Overgewicht bij je hond. Dit kun je doen

Is jouw hond netjes op gewicht? Zonder dat je het in de gaten hebt, zou het zo maar kunnen dat hij tóch overgewicht heeft. Bijna 35% van alle honden in Nederland heeft zelfs obesitas. Maar hoe weet je nu of jouw hond echt overgezicht heeft? Lees snel verder en kijk wat je kunt doen.

Overgewicht bij je hond

Net als voor mensen is het ook voor honden niet gezond om te zwaar te zijn. Als je hond overgewicht heeft, kan hij last krijgen van medische problemen zoals:

 • Hartproblemen
 • Verminderde weerstand, dus grotere kans op ziek worden
 • Artrose
 • Ademhalingsproblemen
 • Huidproblemen
 • Een kortere levensverwachting

Als je hond op een gezond gewicht is, kan hij makkelijker bewegen, blijft hij fitter en worden zijn botten en gewrichten niet onnodig zwaar belast. Maar als je hond overgewicht heeft, zal hij steeds minder zin hebben om te bewegen. Hij wordt luier en zijn gewrichten worden zwaar belast waardoor bewegen pijnlijk wordt. De kans is dan groot dat hij alleen maar meer aan zal komen in gewicht. 

Rassen met aanleg voor overgewicht

Net als bij mensen zijn er ook honden die meer aanleg hebben om overgewicht te krijgen. Deze rashonden hebben vaak meer aanleg voor overgewicht:

Gecastreerde honden en overgewicht

Wist je dat je hond sneller kans heeft om te zwaar te worden nadat hij gecastreerd is (zo noemen we het ook bij teefjes)? Dit komt door de verandering in hormoonhuishouding waardoor je hond meer trek in eten krijgt,  terwijl zijn energiebehoefte afneemt. Minder bewegen en meer eten is natuurlijk hét recept voor een hond om te dik te worden.

Checken of je hond te dik of te zwaar is

Je kunt het vaak wel aan je hond zien wanneer hij te zwaar is. Dat doe je zo:

 • Bekijk je hond van de zijkant. Achter zijn borstkas moet zijn buik oplopen. Als een kuiltje als het ware.
 • Bekijk je hond van boven. Na zijn borstkas moet je een taille zien.

Je kunt ook voelen of je hond overgewicht heeft:

 • Leg je vlakke handen aan beide zijden op de ribben van je hond. Met een lichte druk moet je direct de ribben van je hond kunnen voelen.
 • De ribben horen niet direct zichtbaar te zijn; dan is je hond juist weer iets te licht. 

Om te bepalen wat het ideale gewicht is van je hond, kun je contact opnemen met de fokker of je dierenarts. Zij kunnen een goede inschatting geven van hoe zwaar jouw hond zou mogen wegen.

Je hond regelmatig wegen

Het is belangrijk je hond regelmatig te wegen. Overgewicht ontstaat geleidelijk en dat heb je als eigenaar vaak niet direct in de gaten. Door je hond eens per maand te wegen, kun je snel ingrijpen als je hond te dik wordt.

Als je een heel kleine hond hebt, kun je je hond wegen met een keukenweegschaal. Als je een middelgrote hond hebt, kun je eerst zelf op een gewone weegschaal gaan staan en dan samen met je hond. Het verschil is dan het gewicht van je hond. Heb je een grote hond, ga dan regelmatig even langs bij je dierenarts of een betere dierenspeciaalzaak waar ze een grote weegschaal hebben.

Wat als je hond obesitas heeft?

Je hond heeft obesitas als hij 20% meer weegt dan zijn ideale gewicht. Het is dan belangrijk dat je hier zo snel mogelijk iets aan doet:

 • Bepaal samen met je dierenarts hoeveel je hond af moet vallen.
 • Overweeg om je hond speciale dieetvoeding te geven, die hem ondersteunt bij het afvallen. Deze voeding helpt het hongergevoel bij je hond te verminderen en bevat minder vet/calorieën.
 • Weeg de aanbevolen hoeveelheid voeding dagelijks netjes af, zodat je zeker weet dat je je hond niet teveel geeft.
 • Stop met het geven van tussendoortjes of breng het in mindering bij zijn dagelijkse portie eten.
 • Maak afspraken met andere huisgenoten, dat de hond écht niets meer tussendoor krijgt.
 • Ga vaker bewegen met je hond. Is je hond echt veel te zwaar, bouw het bewegen dan rustig op. Teveel in één keer kan tot blessures leiden. Zwemmen is ook een goede optie; de gewrichten van je hond worden dan minder zwaar belast.

Je hond minder eten geven?

Zorg ervoor dat je hond geleidelijk afvalt en geef niet zo maar veel minder eten. De kans bestaat dan dat je hond belangrijke voedingsstoffen tekortkomt. Om de vorderingen wel te zien, kun je een klein dagboekje bijhouden waarin je zijn gewicht bijhoudt.

Dierenartskosten bij overgewicht bij je hond

Als je hond overgewicht of obesitas heeft, leeft hij minder gezond en is de kans groter dat hij vaker naar de dierenarts moet. Niet fijn voor je hond en ook niet voor jou. Heb je een OHRA Hondenverzekering? Dan worden de dierenartskosten gelukkig wel (deels) vergoed. 

Goed om te weten

Vaccinaties voor je hond

Welke vaccinaties er zijn en wanneer je je hond kan laten inenten, lees je hier!

Chippen en registreren van je hond

Het is verplicht je hond te chippen. De voordelen en kosten op een rij.

Gebitsverzorging bij je hond

Het gebit van je hond gezond houden, is belangrijk. Daarom: tips!

Tanden wisselen pup

Wanneer gaat je pup zijn tanden wisselen? Zijn er tips? We vertellen je er graag alles over.

Je hond reanimeren

Je denkt er liever niet aan. Toch is het fijn om te weten hóé je dit moet doen.

Veelvoorkomende klachten honden

Van overgewicht tot artrose; een top 6.

Chocoladevergiftiging bij je hond

Van symptomen tot aan wat je moet doen.

Alles over puppyvoeding

Welke soorten zijn er? Hoe vaak geef je het? We vertellen je er alles over.

Zo blijft jouw hond gezond!

Veel op pad met je hond? Dit kun je doen om je hond gezond te houden.