Je hond blaffen afleren. Zo doe je dat.

Blaft jouw hond in allerlei situaties dat je dat juist niet wilt? Heel vervelend. Je kunt je hond blaffen afleren gelukkig, maar dan moet je er eerst achter komen waarom hij dat eigenlijk doet. Zodra je dat weet, kun je met een hoop geduld het blaffen afleren. Iets aanleren is namelijk altijd makkelijker dan iets afleren. Gelukkig zijn er een aantal manieren.

Begrijp waarom honden blaffen

Zowel een pup als een volwassen hond kan blaffen op ongewenste momenten. Om te begrijpen waarom een hond blaft, is het goed te weten dat er verschillende redenen zijn waarom een hond dat doet. Mensen kunnen met elkaar praten, maar honden gebruiken hun lichaamstaal en blaffen. Probeer te snappen wat het blaffen van je hond veroorzaakt. Alleen op die manier kun je dit ongewenste gedrag afleren. 

Enthousiast blaffen

Misschien heb je wel eens gemerkt dat je hond zijn enthousiasme niet kan bedwingen als je thuiskomt na een dag werken. Soms is hij zo blij, dat zijn blijdschap gepaard gaat met blaffen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor als jij iets in je handen hebt wat je hond graag wil. Denk aan een speeltje of een bak met voer. 

Uit angst blaffen

Een hond kan ook blaffen als hij gevaar voelt, bang is of zich onzeker voelt. Hoort hij bijvoorbeeld een geluid dat hij niet kan plaatsen? Of dwing je hem mee te lopen naar een plek die hij eng vindt of nog niet goed kent? Grote kans dat je hond gaat blaffen. Houd in gedachten dat hij dat doet om jou te beschermen en je te behoeden voor eventueel gevaar. 

Uit verveling blaffen

Het kan zijn dat je hond verveeld is en daarom veel blaft. Daarom is het belangrijk dat je je hond ook mentaal blijft uitdagen, ook als hij geen puppy meer is. Maak je hond niet alleen fysiek, maar ook mentaal moe. Er bestaan allerlei leuke denkspelletjes, waarmee je hond een tijdje zoet is. 

Territoriaal blaffen

Veel honden zien het huis waarin ze leven als hun eigen grondgebied. Komt er iemand langs of zelfs in de buurt van het grondgebied? Dan kan je hond kan blaffen. Hoe dichterbij 'de dreiging', hoe luider het blaffen kan worden. Hiermee proberen ze jou als baas te waarschuwen en te beschermen. 

Hond blaft naar mensen

Misschien blaft jou hond naar mensen. Soms heeft dat een territoriale oorzaak, bijvoorbeeld als er iemand op visite komt. Je hond kan ook blaffen naar mensen op straat of in het park. Als daar geen vast patroon in te vinden is, kan het zijn dat je hond zich bij bepaalde mensen niet fijn voelt en jou wil waarschuwen. Blaft je hond altijd naar dezelfde personen? Bijvoorbeeld naar mensen met een pet op? Dan heeft je hond misschien weinig mensen met petten gezien tijdens de socialisatieperiode. Je hond weet op zo'n moment niet goed wat hij met de situatie aan moet, omdat hij het niet kan plaatsen. 

Blaffen bij alleen thuis

Over het algemeen houden honden niet van alleen zijn. Dat komt omdat het roedeldieren zijn. Als honden zich vervelen of te lang alleen zijn, kunnen ze gaan blaffen. Zo uiten ze hun stress of hebben ze simpelweg 'iets te doen'. 

Aangeleerd blaffen

Het kan zijn dat je je hond per ongeluk hebt beloond voor blaffen. Misschien geef je bijvoorbeeld, zonder dat je dat door hebt, beloningssnoepjes nét op het verkeerde moment. En honden zijn niet gek. Ze weten precies hoe ze jou moeten irriteren om weer zo'n snoepje te krijgen. Oftewel: je hond gebruikt zijn blaf om te bereiken wat hij wil. 

Verschillende manieren: hoe leer je een hond blaffen af?

Tip 1: Straf een hond die blaft niet

Regel één: straf je hond nooit voor zijn geblaf. Blaffen is een natuurlijk instinct dat je hond moeilijk kan beheersen. Zeker als je er van jongs af aan nooit aandacht aan hebt besteed.

We nemen als voorbeeld dat je hond gaat blaffen zodra de bel gaat. Heel vervelend natuurlijk, wat je kunt degene die voor de deur staat amper verstaan. Als je je hond het blaffen op zo'n moment wilt afleren, probeer dan met 2 personen thuis te zijn als je dit wilt trainen. De één gaat naar de deur en de ander vertelt je hond waar hij rustig moet wachten. Een hond blaft niet vaak aan één stuk door. Beloon je hond met wat lekkers en een aai op de momenten dat hij stil is, zodat hij begrijpt welk gedrag wél gewenst is. Zodra je hond dit een beetje in de gaten krijgt, kun je er ook een commando aan koppelen. Je zult zien dat consequent belonen voor goed gedrag snel zal werken. 

Tip 2: Zorg voor afleiding als honden blaffen

Een ander middel dat kan helpen bij het afleren van blaffen, is afleiding. We nemen weer het voorbeeld van de bel. Ook hier is het handig als je met twee personen thuis bent, zodat de één rustig naar de deur kan gaan en de ander kan oefenen met de hond. Zodra je hond begint met blaffen, probeer je hem af te leiden. Dat kan met een speeltje of het doen van oefeningen. Omdat je zo de focus van je hond verlegt van de bel naar spelen, kan dit een nieuwe positieve associatie geven.

Afleiding is vaak wel een tijdelijke oplossing. Zodra de afleiding verdwenen is, zal de focus van je hond teruggaan naar de bel en de onbekende stemmen. Koppel daarom een beloning aan de afleiding, zodat de focus van je hond op jou en je oefening blijft. 

Tip 3: Maak je hond moe!

Een hond kan ook blaffen uit verveling. Als hij bijvoorbeeld kort uitgelaten is, kan het voorkomen dat hij voor het raam gaat zitten blaffen naar voorbijgangers. Het is daarom belangrijk dat je je hond tijdens het uitlaten goed moe maakt. Speel spelletjes samen, oefen trucs en zorg dat je hond voldoende rent. En misschien nog wel belangrijker: daag je hond mentaal uit. Mentale spelletjes zijn voor een hond veel vermoeiender dan fysieke spellen. Opeens moet hij zijn hersenen kraken! Wedden dat je hond thuis opeens een stuk stiller is?

Tip 4: Straal zekerheid uit

Veel honden blaffen uit onzekerheid. Misschien heb je het wel eens gezien in het park. Honden die blaffen worden vaak strak aan de lijn gehouden of opgetild als ze klein zijn. Met dat gedrag bereik je een averechts effect. Je hond zal denken dat hij een eventueel gevaar goed heeft ingeschat en dat jij hem als baasje wilt beschermen. Maak je hond duidelijk dat hij niet bang of onzeker hoeft te zijn en wees er zeker van dat je dat ook uitstraalt. Onthoud dat jij de baas bent. Jouw zekerheid maakt je hond ook zelfverzekerder. 

Puppy blaffen afleren

Misschien is je hond nog een pup. Ook blaffen afleren bij een puppy kan lastig zijn. Eigenlijk werkt het afleren - of aanleren van het nieuwe gedrag - hetzelfde als bij een volwassen hond. Blaft je pup veel? Probeer dan eerst te ontdekken wat de oorzaak is. Heb je die gevonden? Probeer dan het blaffen bij je pup af te leren op één van de hierboven genoemde manieren. 

Gedragstherapeut voor je hond

Heb je alles al geprobeerd om je hond blaffen af te leren maar lukt het maar niet? Dan kan het nuttig zijn om gedragstherapie voor honden eens een kans te geven. Zo’n therapeut kan je vaak in korte tijd helpen.

Soms kun je je hiervoor verzekeren. Bij OHRA is gedragstraining bijvoorbeeld verzekerd met de extra dekking Aanvullend van de Hondenverzekering, tot maximaal € 250,- (afhankelijk van je gekozen dekking).

Je hond blaffen afleren is zeker mogelijk zoals je hebt gelezen, maar het vraagt aandacht en tijd. En wees vooral consequent. Veel succes!

Je puppy of hond opvoeden

Bijten bij je puppy afleren

Je puppy kan het als speels zien; bijten. Maar je wilt het liever afleren. Hoe? Dat lees je hier.

Zo leer je het blaffen af

Blaffen kan in sommige situaties onnodig zijn. Maar, waarom doet je hond 't en wat kun je doen?

Zo maak je je pup zindelijk

Wel zo fijn: je puppy zindelijk maken. Alleen hoe doe je dit? Wij geven je tips en tricks.

Puppycursus of niet?

Lees wat je allemaal leert op een puppycursus en of je dit iets is wat je wilt doen.