Artrose hond

Krijgt je hond last van artrose, dan zijn er gelukkig manieren om de klachten te verminderen of de pijn te verzachten. Lees hier wat je zelf kunt doen en waar je op moet letten.

Wat is artrose bij honden?

Artrose, ook wel osteoarthritis, begint vaak met een ontsteking in het gewricht. De ontsteking tast het kraakbeen van je hond aan. Kraakbeen zorgt ervoor dat de wrijving tussen de bewegende delen in de gewrichten vermindert. Daardoor kunnen de gewrichten makkelijk over elkaar schuiven. Bij artrose verdwijnt het kraakbeen, waardoor het bot extra gevoelig wordt, het namelijk niet meer beschermd. Dit zorgt voor pijn, vooral als de botdelen tegen elkaar schuren. Door het verdwijnende kraakbeen ontstaan er nieuwe botten; ook wel botnieuwvorming. Dit zorgt voor meer pijn, omdat de gewrichten dan nog meer gaan schuren. Bij honden wordt artrose meestal veroorzaakt door ontwikkelingsstoornissen. Al vanaf jonge leeftijd kunnen de eerste symptomen te zien zijn, die erger kunnen worden als je hond ouder wordt. Het is bij honden dus geen typische ouderdomskwaal, zoals dat bij katten en mensen is.

Honden kunnen veel last hebben van artrose. De aandoening is goed te behandelen maar niet echt te genezen. De kosten van het vaststellen en behandeling van artrose bestaan uit het maken van röntgenfoto’s bij de dierenarts, pijnstillers en/of ontstekingsermmers, speciale voeding en/of voedingssupplementen, een aangepast bewegingspatroon en eventueel fysiotherapie.

Wat zijn de symptomen van artrose bij honden?

Je ziet het eigenlijk al snel als je hond last heeft van artrose. Je hond loopt dan mank of kreupel en heeft een onregelmatige gang. Andere symptomen waaraan je artrose bij je hond herkent zijn:

  • Je hond heeft meestal geen zin om trappen te lopen
  • Je hond heeft pijn als je zijn gewrichten aanraakt
  • Je hond ontlast zijn zere poot
  • Je hond is stijf na periode van rust
  • Je hond heeft last van kreupelheid na het opstaan of ochtendstijfheid
  • Je hond kan moeilijk kunnen opstaan.

Hoe behandel je artrose bij honden?

Denk je dat je hond last heeft van artrose? Maak dan een afspraak bij de dierenarts. De dierenarts kan pijnstillers en/of ontstekkingsremmers voorschrijven. Als baasje kun je ook een aantal dingen doen: 

Overgewicht

Overgewicht zorgt voor chronische overbelasting van gewrichten en kan een oorzaak zijn van artrose. Hoe zwaarder de hond, hoe groter de belasting van zijn gewrichten. Zorg dat je hond daarom op een gezond gewicht blijft.

Beweging

Bewegen is goed wanneer je hond last heeft van artrose, gewrichtsslijtage, ook al zegt je gevoel misschien van niet. Dagelijks een paar korte wandelingen is beter voor je hond dan één hele lange wandeling. Zwemmen is ook goed voor de gewrichten van je hond, mits hij zelf uit het water kan komen

Speciale voeding

Er bestaat speciale voeding voor honden die lijden aan slijtage van de gewrichten. De voeding is pijnverzachtend, ontstekingsremmend en het remt de afbraak van het kraakbeen af. Overleg met je dierenarts als je speciale voeding wilt gebruiken.

Voedingssupplementen

Omega-3 vetzuren helpen om de gewrichtsslijtage bij je hond te vertragen. Glucosamine kan ook een mogelijk positief effect op de gezondheid van de gewrichten hebben. Het voordeel van deze supplementen is dat ze nauwelijks of geen bijwerkingen hebben. Het nadeel is dat je pas na 3 tot 6 weken resultaat ziet bij je hond. Wil je voedingssupplementen proberen? Overleg dit dan met je dierenarts.

Fysiotherapie

Bij artrose zorgt niet bewegen ervoor dat je hond sneller achteruitgaat. Fysiotherapie kan je hond helpen hem te laten doen wat hij wil doen, zonder dat hij veel last heeft van zijn versleten gewrichten. Er is aandacht voor het vermijden van mogelijke overbelasting van de gewrichten, denk aan te lange wandelingen en gekke sprongen maken. De spieren van de hond worden getraind om klappen op te vangen.

Hoe voorkom je artrose bij honden?

Artrose bij honden kun je niet zomaar voorkomen. Is je hond in goede gezondheid, dan zal hij in de regel minder snel last hebben van gewrichtsslijtage. Extra aandacht voor onderstaande aspecten van de gezondheid van je hond is daarom belangrijk:

  • het gewicht van je hond. Zorg dat je hond geen overgewicht krijgt;
  • regelmatige en voldoende beweging. Ga een paar keer per dag een lekkere wandeling maken;
  • gezonde voeding. Gebruik eventueel de speciale voedingssupplementen die pijn en gewrichtsslijtage verminderen;
  • controle bij de dierenarts. Zorg dat je op tijd naar de dierenarts gaat als je denkt dat je hond last krijgt van artrose.

Wanneer moet je voor artrose bij honden naar de dierenarts?

Merk je dat je hond moeite heeft met opstaan, niet makkelijk loopt en trappen vermijdt? Dan is het verstandig om te denken aan artrose en je hond te laten onderzoeken bij de dierenarts. Bij vermoedens van gewrichtsslijtage zal de dierenarts de gewrichten van je hond controleren en lokaliseren waar de pijn zit. Daarna maakt de dierenarts röntgenfoto’s en/of een scan van de pijnlijke gewrichten om de ernst van de artrose goed te bekijken.

Worden de behandelkosten voor artrose bij honden vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

De kosten voor speciale dieetvoeding en voedingssupplementen vergoeden wij niet. Deze kosten horen bij de algemene verzorging van je hond.

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.