De puppycursus. Is het iets voor jou en je pup?

Krijg je binnenkort een puppy? Dan krijg je waarschijnlijk regelmatig de vraag of je een puppycursus gaat volgen. Maar misschien vraag je jezelf af of het iets voor jou en je pup is. In deze blog lees je daarom wat jij en je pup leren met een puppycursus. Zo maak je een afgewogen keuze of je een puppycursus wilt volgen of niet. 

Wat leer je op de puppycursus?

Socialisatie

Eén van de belangrijkste dingen die je pup leert op puppycursus is omgaan met andere honden. Dat wordt ook wel socialisatie genoemd. Honden zijn goed in het kopiëren van ander hondengedrag, waardoor ze, zowel in het nest als bij hun nieuwe baas, hondentaal leren. Een goede socialisatie zorgt ervoor dat je hond in zijn verdere leven goed met andere honden en mensen om kan gaan. 

Basiscommando's

Daarnaast leer je je pup de basiscommando's aan. Je leert hem zitten, liggen, luisteren naar zijn naam en netjes lopen aan de riem. Gaat dat nog niet gelijk goed? Dan krijg je van een instructeur uitleg over het gedrag van je hond. Jij en je pup leren elkaar zo steeds beter begrijpen. 

Sommige baasjes vinden het ook fijn om regelmatig vragen te kunnen stellen aan andere baasjes of de instructeur. Helemaal als je nog nooit eerder een hond hebt opgevoed, kan dat erg nuttig zijn. 

Een puppycursus is voor veel baasjes een goede stok achter de deur om goed en consequent hun puppy op te voeden. 

Zo vind je een geschikte puppycursus

Zoek altijd een puppycursus met goede reviews en van goede kwaliteit. Dat betekent dat de instructeur een goede opleiding moet hebben gehad en zichzelf ook regelmatig bijschoolt. Het is bijvoorbeeld aan te raden om een cursus te volgen bij een kynologenclub; dit is een centrum voor hondenliefhebbers waar je terecht kan voor trainingen en vragen. Vraag altijd naar de achtergrond en scholing van een instructeur. 

Kun je het ook zelf?

Ja! Veel baasjes kunnen hun puppy ook goed opvoeden zonder puppycursus. Het kan zijn dat je een cursus te duur vindt of dat je je hond wilt opvoeden op een manier die niet wordt aangeboden bij cursussen in de buurt.

Het is wel goed om te bepalen of het zelf opvoeden van je pup ook echt bij je past. Je zult je goed moeten inlezen, zodat je genoeg kennis over honden hebt. Als je geen puppycursus volgt, zul je thuis nog meer tijd in je pup moeten stoppen. Train elke dag, zoek voldoende socialisatieplekken op en blijf vooral consequent. Opvoeden kun je dus ook zelf, maar er is een hoop discipline en kennis voor nodig. 

Je puppy of hond opvoeden

Bijten bij je puppy afleren

Je puppy kan het als speels zien; bijten. Maar je wilt het liever afleren. Hoe? Dat lees je hier.

Zo leer je het blaffen af

Blaffen kan in sommige situaties onnodig zijn. Maar, waarom doet je hond 't en wat kun je doen?

Zo maak je je pup zindelijk

Wel zo fijn: je puppy zindelijk maken. Alleen hoe doe je dit? Wij geven je tips en tricks.

Puppycursus of niet?

Lees wat je allemaal leert op een puppycursus en of je dit iets is wat je wilt doen.