Je puppy opvoeden. De tips en tricks.
Eindelijk woont je puppy bij jou in huis! Dat is even wennen voor je pup én voor jou. Aan een schattig koppie ontbreekt het niet, maar aan de nodige opvoeding nog wel. Je puppy moet namelijk een hoop leren. Een puppy opvoeden vergt veel tijd en aandacht. We geven je graag een aantal tips!
Met je puppy naar puppycursus
Een goed luisterende hond wil natuurlijk iedereen. Maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Wat daarvoor heel belangrijk is, is het volgen van een goede puppycursus. Je pup maakt kennis met andere puppy’s en leert een aantal basiscommando’s. Maar de cursus is niet alleen belangrijk voor je pup. Ook jij kunt er een hoop van leren. Zo krijg je informatie over zindelijkheid en bijtgedrag, maar leer je ook veel over communicatie tussen honden en socialiseren. Belangrijk om samen met je pup op puppycursus te gaan dus!
Socialiseren kun je (grotendeels) leren
De socialisatiefase begint eigenlijk al vanaf het moment dat je pup geboren wordt. Maar wat is dat dan: socialisatie? In die eerste weken na de geboorte leert je pup al veel nieuwe dingen. Al die ervaringen hebben invloed op de ontwikkeling van de hersenen van je pup. En wat je misschien niet gelijk zou denken: alles dat je pup meemaakt in de eerste weken van zijn leven, heeft invloed op zijn gedrag op latere leeftijd. Het is daarom belangrijk dat je pup goed leert omgaan met andere dieren. Geef je weinig aandacht aan de socialisatie? Grote kans dat je hond angstig of agressief gedrag gaat vertonen.
Laat je pup aan zoveel mogelijk wennen
Om je hond goed te socialiseren, is het belangrijk om je pup aan allerlei verschillende situaties te laten wennen. Denk aan autorijden, samen reizen met de trein, op visite gaan bij vrienden of familie, en door drukke winkelstraten lopen. Bedenk van tevoren goed wat je samen met je hond wilt kunnen doen in de toekomst. En herhaal de verschillende omgevingen en situaties. Op deze manier herkent je pup ze het snelste.
Overprikkel je pup niet
Let op dat je niet teveel op één dag doet. Geef je pup voldoende rust. Puppy’s slapen gemiddeld zo’n 18 uur per dag om alle nieuwe indrukken te verwerken. Onvoldoende slaap kan leiden tot een overprikkelde pup, waardoor hij alle prikkels van de dag niet goed meer kan verwerken en vervelend kan worden.
Oefening baart kunst
Je puppy leert in zijn eerste jaar ontzettend veel. Voor een groot deel zijn dat dingen die jij bijbrengt. Probeer iedere dag te trainen met je hond. Het liefst een paar keer per dag. Houd de trainingsmomenten kort; puppy’s hebben een vrij korte spanningsboog.
Begin met de basiscommando’s die je op puppycursus hebt geleerd. Leer jezelf aan om iedere keer voordat je eten geeft tien minuten te trainen. Pups eten namelijk meerdere keren per dag. Let er wel op dat je het gewicht van de beloningssnacks afhaalt van de dagelijkse hoeveelheid voer, anders krijgt je pup veel te veel eten op één dag.
Hoe ouder je pup wordt, hoe meer commando’s je kunt toevoegen. Oefenen jij, je partner of andere gezinsleden allemaal met de pup? Zorg dan dat je dezelfde commando’s gebruikt op dezelfde manier. Wees duidelijk naar je pup. Daar heeft hij het meest aan.
Zindelijk maken
Je puppy opvoeden betekent natuurlijk ook dat hij zindelijk moet worden. En dat is nog best een klus. Als je pup het nest verlaat, is hij vaak nog niet helemaal zindelijk. Net als je pup zelf, is ook zijn blaas nog klein. Zijn blaasspier werkt nog niet zo goed, waardoor hij vaak moet plassen. Leer jezelf aan om in het begin iedere 2 uur naar buiten te gaan. Ga voor én nadat je pup gegeten heeft, voor én na het spelen en voor én na het slapen. Ook ’s nachts zul je in de eerste weken naar buiten moeten om je pup zindelijk te maken.
Hoe eerder je pup snapt dat hij buiten zijn behoeftes moet doen, hoe beter hij dit ook aangeeft. Bijvoorbeeld door voor de deur te gaan staan. Word niet boos als het een keertje misgaat in huis. Houd in gedachten dat je pup het liefst zijn behoefte niet in zijn territorium (jouw huis) doet. Waarschijnlijk ben je bij een ongelukje zelf net iets te laat met naar buiten gaan.
Alleen laten
Weet je dat je pup - als hij wat ouder is - soms alleen thuis zal zijn? Begin dan gelijk met oefenen. In het begin zal je pup het heel eng vinden als je uit zijn zicht verdwijnt. Je bent namelijk alles wat hij heeft. Start daarom heel klein. Loop bijvoorbeeld af en toe even de kamer uit. Gaat dat goed? Dan loop je even naar buiten. Op die manier bouw je het steeds verder op.
Blijft je pup enorm piepen en blaffen als jij weggaat? Kom dan pas terug de kamer in als je hond even stil is (al is dat maar 2 seconden). Je leert je pup op deze manier dat hij beloond wordt als hij stil is, niet als hij blaft. Je hond moet erop leren vertrouwen dat je altijd weer terugkomt.
Aan de lijn lopen
Je ken het fenomeen vast wel. Een hond die zijn baasje uitlaat, in plaats van andersom. Dat wil je natuurlijk niet. Een pup kun je nog wel houden als hij trekt aan de lijn, maar bij een volwassen hond is dat een ander verhaal. Direct je puppy opvoeden hierin is dus zeker slim!
Laat je hond vanaf het begin netjes naast je lopen als hij aan de riem zit. Je kunt dat op verschillende manieren doen. Zo kun je je puppy belonen met snoepjes als hij netjes naast je loopt. Ook kun je het slechte gedrag, trekken aan de riem, afleren door iedere keer de andere kant op te lopen als je pup trekt aan de lijn.
Rust aanleren
De meeste puppy’s zijn – als ze wakker zijn – erg druk en aanwezig. Om ervoor te zorgen dat ze kalme, volwassen honden worden en blijven, kun je rust aanleren. Leer je pup bijvoorbeeld het commando ‘wacht’ of ‘blijf’. Je hond moet iedere keer voordat hij zijn voerbak raakt, even wachten. Of denk aan dat je hond niet gelijk mag wegrennen als je zijn riem losmaakt in een losloopgebied. Je zult zien dat er iets meer rust in dat drukke koppie komt.
Je puppy opvoeden: wees consequent
Je puppy opvoeden betekent ook: wees consequent. Misschien wel de meest belangrijke tip. Zorg dat je hond weet waar hij aan toe is en waar hij in de rangorde van de roedel staat; niet bovenaan, daar sta jij. Soms gaat hier tijd overheen, want niet iedere puppy leert even snel. Ben jij consequent? Dan draagt dat zeker bij aan een stabiele pup.
Vind je de opvoeding lastig en begrijpen jij en je puppy elkaar maar niet? Ga dan eens langs bij een hondenschool in de buurt. Een trainer kan je vaak met simpele tips verder helpen!
Je puppy of hond opvoeden
Bijten bij je puppy afleren
Je puppy kan het als speels zien; bijten. Maar je wilt het liever afleren. Hoe? Dat lees je hier.
Zo leer je het blaffen af
Blaffen kan in sommige situaties onnodig zijn. Maar, waarom doet je hond 't en wat kun je doen?
Zo maak je je pup zindelijk
Wel zo fijn: je puppy zindelijk maken. Alleen hoe doe je dit? Wij geven je tips en tricks.
Puppycursus of niet?
Lees wat je allemaal leert op een puppycursus en of je dit iets is wat je wilt doen.