Beagle kopen

Wat kost een beagle?

Een beagle met stamboom van een erkende fokker kost al snel minimaal € 900,-. Denk daarnaast ook aan de kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus. En houd rekening met het risico op ongelukjes, aandoeningen en ziektes op latere leeftijd.

Wat is het karakter van een beagle?

De beagle behoort tot de rasgroep ‘Lopende honden en zweethonden’ en is een echte jachthond. Het ras werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op hazen en konijnen. Tegenwoordig is de beagle populair als gezinshond, omdat het een vriendelijke en energieke hond is. Misschien kom je de beagle ook ooit tegen op het vliegveld, waar hij als speurhond wordt ingezet door de douane. 

De beagle is sociaal, aanhankelijk en moedig. Ook heeft hij veel beweging nodig en is hij niet graag alleen. Dan kan hij hard huilen en blaffen en dat ook lang volhouden. Met kinderen kan deze rashond goed omgaan, al kan het een drukke bedoeling worden en moet je af en toe wel wat rustpauzes inlassen. Deze hond wordt gemiddeld 13 jaar oud. Het ideale baasje van dit diertje is actief, sportief, consequent en wil graag veel tijd aan hem besteden. 

Hoe houd je een beagle gezond?

Een beagle gezond houden, ligt voor het grootste deel aan jezelf. Deze hond houdt van eten, het is dus belangrijk om overgewicht te voorkomen door het gewicht in de gaten te houden en voor voldoende beweging te zorgen. Een vrouwtje weegt meestal 10 kilo en een mannetje 15 kilo. Beagles zijn dol op snuffelen en gaan het liefst hun neus achterna. Thuis zijn ze rustiger, mits je ze buiten voldoende actief houdt. Met een basistraining leer je de beagle goede manieren, gehoorzaamheid en goed gezelschap aan.

Wil je dit hondje lang gezond houden? Zorg dan voor een goed gewicht en poets regelmatig zijn tanden. Net als mensen kunnen honden tandsteen en ontstoken tanvlees krijgen. De bacteriën uit een vieze hondenmond kunnen in het bloed terechtkomen en zo in andere organen problemen veroorzaken.

Een goede fokker zal de pup en de moeder- en vaderhond screenen op veelvoorkomende ziektes.

Wanneer ga je met je beagle naar de dierenarts?

Natuurlijk ga ja na de geboorte een paar keer naar de dierenarts voor inentingen en groeicontroles. De inentingen zijn belangrijk voor het voorkomen van veel voorkomende ziektes zoals Parvo, Hepatitis, Hondenziekte, Parainfluenza en de Ziekte van Weil. 

Er zijn een aantal aandoeningen die bij dit ras vaker voorkomen. Denk aan heupdysplasie, een tussenwervelschijfziekte, epilepsie, hypothyreoïdie (traag werkende schildklier), oogaandoeningen, patella luxatie (ontwrichting van de knieschijf). 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts voor een beagle hangen af van de behandeling die je hond nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Een operatie voor het verhelpen van patella luxatie: vanaf € 1.500,-, afhankelijk van de gekozen methode
  • Medicatie voor de behandeling van epilepsie, per maand: ongeveer € 40,- of meer
  • Gebitsproblemen: € 175,- tot € 1.500,-. Gebitsreiniging is vaak goedkoper. Als er ook tanden en kiezen getrokken moeten worden, wordt het al snel duurder. Goed poetsen dus!

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je beagle niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw beagle!  

Wat kost een puppycursus en gedragstherapie voor je beagle? 

Een hond brengt ook kosten met zich mee waar je niet meteen aan denkt. Zoals kosten voor een puppycursus en gehoorzaamheidstraining. Hieronder vind je hondentrainingen en de kosten daarvoor: 

  • Een puppycursus is onmisbaar om een goede en gezonde relatie met de beagle op te bouwen. Kosten ongeveer € 150,-
  • Gehoorzaamheidstraining / jachttraining leert hem om zijn gedrag, instincten en gehoorzaamheid naar een hoger niveau te tillen (niet springen naar bezoek, niet achter fietsers aanrennen, etc.). Kosten ongeveer € 150,-
  • Gedragstherapie biedt hulp aan jou en je hond als zijn gedrag ongewenst is (blaffen naar bezoek, bijtgedrag naar kinderen, etc.). Kosten intake ongeveer € 150,-, daarna ongeveer € 75,- per uur

Vergoedingen

De kosten voor een puppycursus, gehoorzaamheidstraining en jachttraining betaal je zelf. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen van de OHRA Huisdierenverzekering.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.