De kosten van de dierenarts voor je hond

Je hond is je maatje, een deel van je gezin. Daar wil je goed voor zorgen! Daar horen ook afspraken bij de dierenarts bij. Maar die kosten bij de dierenarts kunnen soms behoorlijk oplopen, zeker als je hond iets ernstigs mankeert. Handig dus om rekening te houden met de verwachte en onverwachte kosten bij de dierenarts. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan. 

Met je puppy naar de dierenarts

Heb je net een puppy in huis, dan moet je het eerste jaar vaker naar de dierenarts. Een puppy is nog klein en vatbaar voor ziektes en parasieten. Je pup heeft meerdere vaccinaties en ontworming nodig. Tijdens je bezoekjes kan de dierenarts ook in de gaten houden of je puppy goed groeit.

TIP

Denk je aan een huisdierenverzekering? Sluit deze dan zo snel mogelijk af. Hoe jonger je hond, hoe lager de maandkosten voor je verzekering!

Verwachte en onverwachte kosten van de dierenarts

De ene hond mankeert (bijna) nooit iets en komt fluitend door de jaarlijkse gezondheidscheck. En de andere hond is juist vatbaar voor ziektes of aandoeningen. Ook kan je hond gek op avontuur zijn en sneller iets oplopen. Zo krijg je te maken met verwachte dierenartskosten en kosten waar je niet op had gerekend.

Dierenartskosten die jaarlijks terugkomen:

Gezondheidscheck

Hiermee kan jouw dierenarts op tijd zien of je hond iets mankeert. Dit kan een hoop ellende besparen en voorkomt vaak duurdere en zwaardere behandelingen of operaties.

Vaccinaties of titeren

Met vaccinaties voorkom je dat je hond een bepaalde ziekte krijgt en bij titeren laat je checken of je hond nog voldoende antistoffen in zijn bloed heeft.

Parasietenbestrijding

Verschillende behandelingen tegen vlooien, teken en ontworming.

Voor de jaarlijkse gezondheidscheck betaal je, als je hond verder niets mankeert, alleen de consultkosten van de dierenarts. Deze kunnen variëren van € 40,- tot € 55,- per consult. Als de dierenarts wel iets bij je hond vindt, komen er extra kosten bij. 

Voorbeelden van onverwachte dierenartskosten:

  • Je hond eet iets verkeerds en wordt ziek.
  • Je hond wordt aangereden en loopt letsel op.
  • Je hond blijkt een erfelijke aandoening te hebben en moet hieraan worden geholpen. Sommige rassen zijn gevoeliger voor bepaalde aandoeningen dan andere. Lees je goed in voordat je een hond koopt van een bepaald ras. Wil je weten welke invloed een bepaalde aandoening kan hebben op het welzijn van jouw hond? Check dan onze lijst met aandoeningen.

Als je hond onverwacht medische hulp nodig heeft, kunnen de kosten flink oplopen. Zeker als je eigen dierenarts het probleem niet kan oplossen en je moet doorverwijzen naar een specialist. Of als er in het weekend een spoedbezoek nodig is. 

De kosten variëren per dierenarts

Helaas is het lastig om aan te geven wat een bepaalde behandeling bij een dierenarts kost. De hoogte van de kosten verschilt per dierenarts en hangt af van verschillende dingen. Wat bijvoorbeeld meetelt is of je een kleine of grote hond hebt. Voor een grote hond zijn vaak meer medicijnen nodig dan voor een kleine hond. En narcose is voor een grote hond ook duurder dan voor een kleine hond. 

Gestegen dierenartskosten

Dierenartsen kunnen steeds meer en in veel gevallen een hond helpen als hij ziek is. Dit zorgt er wel voor dat de kosten voor een consult of behandeling bij de dierenarts flink stijgen.

Wees je er goed van bewust dat je enkele honderden - en soms wel duizenden euro’s - kwijt kunt zijn als je maatje echt iets mankeert. Je wilt er niet aan denken dat je je hond niet kunt helpen omdat je de behandeling niet kunt betalen.

TIP

Krijg je binnenkort een pup of een hond? Kijk dan nu alvast bij welke dierenarts je je hond wilt inschrijven en of dat mogelijk is. Door de grotere aantallen huisdieren in Nederland en het tekort aan dierenartsen, hebben veel praktijken het zo druk dat ze een patiëntenstop hebben. Als je hond ziek wordt, wil je er wel zeker van zijn dat je ergens terecht kunt.

Je hond wel of niet verzekeren?

Om een idee te krijgen wat je hond nu ongeveer kost, is het handig om de kosten op een rijtje te zetten. Denk aan:

  • dierenarts consult of behandeling
  • voer
  • trimsalon
  • speelgoed
  • eventueel uitlaatservice of pension 

Dit zijn voorspelbare kosten waar je van te voren rekening mee kunt houden. Gemiddeld kom je dan uit op zo’n € 50,- tot € 75,- per maand*. En vergeet natuurlijk niet de eenmalige kosten voor de aanschaf van je hond.

Ook is het slim om na te denken of je de kosten kunt dragen als je hond ziek wordt. Dit kan op een moment komen dat het financieel misschien net niet lekker uitkomt. Of het kan zijn dat de kosten dan zo hoog oplopen dat je ze eigenlijk niet kunt betalen.

Wil je er zeker van zijn dat je je hond altijd de medische zorg kunt geven die hij nodig heeft? Dan is het verstandig om een huisdierenverzekering af te sluiten. 

Zorgeloos van je hond genieten met de OHRA Huisdierenverzekering

Met de OHRA Huisdierenverzekering heb je keuze uit 3 pakketten: Basis, Plus en Top. Je kunt je pakket verder aanvullen met extra dekkingen, bijvoorbeeld voor vaccinaties of het gebit. Zo bepaal je helemaal zelf welke kosten je wilt verzekeren.

Ook specialistische behandelingen vergoed

OHRA vergoedt ook specialistische behandelingen voor je hond. Dit zijn medisch noodzakelijke behandelingen door een veterinaire specialist of dierenarts deskundige, na doorverwijzing van je dierenarts. Denk bijvoorbeeld aan een complexe breuk of een bekkenfractuur. Dit soort behandelingen kosten al snel meer dan € 1.500,-​

*Bron: LICG

Meer over kosten, dierenarts en aansprakelijkheid

Kosten van een hond

Heb jij een idee wat een hond kost? Weet wat je kunt verwachten en voorkom nare verrassingen.

Je hond & aansprakelijkheid

Oeps, je hond veroorzaakt schade. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid?

De dierenarts; dit kost het

De kosten die je hebt als je met je hond naar de dierenarts gaat? Dit zijn ze.

Steriliseren en castreren: de kosten

Je hond laten steriliseren of castreren? Dan is het fijn om te weten wat de kosten zijn.