren van je hond

Het is verplicht je hond te chippen. De voordelen en kosten op een rij.

Gebitsverzorging bij je hond

Het gebit van je hond gezond houden, is belangrijk. Daarom: tips!

Tanden wisselen pup

Wanneer gaat je pup zijn tanden wisselen? Zijn er tips? We vertellen je er graag alles over.

Je hond reanimeren

Je denkt er liever niet aan. Toch is het fijn om te weten hóé je dit moet doen.

Veelvoorkomende klachten honden

Van overgewicht tot artrose; een top 6.

Chocoladevergiftiging bij je hond

Van symptomen tot aan wat je moet doen.

Alles over puppyvoeding

Welke soorten zijn er? Hoe vaak geef je het? We vertellen je er alles over.

Zo blijft jouw hond gezond!

Veel op pad met je hond? Dit kun je doen om je hond gezond te houden.