Je hond chippen. Zo werkt het.

In Nederland is het verplicht om je hond te chippen. Daarnaast moet hij een geldig Europees paspoort hebben. Elke hond die in Nederland geboren wordt moet met zeven weken gechipt zijn en een hond uit het buitenland moet voor hij de grens overkomt een chip hebben.

Wat is een chip bij je hond?

Op een chip, die ongeveer zo groot is als een rijstkorrel, staat een uniek identificatienummer. De chip wordt met een naald onder de huid van je hond aangebracht, meestal voor het linker schouderblad. Dit voelt je hond heus wel even, maar heel pijnlijk is het niet. Het is zó gebeurd.

Met een speciaal apparaatje, dat elke dierenarts, dierenambulance en dierenasiel heeft, kun je de chip uitlezen. Op die manier kun je bijvoorbeeld contact opnemen met de eigenaar van de hond. Tenminste, als de chip juist geregistreerd staat.

Niet vergeten: chip van je hond registreren

Als je je hond krijgt, heeft hij dus al een chip, maar het is belangrijk dat jij als (nieuwe) eigenaar de chip op jouw naam en adres zet. Let op: doe dat binnen 14 dagen nadat je pup bij jou is komen wonen. Alleen dan kan de hond bij je terug gebracht worden, mocht hij ooit eens weglopen of verdwalen. De chip van je hond registeren doe je via 1 van de 9 portalen in Nederland. Je vindt ze op de website chipjedier.nl. Hier kun je zien bij welk portaal je hond al geregistreerd staat en kun je de gegevens eventueel aanpassen. De chip van je hond registreren is ook belangrijk wanneer je ooit eens gaat verhuizen of als je je hond eventueel moet herplaatsen.

Je hond chippen: de voordelen

Je hond heeft helemaal geen last van die kleine chip in zijn nek. Maar voor jou is het een groot voordeel. Niet alleen kan je hond bij je terugbezorgd worden als hij verdwaald of weggelopen is, jij kunt ook bewijzen dat het jouw hond is, mocht daar ooit een discussie over ontstaan.

Kosten van chippen

Als het goed is, is je hond dus al gechipt als hij bij jou komt wonen. Is dit om één of andere reden niet het geval, haast je dan naar de dierenarts om en laat alsnog je hond chippen. Het is tenslotte verplicht in Nederland. De kosten hiervoor kunnen nogal uiteenlopen, maar meer dan € 80,- is het meestal niet. Het overschrijven van de gegevens op jouw naam, kost meestal zo’n € 6,50, maar kan per portaal verschillen.

Als je je hond laat chippen bij de dierenarts, en je hebt voor hem een OHRA Huisdierenverzekering afgesloten, dan krijg je de kosten van de chip en het plaatsen daarvan tot 80% vergoed.

Goed om te weten

Vaccinaties voor je hond

Welke vaccinaties er zijn en wanneer je je hond kan laten inenten, lees je hier!

Chippen en registreren van je hond

Het is verplicht je hond te chippen. De voordelen en kosten op een rij.

Gebitsverzorging bij je hond

Het gebit van je hond gezond houden, is belangrijk. Daarom: tips!

Tanden wisselen pup

Wanneer gaat je pup zijn tanden wisselen? Zijn er tips? We vertellen je er graag alles over.

Je hond reanimeren

Je denkt er liever niet aan. Toch is het fijn om te weten hóé je dit moet doen.

Veelvoorkomende klachten honden

Van overgewicht tot artrose; een top 6.

Chocoladevergiftiging bij je hond

Van symptomen tot aan wat je moet doen.

Alles over puppyvoeding

Welke soorten zijn er? Hoe vaak geef je het? We vertellen je er alles over.

Zo blijft jouw hond gezond!

Veel op pad met je hond? Dit kun je doen om je hond gezond te houden.