Je puppy opvoeden. De tips en tricks.

Eindelijk woont je puppy bij jou in huis! Dat is even wennen voor je pup én voor jou. Aan een schattig koppie ontbreekt het niet, maar luisteren is nog ver te zoeken. Je pup heeft in het nestje vooral gedrag van zijn omgeving, moeder, broertjes en zusjes overgenomen. Hij weet dus een beetje hoe hij moet omgaan met andere honden en geluiden in huis. Maar luisteren naar mensen heeft 'ie nog niet geleerd. Maar je puppy opvoeden wordt met deze tips en tricks gelukkig al een stukje makkelijker!

Je puppy opvoeden mét of zonder puppycursus?

Over het volgen van een puppycursus zijn de meningen verdeeld. De één zweert erbij, de ander denkt het zelf te kunnen. Op een puppycursus leer je basiscommando’s. Denk aan ‘zit’, ‘af’, ‘blijf’. Ook is een puppycursus goed voor de socialisatie van je pup. Deze vaardigheden kun je je pup natuurlijk ook zelf aanleren als je je daar goed in verdiept. Of je een puppycursus wilt volgen, kun je het beste zelf bepalen. Als je genoeg tijd hebt, kun je je pup een hoop leren. Neem een aantal dagen vrij als je pup komt. Een puppy opvoeden kost nu eenmaal een hoop tijd en energie.

Socialiseren kun je leren

Socialisatie is een cruciaal onderdeel van de opvoeding. Het is belangrijk dat je pup met andere honden omgaat. Zo voorkom je dat je hond later agressief wordt of angstig is naar andere honden toe.

Socialisatie is ook bedoeld om je hond aan allerlei verschillende situaties te laten wennen. Denk aan autorijden, samen reizen met de trein, op visite gaan bij vrienden of familie, en door drukke winkelstraten lopen. Bedenk van tevoren goed wat je samen met je hond wilt kunnen doen in de toekomst. En herhaal de verschillende omgevingen en situaties. Op deze manier herkent je pup ze.

Let op dat je niet teveel op één dag doet. Geef je pup voldoende rust. Puppy’s slapen gemiddeld zo’n 18 uur per dag om alle nieuwe indrukken te verwerken. Onvoldoende slaap kan leiden tot een overprikkelde pup, waardoor hij heel vervelend kan worden. 

Oefening baart kunst

Je puppy leert in zijn eerste jaar ontzettend veel. Voor een groot deel zijn dat dingen die jij bijbrengt. Probeer iedere dag te trainen met je hond. Het liefst een paar keer per dag. Houd de trainingsmomenten kort; puppy’s hebben een vrij korte spanningsboog.

Begin met de basiscommando’s en je pup te laten reageren op zijn naam. Leer jezelf aan om iedere keer voordat je eten geeft tien minuten te trainen. Pups eten namelijk meerdere keren per dag. Zo leert je pup ook gelijk dat hij niet zomaar eten krijgt, hij moet er iets voor doen. Let er wel op dat je het gewicht van de beloningssnacks afhaalt van het voer, anders krijgt je pup veel te veel eten op één dag.

Hoe ouder je pup wordt, hoe meer commando’s je kunt toevoegen. Oefenen jij en je partner allebei met de pup? Zorg dan dat je allebei dezelfde commando’s gebruikt op dezelfde manier. Wees duidelijk naar je pup. Daar heeft hij het meest aan. 

Zindelijk maken

Als je pup het nest verlaat, is hij nog niet zindelijk. Ook heeft hij nog niet zo’n grote blaas, waardoor hij vaak plast. Leer jezelf aan om in het begin iedere 2 uur naar buiten te gaan. Ga voor én nadat je pup gegeten heeft, voor én na het spelen en voor én na het slapen. Ook ’s nachts zul je in de eerste weken naar buiten moeten om je pup zindelijk te maken.

Hoe eerder je pup snapt dat hij buiten zijn behoeftes moet doen, hoe beter hij dit ook aangeeft. Bijvoorbeeld door voor de deur te gaan staan. Word niet boos als het een keertje misgaat in huis. Houd in gedachten dat je pup het liefst zijn behoefte niet in zijn territorium (jouw huis) doet. Waarschijnlijk ben je bij een ongelukje zelf net iets te laat met naar buiten gaan. 

Alleen laten 

Als je weet dat je pup, als hij wat ouder is, soms alleen thuis zal zijn, is het goed om dat gelijk te gaan oefenen. In het begin zal je pup het heel eng vinden als je uit zijn zicht verdwijnt. Je bent namelijk alles wat hij heeft. Start daarom heel klein. Loop bijvoorbeeld af en toe even de kamer uit. Gaat dat goed? Dan loop je even naar buiten. Op die manier bouw je het steeds verder op.

Blijft je pup enorm piepen en blaffen als jij weggaat? Kom dan pas terug de kamer in als je hond even stil is (al is dat maar 2 seconden). Je leert je pup op deze manier dat hij beloond wordt als hij stil is, niet als hij blaft. Je hond moet erop leren vertrouwen dat je altijd weer terugkomt. 

Aan de lijn lopen

Je ken het fenomeen vast wel. Een hond die zijn baasje uitlaat, in plaats van andersom. Dat wil je natuurlijk niet. Een pup kun je nog wel houden als hij trekt aan de lijn, maar bij een volwassen hond is dat een ander verhaal. Slim dus om je pup hier direct goed in op te voeden.

Laat je hond vanaf het begin netjes naast je lopen als hij aan de riem zit. Je kunt dat op verschillende manieren doen. Zo kun je je puppy belonen met snoepjes als hij netjes naast je loopt. Ook kun je het slechte gedrag, trekken aan de riem, afleren door iedere keer de andere kant op te lopen als je pup trekt aan de lijn. 

Rust aanleren

De meeste puppy’s zijn – als ze wakker zijn – erg druk en aanwezig. Om ervoor te zorgen dat ze kalme, volwassen honden worden en blijven, kun je rust aanleren. Leer je pup bijvoorbeeld het commando ‘wacht’ of ‘blijf’. Je hond moet iedere keer voordat hij zijn voerbak raakt, even wachten. Of denk aan dat je hond niet gelijk mag wegrennen als je zijn riem losmaakt in een losloopgebied. Je zult zien dat er iets meer rust in dat drukke koppie komt.

Wees consequent tijdens het opvoeden

Je puppy opvoeden betekent ook: wees consequent. Dit is misschien wel de meest belangrijke tip. Zorg dat je hond weet waar hij aan toe is en waar hij in de rangorde van de roedel staat; niet bovenaan, daar sta jij. Soms gaat hier tijd overheen, want niet iedere puppy leert even snel.

Er bestaan verschillende theorieën over het opvoeden van puppies. Sommige hondeneigenaren belonen alleen goed gedrag, sommigen straffen ook ongewenst gedrag. Straffen betekent niet gelijk dat je je hond fysiek aanraakt, een simpele ‘nee’ aanleren is ook voldoende.

Lees je goed in en bepaal welke methode voor jou het beste werkt. Kom je er echt niet uit en begrijpen jij en je puppy elkaar niet? Bezoek dan eens een gedragscoach. Die kan je vaak met simpele tips verder helpen!

Je puppy of hond opvoeden

Bijten bij je puppy afleren

Je puppy kan het als speels zien; bijten. Maar je wilt het liever afleren. Hoe? Dat lees je hier.

Zo leer je het blaffen af

Blaffen kan in sommige situaties onnodig zijn. Maar, waarom doet je hond 't en wat kun je doen?

Zo maak je je pup zindelijk

Wel zo fijn: je puppy zindelijk maken. Alleen hoe doe je dit? Wij geven je tips en tricks.

Puppycursus of niet?

Lees wat je allemaal leert op een puppycursus en of je dit iets is wat je wilt doen.