Hond en aansprakelijkheid: dit moet je weten

Je maakt een heerlijke, lange wandeling met je trouwe viervoeter. Eenmaal in het losloopgebied, besluit je om jouw hond lekker te laten rennen. Wat een enthousiasme! Met veel plezier springt en rent hij over het veld én het aangrenzende fietspad. Voordat je er erg in hebt, loopt je hond een wielrenner omver. Zijn fiets raakt beschadigd. Die fijne wandeling krijgt zo een minder leuke wending. Hoe zit het nu met de aansprakelijkheid voor de schade die je hond heeft veroorzaakt?

Ben jij aansprakelijk voor schade door je hond?

Als hondenbezitter ben jij aansprakelijk voor schade die jouw hond maakt. Ben je er zelf niet bij als er iets gebeurt? Dan hangt het van de situatie en de omstandigheden af wie er aansprakelijk is. Laat je buurvrouw weleens jouw hond uit bijvoorbeeld? Als ze hem los laat lopen op een plek waar dat niet mag, is de buurvrouw aansprakelijk. Houdt de buurvrouw je hond aangelijnd en bijt hij bijvoorbeeld een voorbijganger? Dan ben jij als eigenaar aansprakelijk.

Aansprakelijkheid en aangelijnde hond

In sommige gebieden mag je hond heerlijk los rondrennen en ravotten. Niet elke hondenbezitter vindt het fijn om zijn hond los te laten lopen. Het is goed om te weten hoe het zit met aansprakelijkheid bij aangelijnde én loslopende honden. Mocht er vanuit speelsheid of enthousiasme een kleine ruzie ontstaan tussen honden waarbij één van de twee gewond raakt, dan is de eigenaar van de loslopende hond aansprakelijk als de andere hond is aangelijnd. Dit is het risico van de hondenbezitter. Zijn beide honden aangelijnd of loslopend? Dan zijn ook beide hondenbezitters aansprakelijk voor het gedrag van de eigen hond.

Zorgeloos op pad

Loopt je hond een passerende wielrenner omver en raakt zijn fiets of hijzelf beschadigd? In dat geval stelt de wielrenner jou aansprakelijk voor de beschadigingen aan de fiets even eventueel letsel bij zichzelf. Het is in zo’n situatie handig als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Deze verzekering vergoedt namelijk schade die jouw huisdier veroorzaakt bij anderen. Een hond kan een vaas omstoten bij vrienden of als pup de bank te grazen nemen bij familie. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je voor dit soort onverwachte situaties verzekerd.

Wat als je hond zelf gewond raakt?

Bij een aanrijding met een wielrenner kan je hond ook zelf gewond raken. Hiervoor kun je een huisdierenverzekering afsluiten. Met een huisdierenverzekering verzeker je je hond tegen verwondingen of aandoeningen. Zo voorkom je vervelende extra kosten en kun je onbezorgd lange wandelingen maken.

Ook interessant voor jou

10 planten die je beter weg kunt houden bij je huisdier

En zo houd je je huisdier er bij weg

Is je hond of kat bijna jarig?

Met dit recept bak je een lekkere dierentaart.

Je huisdier en aansprakelijkheid

Zo zit het.