Diarree hond
Heeft je hond diarree, dan is dat erg vervelend voor hem. Gelukkig gaat het meestal vanzelf over. Is dat niet zo, dan is er vaak iets anders aan de hand en is het verstandig om een afspraak te maken bij de dierenarts.
Wat is diarree bij honden?
Een hond kan twee soorten diarree hebben. Acute diarree duurt maximaal 7 tot 10 dagen. Chronische diarree bij honden duurt langer en keert terug. Er is bij honden ook verschil tussen dunne darmdiarree en dikke darmdiarree. Bij dunne darmdiarree heeft je hond zo’n 1 tot 3 keer per dag waterdunne ontlasting. Soms moet hij spugen. Bij dikke darmdiarree heeft je hond meer aandrang dan normaal en poept hij steeds kleine beetjes. Hij heeft dan slijmerige en brijige ontlasting met soms wat bloed.
Wat zijn de symptomen van diarree bij honden?
Als je hond vaker poept dan 1 of 2 keer per dag en de ontlasting is zachter dan normaal, noemt de dierenarts het diarree. Bloed en slijm bij de ontlasting zijn ook kenmerken van diarree. Net als spugen. Smerig zaakje, maar meestal niet verontrustend. Omdat je de uitwerpselen van je hond opruimt bij het uitlaten, heb je het snel door als hij diarree heeft. Het kan ook zijn dat hij in huis ‘ongelukjes’ heeft. Laat je hond bij diarree dus wat vaker uit. En ruim het op, want andere honden kunnen er ziek van worden. Denk ook aan je eigen gezondheid en was je handen goed. Wees ook alert als je hond veel afvalt. Dat kan een symptoom zijn. Net als veel drinken. Zo probeert je hond het vochtverlies van de diarree te compenseren.
Hoe voorkom je diarree bij honden?
Diarree kun je niet 100 procent voorkomen, maar een aantal oorzaken van diarree wel. Zorg altijd voor vers eten en water. Bedorven voer en vies water kunnen oorzaken zijn van diarree bij honden. Houd je hond ook in de gaten na het ontwormen en als je overstapt op andere voeding. Zo verklein je het risico op diarree.
Wanneer naar de dierenarts?
Heb je een puppy met diarree? Maak dan meteen een afspraak bij de dierenarts. Een puppy kan snel heel ziek worden als hij geen eten en drinken binnenhoudt. Heb je een volwassen hond met diarree, maak dan een afspraak met de dierenarts als hij:
- langer dan 3 weken diarree heeft;
- meer dan 39 graden koorts heeft;
- zijn eten of drinken uitbraakt;
- bloed bij zijn ontlasting heeft;
- dreigt uit te drogen, omdat hij te weinig drinkt of veel spuugt;
- steeds opnieuw diarree krijgt.
De dierenarts onderzoekt het bloed van je hond en doet een ontlastingsonderzoek en mogelijk een endoscopie. Heb je meer honden? Dan adviseert hij je ook over extra hygiënemaatregelen.
Diarree bij je hond stoppen
Is je hond verder gezond, dan gaat de diarree meestal vanzelf weer over. Zorg wel dat hij voldoende drinkt, want bij diarree verliest hij veel water en zouten. Zorg ook dat je hond genoeg eet. Hij heeft de voedingsstoffen nodig. Meerdere keren per dag kleine beetjes eten, vindt hij vaak het prettigst. Wat je hond eet is minder belangrijk dan dat je hond eet. Maar geef hem geen rauw vlees. Een dierenarts kan bij ernstige klachten diarreeremmers, antibiotica of dieetvoeding voorschrijven.
Worden de behandelkosten voor diarree vergoed?
Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.
Meer weten?
Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.