Kosten voor de dierenarts? Laat je niet verrassen.

Je hond is je maatje, een deel van je gezin. Daar wil je goed voor zorgen! Daar horen ook afspraken bij de dierenarts bij. En die kosten bij de dierenarts kunnen soms behoorlijk oplopen, zeker als je hond iets ernstigs mankeert. Handig dus om rekening te houden met de verwachte én onverwachte kosten bij de dierenarts, zo kom je niet voor nare verrassingen te staan. 

Met je puppy naar de dierenarts

Heb je net een puppy in huis, dan moet je het eerste jaar wat vaker naar de dierenarts. Een puppy is nog klein en heel kwetsbaar voor ziektes en parasieten. Je pup heeft meerdere vaccinaties en ontworming nodig en tijdens je bezoekjes kan de dierenarts dan ook in de gaten houden of je puppy goed groeit.

TIP

Denk je aan een huisdierenverzekering? Sluit deze dan zo snel mogelijk af. Hoe jonger je hond, hoe lager de maandkosten voor je verzekering!

Verwachte en onverwachte kosten van de dierenarts

De ene hond mankeert eigenlijk nooit iets en komt altijd fluitend door de jaarlijkse gezondheidscheck. De andere hond kan wat vatbaarder zijn voor ziektes of aandoeningen. Of hij is gek op wat avontuur en een ongeluk zit in dan in een klein hoekje… Je kunt dus te maken krijgen met verwachte dierenartskosten én kosten waar je niet op gerekend had.

Kosten die jaarlijks terugkomen:


Jaarlijkse gezondheidscheck door je dierenarts

Hiermee kan je dierenarts op tijd zien of je hond iets mankeert. Dat kan een hoop ellende  voorkomen en voorkomt vaak duurdere en zwaardere behandelingen of operaties.

Jaarlijkse vaccinaties of titeren

Met vaccinaties voorkom je dat je hond een bepaalde ziekte krijgt en bij titeren wordt gecheckt of je hond nog voldoende antistoffen in zijn bloed heeft.

Parasietenbestrijding

Behandelingen tegen vlooien, teken en ontworming.

Voor de jaarlijkse gezondheidscheck betaal je, als je hond verder niets mankeert, alleen de consultkosten van de dierenarts. Deze kunnen variëren van € 40,- tot € 55,- per consult. Als de dierenarts wel iets bij je hond vindt, komen er extra, onverwachte, kosten bij. 

Onverwachte dierenartskosten kunnen zijn:

  • Je hond eet iets verkeerds, wordt aangereden of is plotseling ergens ziek van.
  • Je hond blijkt een erfelijke aandoening te hebben en moet hieraan geholpen worden. Sommige rassen zijn gevoeliger voor bepaalde aandoeningen dan andere. Lees je dus goed in voordat je een hond koopt van een bepaald ras. Wil je weten welke invloed een bepaalde aandoening kan hebben op het welzijn van jouw hond? Check dan onze lijst met aandoeningen.

Als je hond onverwacht medische hulp nodig heeft, kunnen de kosten heel snel flink oplopen. Zeker als je eigen dierenarts het probleem niet kan oplossen en je moet doorverwijzen naar een specialist. Of als er in het weekend een spoedbezoek nodig is. 

De kosten variëren per dierenarts

Helaas is het lastig om een richtlijn te geven wat een bepaalde behandeling bij een dierenarts kost. De hoogte van de kosten verschilt per dierenarts en is afhankelijk van verschillende dingen. Zo is het al een verschil of je een kleine of grote hond hebt. Voor een grote hond zijn bijvoorbeeld meer medicijnen nodig dan voor een kleine hond. En narcose is voor een grote hond ook duurder dan voor een kleine hond. 

Gestegen dierenartskosten

Dierenartsen kunnen steeds meer en kunnen jouw hond steeds beter helpen als hij ziek is. Dit betekent helaas ook dat de kosten voor een consult of behandeling bij de dierenarts flink zijn gestegen.

Wees je er goed van bewust dat je zo maar enkele honderden en soms wel duizenden euro’s kwijt kunt zijn als je maatje een keer echt iets mankeert. Je wilt er niet aan denken dat je je hond niet kunt helpen omdat je zijn behandeling niet kunt betalen.

TIP

Krijg je binnenkort een pup of een hond? Kijk dan nu alvast bij welke dierenarts je je hond in wilt schrijven en of dat ook mogelijk is. Vanwege de grotere aantallen huisdieren in Nederland en het tekort aan dierenartsen, hebben veel praktijken het zo druk dat ze een patiëntenstop hebben. Als je hond ziek wordt, wil je er wel zeker van zijn dat je ergens terecht kunt.

Je hond wel of niet verzekeren?

Om een idee te krijgen wat je hond nu ongeveer kost, is het handig om ze eens op een rijtje te zetten. Bijvoorbeeld:

  • kosten dierenarts 
  • voer
  • speelgoed
  • eventueel uitlaatservice of pension 
  • andere benodigdheden 

Dit zijn voorspelbare kosten waar je van te voren rekening mee kunt houden. Gemiddeld kom je dan uit op zo’n € 50,- tot € 75,- per maand*. Dat is zonder de eenmalige kosten die je uitgeeft bij de aanschaf van je hond.

Daarnaast is het verstandig na te denken of je de kosten kunt dragen als je hond ziek wordt. Dit kan op een moment komen dat het financieel misschien net niet lekker uitkomt. Of het kan zijn dat de kosten dan zo hoog oplopen dat je ze eigenlijk niet kunt betalen.

Wil je er zeker van zijn dat je je hond altijd de medische zorg kunt geven die hij nodig heeft? Dan is het verstandig om een huisdierenverzekering voor hem af te sluiten. 

Zorgeloos van je hond genieten met de OHRA Huisdierenverzekering

Met de OHRA Huisdierenverzekering heb je keuze uit 3 pakketten: Basis, Plus en Top. Je kunt je pakket verder aanvullen met extra dekkingen, bijvoorbeeld voor vaccinaties of het gebit. Zo bepaal je helemaal zelf welke kosten je zelf kunt en wilt betalen, en welke kosten je wilt verzekeren.

Ook specialistische behandelingen vergoed

OHRA vergoedt ook specialistische behandelingen voor je hond. Dit zijn medisch noodzakelijke behandelingen door een veterinaire specialist of dierenarts deskundige, na doorverwijzing van je dierenarts. Denk bijvoorbeeld aan een complexe breuk, een bekkenfractuur of chemotherapie. Dit soort behandelingen kosten al snel meer dan € 1.500,-​

* Bron: LICG