Puppyvoeding. Wat geef je en hoe vaak?
Je puppy is klein en kwetsbaar en heeft veel zorg nodig. Goede puppyvoeding is daarbij heel belangrijk. Maar hoeveel mag je puppy eten? Welke brokken zijn geschikt voor puppy’s en hoe vaak moet je pup eigenlijk eten? Je leest het hier.
Speciale puppyvoeding voor je pup
Je krijgt je puppy meestal als hij zo’n 8 weken oud is. Dan is hij nog heel klein en moet hij nog flink groeien. Een puppy verbruikt daarom veel meer energie dan een volwassen hond. En niet alleen om te groeien, ook spelen en het ontdekken van de wereld om hem heen kost veel energie.
Het is dus heel belangrijk dat je pup de juiste voedingsstoffen via zijn voeding binnenkrijgt. Daarom bestaat er speciale voeding voor puppy’s. Deze voeding bevat veel eiwitten en koolhydraten, dat is goed voor de energie van je pup.
Daarnaast bevat de voeding voor je pup nog meer belangrijke voedingsstoffen: een goede balans tussen calcium en fosfor én antioxidanten. Het skelet van je puppy is nog niet volgroeid. Er zit ruimte tussen zijn botten en dat moet nog aan elkaar groeien. Calcium en fosfor is nodig voor de ontwikkeling van stevige en sterke botten. Daarom is het heel belangrijk dat je pup hier precies de juiste hoeveelheid van binnenkrijgt. Bij een teveel aan calcium en fosfor kan hij te snel groeien, te weinig is niet goed voor de ontwikkeling van zijn skelet.
In puppyvoeding zitten ook antioxidanten. Die helpen je puppy gezond te blijven. Het afweersysteem van je pup is namelijk nog in ontwikkeling en daarom is hij gevoeliger voor ziekteverwekkers. De antioxidanten (en zijn vaccinaties!) helpen hem de ziekteverwekkers te lijf te gaan.
Tot wanneer geef je puppyvoeding?
Je geeft je pup speciale puppyvoeding tot hij helemaal volgroeid is. Wanneer dat is, is afhankelijk van de grootte van je puppy. Een pup van een klein ras is bijvoorbeeld al volgroeid als hij tussen de 8-10 maanden oud is. Een middelgrote hond rond de 12-14 maanden en een hele grote hond, zoals een Berner sennenhond of een Duitse dog, pas als hij 18-24 maanden oud is!
Welke voeding geef je je puppy?
Het beste kies je voor speciale puppyvoeding. Let erop dat je kwalitatief goede voeding koopt, zodat je zeker weet dat alle belangrijke voedingsstoffen erin zitten. Je puppy kan maar één keer opgroeien… Je kunt aan de dierenarts of in een goede dierenspeciaalzaak advies vragen over welke voeding het meest geschikt is voor jouw puppy.
Hoeveel voeding geef je je puppy?
Op elke verpakking honden- en puppyvoeding staat een voedingstabel. Hier vind je een richtlijn met wat jouw puppy dagelijks nodig heeft. Om de tabel goed te kunnen lezen, is het belangrijk dat je weet hoe zwaar je puppy is én dat je weet wat zijn uiteindelijke gewicht zou moeten worden als hij volwassen is. Je fokker of de dierenarts kan je daar een idee van geven. Blijf altijd zelf goed opletten en pas de hoeveelheid voeding aan als je denkt dat je puppy te mager of juist te zwaar is.
Hoe vaak voer je je puppy?
Puppy’s hebben een kleine maag en hun spijsverteringsstelsel kan nog niet zoveel hebben. Het is daarom belangrijk dat je de voeding van je puppy over meerdere porties verspreidt.In het begin kunnen dat wel 4 of 5 maaltijden op een dag zijn. Als je puppy ouder wordt, kun je dit terugschroeven naar 3 en uiteindelijk 2 maaltijden per dag.
Gezondheidsproblemen als je niet de juiste puppyvoeding geeft
Je puppy’s lijfje is nog volop in ontwikkeling. Om de ontwikkeling gezond te laten verlopen, is het erg belangrijk dat hij de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je puppy van bepaalde voedingsstoffen niet genoeg of juist teveel binnenkrijgt, kan dat gezondheidsproblemen geven. We geven je een aantal voorbeelden:
- Problemen met het skelet: te snel groeien kan problemen geven bij de botontwikkeling.
- Problemen met de spijsvertering: het spijsverteringsstelsel kan overbelast raken. Dit kan chronische diarree veroorzaken.
- Over- óf ondergewicht – als je je puppy geen speciale puppyvoeding geeft of niet de juiste hoeveelheid, kan dit van invloed zijn op zijn gewicht. Een puppy die overgewicht heeft, kan de rest van zijn leven gevoelig blijven om snel te zwaar te worden.
Tips voor de voeding van je pup:
- Geef je puppy geen menselijke voeding. Niet alleen is dit te zout en ongezond, het zorgt er ook voor dat je puppy gaat bedelen. Dat wil je natuurlijk liever niet.
- Wissel niet te vaak van voeding en áls je wisselt, doe dit dan geleidelijk. Zo voorkom je overbelasting van de spijsvertering en daarmee diarree of ander ongemak.
- Trek beloningsbrokjes af van zijn dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Zo voorkom je dat jouw puppy te veel te eten krijgt. Geef sowieso niet teveel beloningsbrokjes. Maximaal 10% van het totale voedsel per dag mag bestaan uit beloningen.
Succes en geniet van de puppytijd! Voor je het weet is je pup een grote volwassen hond…
Goed om te weten
Vaccinaties voor je hond
Welke vaccinaties er zijn en wanneer je je hond kan laten inenten, lees je hier!
Chippen en registreren van je hond
Het is verplicht je hond te chippen. De voordelen en kosten op een rij.
Gebitsverzorging bij je hond
Het gebit van je hond gezond houden, is belangrijk. Daarom: tips!
Tanden wisselen pup
Wanneer gaat je pup zijn tanden wisselen? Zijn er tips? We vertellen je er graag alles over.
Je hond reanimeren
Je denkt er liever niet aan. Toch is het fijn om te weten hóé je dit moet doen.
Veelvoorkomende klachten honden
Van overgewicht tot artrose; een top 6.
Chocoladevergiftiging bij je hond
Van symptomen tot aan wat je moet doen.
Alles over puppyvoeding
Welke soorten zijn er? Hoe vaak geef je het? We vertellen je er alles over.
Zo blijft jouw hond gezond!
Veel op pad met je hond? Dit kun je doen om je hond gezond te houden.