Heupdysplasie hond

Wat is Heupdysplasie bij honden?

Heupdysplasie (HD) bij honden is een afwijking van het heupgewricht waarbij de heupkop niet goed past in de heupkom. HD komt bij verschillende honden voor. Honden hebben er veel last van, de afwijking is operatief te behandelen. De kosten van een behandeling aan Heupdysplasie betreffen röntgenfoto’s en een operatie aan de heup.

Wat zijn de kenmerken van Heupdysplasie bij honden?

HD bij de hond betekent dat het heupgewricht verkeerd is gevormd zodat de heupkop niet goed in de heupkom past. De heupkom van de hond is te ondiep en de heupkop te plat. In ongeveer 30% van de gevallen is de heupafwijking erfelijk bepaald. Bij jonge honden is er sinds de geboorte te veel speling in het heupgewricht waardoor de kop en de kom op de verkeerde manier tegen elkaar aan stoten. Het kraakbeen in de heup wordt daardoor aangetast. Deze ernstige gewrichtsaandoening zorgt voor veel pijn bij je hond. Ook de omgevingsfactoren spelen een rol bij de ontwikkeling en de ernst van Heupdysplasie. Denk aan hoge groeisnelheid, overbelasting en overgewicht.

Wat zijn de symptomen van Heupdysplasie bij honden?

Wanneer een jonge hond belast is met HD, zie je dat al in de eerste 4 tot 10 maanden. De spieren in de achterpoten en de heupen zijn minder sterk. Normaal heeft een jonge hond zin om te spelen, maar nu meestal niet. Je ziet als baasje de volgende symptomen:

 • Afwijkende gang bij het lopen
 • Plotseling pijn in de achterpoten en de heupen
 • Minder zin om te lopen en rennen vanwege de pijn

Een oudere hond met deze erfelijke heupaandoening heeft last van:

 • Artrose (gewrichtsslijtage)
 • Startkreupelheid
 • Moeilijk opstaan
 • Moeite met traplopen en springen
 • Pijn na zware inspanning

Behandeling Heupdysplasie bij honden

HD is een ernstige gewrichtsafwijking. Een behandeling met medicijnen dient in eerste instantie om ontstekingen en pijn te verminderen. Fysiotherapie kan helpen om de gewrichten te versoepelen en de spieren aan te sterken. Maar in de meeste gevallen is een operatie noodzakelijk. Moet jouw hond worden geopereerd aan HD? Dan zal de dierenarts je hond vooraf uitgebreid onderzoeken en door middel van röntgenfoto’s de ernst van de heupafwijking bepalen.

Er zijn verschillende operaties denkbaar, afhankelijk van de ernst van de afwijking:

 • Bekkenkanteling (bij een ernstige afwijking ontdekt in het eerste levensjaar)
 • Kunstheupen (in ernstige gevallen, ingrijpend en kostbaar)
 • Weghalen van een spier in de lies (bij oude honden)
 • Verwijderen van de heupkop (bij hevige pijn en als een andere oplossing niet mogelijk is, niet geschikt voor grote, zware honden)
 • Een operatie vermindert de pijn maar de heupafwijking zal er niet door genezen. Bespreek met de dierenarts welke operatie het meest geschikt is voor jouw hond en wat de kosten zijn
Na de operatie aan HD is een goede revalidatie heel belangrijk. Meestal moet je hond 2 tot 6 weken rust hebben en alleen naar buiten voor de behoeften.

Wanneer moet ik naar de dierenarts?

Heb je een vermoeden dat jouw hond is belast met de gewrichtsaandoening HD? Omdat hij afwijkend loopt, niet wil spelen en zichtbaar pijn heeft? Vanaf 16 weken na de geboorte dan de dierenarts lichamelijk onderzoek doen. De hond gaat dan onder narcose en de dierenarts bepaalt aan de hand van röntgenfoto’s of er sprake is van een heupafwijking en zo ja, in welke mate. Het is belangrijk om het onderzoek in ieder geval te laten uitvoeren voordat de hond 6 maanden oud is. Zo ben je er op tijd bij en heeft een behandeling de meeste kans van slagen.

Voorkom hoge kosten met de Top dekking

Met een beetje pech betaal je zelf de kosten voor een operatie aan het heupgewricht van je hond. Heb je een OHRA Huisdierenverzekering met Top dekking? Dan worden deze kosten (voor een deel) vergoed. De kosten voor onderzoek en een operatie aan Heupdysplasie zijn niet gering. Hoeveel je precies betaalt, is afhankelijk van het soort behandeling.

 • Röntgenfoto’s
  Kosten: tussen de € 200,- en € 250,-
 • Operatie bekkenkanteling
  Kosten: ongeveer € 1.600,-
 • Prothese bij heupdysplasie
  Kosten: ongeveer € 3.000,-

Bekijk de vergoedingen met een huisdierenverzekering van OHRA

Hoe voorkom je Heupdysplasie bij honden?

HD bij honden is een zogenoemde multifactoriële aandoening. Het is dus niet zo dat 1 factor een rol speelt, meerdere factoren kunnen ervoor zorgen dat een hond deze aandoening krijgt. Als er sprake is van een erfelijk bepaalde aandoening van de heupen is de afwijking niet te voorkomen. Ouders zonder HD kunnen pups krijgen die mogelijk HD ontwikkelen. Andersom is ook mogelijk: ouders die HD hebben, kunnen pups krijgen die de afwijking niet dragen. Bij Heupdysplasie spelen omgevingsfactoren ook een rol, zoals overgewicht en overbelasting. Gelukkig heb je die als baasje zelf in de hand. Zorg je voor goede voeding en verantwoorde beweging, dan kun je voor een groot deel deze risicofactoren voorkomen.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.