Ontwormen hond

Ontwormen hoort bij de basisverzorging van je hond en draagt bij aan een goede gezondheid. Als je hond last heeft van wormen, is dit gelukkig goed te behandelen. Lees hieronder wat je kunt doen.

Wat is ontwormen van honden?

Iedere hond kan wormen krijgen. Als puppy kan je hond via zijn moeder besmet raken, via de placenta of moedermelk. Een volwassen hond kan het oplopen door de ontlasting van een besmette hond te eten of door een hapje van een besmet dood dier te eten. Honden kunnen andere dieren en mensen ook besmetten. Gelukkig zijn wormen goed te behandelen met ontwormtabletten, ontwormpasta of druppeltjes in de nek. Puppy’s moet je regelmatig ontwormen, volwassen honden minder vaak. Hoe vaak? Dat is per hond verschillend.

Wat zijn de symptomen van wormen bij honden?

Er zijn twee soorten wormen die vaak voorkomen bij honden:

 • Rondworm: grote, witte worm met de vorm van een buis. De spoelworm is de belangrijkste rondworm. Deze worm is een paar millimeter dik en 15-35 centimeter lang. Pups die zijn besmet met spoelwormen hebben een ‘wormenbuikje’: een dik buikje maar verder is de pup mager en groeit hij slecht.
 • Lintworm: wordt overgedragen via vlooien en kunnen een paar millimeter tot wel 2 meter lang worden. De lintworm veroorzaakt jeuk bij de anus. Besmette honden schuiven daarom vaak met achterste over de grond. Een ander symptoom is dat ze likken of bijten bij de anus. 

Als je hond wormen heeft, valt dit vaak nauwelijks op. Je hebt pas door dat het om wormen gaat als je hond al ernstig besmet is. Bij een ernstige besmetting kunnen onderstaande symptomen optreden:

 • uitbraken van wormen of wormen in de ontlasting
 • vermageren of groeivertraging
 • bloedarmoede
 • doffe vacht
 • verminderde weerstand
 • anale irritatie
 • braken
 • diarree of juist verstopping
 • hoesten, sterfte (meestal bij jonge pups)

Behandeling van wormen bij honden

Ook al hebben honden in het begin zelf weinig last van wormen, een goede behandeling is erg belangrijk. Je hond kan zijn omgeving namelijk ook besmetten. Denk aan je kinderen, jezelf of andere huisdieren. Was altijd goed je eigen handen en de handen van je kinderen, bijvoorbeeld na tuinieren, buitenspelen en spelen in de zandbak. Dan beperk je de risico’s op besmetting van wormen bij jezelf en je kinderen.
Je behandelt wormen met tabletten, een wormpasta of druppels in de nek. Hoe vaak je moet ontwormen hangt af van de leeftijd van je hond:

 • Puppy's: ontwormen als ze 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn. Daarna elke maand tot ze een 1/2 jaar oud zijn. Zogende teven ontworm je tegelijk met de pups.
 • Volwassen honden: het advies is om je hond op maat te ontwormen. Hoe vaak een behandeling nodig is, hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld het eten van rauw vlees, prooidieren of slakken en of je hond mee gaat naar het buitenland of in een risicogebied woont.

Wil je weten hoe vaak je je volwassen hond het beste kunt ontwormen? Bekijk het keuzediagram.

Ga voor advies over ontwormen naar de dierenarts

Ontwormen van je hond gebeurt met pilletjes, een ontwormingspasta of druppeltjes in de nek. Veelgebruikte ontwormingsmiddelen zijn Advocate®, Drontal®, Milbemax®, Panacur®, Stronghold®. Hiervoor hoef je niet naar de dierenarts, de pilletjes, pasta of druppeltjes kun je zelf toedienen. Voor advies over ontwormen (hoe vaak ontwormen, wanneer en hoe lang) kun je bij de dierenarts terecht. Gebruik je geen ontwormpilletjes, pasta of druppels en heb je een vermoeden dat je hond lijdt aan een ernstige besmetting met wormen? Dan is microscopisch onderzoek door de dierenarts aan te raden.

De kosten voor ontwormen van de hond betaal je zelf

Ontwormen hoort bij een goede verzorging van je hond en de kosten hiervoor betaal je zelf. Een dierenverzekering biedt hier geen vergoeding voor. De kosten voor het ontwormen hangen af van de behandeling die nodig is:

 • Ontwormen puppies
  Kosten: ongeveer € 15,- per pup.
 • Ontwormen volwassen honden
  Kosten: ongeveer € 8,- per keer voor een hond van 25 kilo.
 • Microscopisch onderzoek
  Kosten: ongeveer € 25,-.

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening bij de hond voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.