Aansprakelijkheid en je hond. Zo zit het

Je maakt een heerlijke wandeling met je trouwe viervoeter. Eenmaal in het losloopgebied, besluit je om jouw hond lekker te laten rennen. Met veel plezier springt en rent hij over het veld en het aangrenzende fietspad. Voordat je er erg in hebt, loopt je hond een wielrenner omver. En zo zit die dure fiets vol beschadigingen en komt er een einde aan je fijne wandeling. Hoe zit het nu met de aansprakelijkheid voor de schade die je hond veroorzaakt?

Ben jij aansprakelijk voor schade door je hond?

Als hondenbezitter ben jij aansprakelijk voor schade die jouw hond maakt. Ben je er zelf niet bij als er iets gebeurt? Dan hangt het van de situatie en de omstandigheden af. Stel je buurvrouw laat jouw hond uit. Als ze hem los laat lopen op een plek waar dit niet mag, is je buurvrouw aansprakelijk. Houdt je buurvrouw je hond aangelijnd en bijt hij een voorbijganger? Dan ben jij als eigenaar aansprakelijk.

Aansprakelijkheid bij een aangelijnde hond

In sommige gebieden mag je hond heerlijk los rondrennen en ravotten. Maar niet elke hondenbezitter vindt het fijn om zijn hond los te laten lopen. Het is goed om te weten hoe het zit met aansprakelijkheid bij een aangelijnde of loslopende hond.

Als er door speelsheid of enthousiasme een kleine ruzie ontstaat tussen honden waarbij één van de twee gewond raakt, dan is de eigenaar van de loslopende hond aansprakelijk als de gewonde hond is aangelijnd. Dit is het risico van de hondenbezitter. Zijn beide honden aangelijnd of loslopend? Dan zijn ook beide hondenbezitters aansprakelijk voor het gedrag van de eigen hond.

Relaxed op pad met je aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt ook schade die jouw huisdier veroorzaakt bij anderen. Dus loopt je hond een wielrenner omver en raakt de fiets beschadigd? Of ontstaat er letsel? Dan stelt de wielrenner jou aansprakelijk voor de beschadigingen aan de fiets en eventueel letsel bij zichzelf. Het is in zo’n geval fijn als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt, zodat je voor dit soort onverwachte situaties bent verzekerd. Ook als je hond bijvoorbeeld een vaas omstoot bij vrienden of als een pup de bank te grazen neemt bij familie.

Aansprakelijkheid als je hond zelf gewond raakt?

Bij een botsing met een wielrenner kan je hond ook zelf gewond raken. Hiervoor kun je een huisdierenverzekering afsluiten. Met een huisdierenverzekering verzeker je je hond tegen verwondingen of aandoeningen. Zo voorkom je vervelende extra kosten en kun je jouw hond de juiste zorg geven. En natuurlijk weer snel samen lange wandelingen maken!

Meer over kosten, dierenarts en aansprakelijkheid

Kosten van een hond

Heb jij een idee wat een hond kost? Weet wat je kunt verwachten en voorkom nare verrassingen.

Je hond & aansprakelijkheid

Oeps, je hond veroorzaakt schade. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid?

De dierenarts; dit kost het

De kosten die je hebt als je met je hond naar de dierenarts gaat? Dit zijn ze.

Steriliseren en castreren: de kosten

Je hond laten steriliseren of castreren? Dan is het fijn om te weten wat de kosten zijn.