Je puppy bijten afleren? 6 handige tips.

Heb je net een puppy gekregen? Dan is het je vast niet ontgaan dat hij het liefst in van alles en nog wat wil bijten. Van je schoenen tot je salontafel, niets is meer veilig. Puppy’s ontdekken de wereld onder andere met hun tanden. Handig voor hen, minder handig voor jouw spullen. Ook gebruiken ze hun tanden om te spelen, uit verveling of als ze hun tanden wisselen voor volwassen tanden. Gelukkig kun je je puppy bijten afleren. Met deze 6 tips heb jij je pup binnen no-time in het gareel. 

Geef je pup een vervangend speeltje

Puppy’s bijten in alles wat ze tegenkomen. Vaak zit jouw bank, stoel of tafel daar ook tussen. Om te voorkomen dat je pup gaat bijten in jouw armen en benen óf in spullen die van jou zijn, kun je hem zijn eigen speeltje geven op het moment dat hij in iets verkeerds bijt. Til je puppy bij het ‘verkeerde’ vandaan en stimuleer hem om met zijn eigen speeltje te spelen. Als je dit iedere keer consequent blijft herhalen, zal je pup begrijpen dat de tafel geen speelterrein voor hem is en het bijten erin afleren.

Leer het commando ‘nee’ aan

Hoewel niet ieder baasje kiest voor een opvoeding waarin er ook ‘gestraft’ wordt (dit hoeft niet per se fysiek te zijn), kan dit een nuttige methode zijn. Introduceer het commando ‘nee’. Zo leert je pup waar hij wel en niet in mag bijten. Let op dat je het commando duidelijk en kort herhaalt, maar ga niet schreeuwen. Op die manier kan je pup bang voor je worden en juist averechts gedrag gaan vertonen. 

Sta bijten in lichaamsdelen niet toe

Als je samen met je pup speelt, zal het vaak voorkomen dat hij tijdens het spelen in je handen of armen bijt. Dat lijkt nu misschien nog heel schattig, maar je wilt natuurlijk niet dat hij dat als volwassen hond ook doet. Het is daarom belangrijk dat je puppy bijten zo snel mogelijk afleert. Dat kun je doen door het commando ‘nee’ te gebruiken, maar ook door je pup te laten zien dat hij je pijn doet. Roep bijvoorbeeld schel ‘au’ of loop weg en stop met samen spelen. Als je dat vaak genoeg herhaalt, zul je zien dat je pup gaat begrijpen dat het bijten in jouw handen ongewenst gedrag is. 

Geef je pup voldoende uitdaging

Alle pups bijten, maar je pup kan extra veel bijten als hij zich verveelt. Dat kun je voorkomen door hem mentaal voldoende uit te dagen. Wil je je puppy bijten afleren maar mag hij nog niet zo veel rennen? Dan kun je hem ook bezighouden of moe maken met denkspelletjes. Koop bijvoorbeeld een hondenpuzzel of oefen samen meerdere keren per dag trucjes. Nadenken en iets leren is voor je pup vaak nog veel vermoeiender dan een rondje rennen door het park. 

Laat je pup genoeg slapen

Niet onbelangrijk; zorg dat je pup genoeg slaapt. Pups die overprikkeld zijn, worden vervelend en vertonen vaak ongewenst gedrag. Om zo goed mogelijk samen door de puppytijd heen te komen, is een goed ritme belangrijk. Zorg voor een goede balans tussen spelen, trainen en slapen. 

Houd het tanden wisselen in de gaten

Het wisselen van de tanden kan een reden zijn voor veel bijten. Vanaf vier maanden oud kunnen pups hun tanden gaan wisselen. Heb je het idee dat het wisselen niet helemaal soepel verloopt? Dat kan. Het kan namelijk voorkomen dat je pup last krijgt van 'persisterende melktanden'. Dat betekent dat de volwassen tand al doorkomt, terwijl de melktand nog aanwezig is. De volwassen tand heeft daardoor niet genoeg ruimte om op de goede plek te komen, waardoor er een hoop vuil tussen de volwassen tand en melktand kan gaan zitten. Vuil leidt tot tandplak en tandplak kan leiden tot parodontitis; een aandoening waarbij er ontstekingen rondom de tanden van je hond gaan zitten. Reden genoeg om het wisselen van tanden goed in de gaten te houden dus! Zeker als je je puppy bijten af wilt leren. 


 

Je puppy of hond opvoeden

Bijten bij je puppy afleren

Je puppy kan het als speels zien; bijten. Maar je wilt het liever afleren. Hoe? Dat lees je hier.

Zo leer je het blaffen af

Blaffen kan in sommige situaties onnodig zijn. Maar, waarom doet je hond 't en wat kun je doen?

Zo maak je je pup zindelijk

Wel zo fijn: je puppy zindelijk maken. Alleen hoe doe je dit? Wij geven je tips en tricks.

Puppycursus of niet?

Lees wat je allemaal leert op een puppycursus en of je dit iets is wat je wilt doen.