Een puppy opvoeden: tips en tricks

Sinds gisteren woont je puppy bij jou in huis. Dat is even wennen voor je pup én voor jou! Aan een schattig koppie ontbreekt het niet, maar luisteren is nog ver te zoeken. En dat is meer dan logisch! Je pup heeft in het nestje vooral gedrag van zijn omgeving, moeder, broertjes en zusjes overgenomen. Hij weet dus enigszins hoe hij moet omgaan met andere honden en geluiden in huis. Maar luisteren naar mensen heeft-ie nog niet geleerd. Werk aan de winkel dus! Je kunt je pup zoveel aanleren als je wilt, maar in deze blog lees je over de basisvaardigheden. 

Opvoeden mét of zonder puppycursus?

Over het volgen van een puppycursus zijn de meningen verdeeld. De één zweert erbij, de ander denkt het zelf te kunnen. Op een puppycursus leer je basis commando’s. Denk aan ‘zit’, ‘af’, ‘blijf’. Ook is een puppycursus goed voor de socialisatie van je pup. Deze vaardigheden kun je je pup natuurlijk ook zelf aanleren als je je daar goed in verdiept. Of je een puppycursus wilt volgen, bepaal je zelf het beste. Als je genoeg tijd hebt, kun je je pup een hoop leren. We raden aan een aantal dagen vrij te nemen als je pup komt. Je zult zien dat, naast de gebroken nachten in het begin, het opvoeden een hoop tijd en energie kost.

Socialiseren kun je leren

Socialisatie is een cruciaal onderdeel van de opvoeding. Het is belangrijk dat je pup met andere honden omgaat. Zo voorkom je dat je hond later agressief wordt of angstig is naar andere honden toe. Socialisatie is ook bedoeld om je hond aan allerlei verschillende situaties te laten wennen. Denk aan hem vervoeren in de auto, samen treinreizen, op visite gaan bij vrienden of familie en door drukke winkelstraten lopen. Bedenk van tevoren goed wat je samen met je hond wil kunnen doen in de toekomst. En herhaal de verschillende omgevingen en situaties. Op deze manier herkent je pup ze. Let op dat je niet teveel op één dag doet. Geef je pup voldoende rust. Puppy’s slapen gemiddeld zo’n 18 uur per dag om alle nieuwe indrukken te verwerken. Onvoldoende slaap kan leiden tot een overprikkelde pup, waardoor hij heel vervelend kan worden. 

Oefening baart kunst

Je puppy leert in zijn eerste jaar ontzettend veel. Voor een groot deel zijn dat dingen die jij bijbrengt. Probeer iedere dag te trainen met je hond. Het liefst een paar keer per dag. Houd de trainingsmomenten kort; puppy’s hebben een vrij korte spanningsboog. Begin met de basiscommando’s en je pup laten reageren op zijn naam. Leer jezelf aan om iedere keer voordat je eten geeft tien minuten te trainen. Pups eten namelijk meerdere keren per dag. Zo leert je pup ook gelijk dat hij niet zomaar eten krijgt, hij moet er iets voor doen. Let er wel op dat je het gewicht van de beloningssnacks afhaalt van het voer, anders krijgt je pup veel te veel eten op één dag. Hoe ouder je pup wordt, hoe meer commando’s je kunt toevoegen. Oefenen jij en je partner allebei met de pup? Zorg dan dat je allebei dezelfde commando’s gebruikt op dezelfde manier. Wees duidelijk naar je pup! Daar heeft hij het meest aan. 

Zindelijk maken

Als je pup het nest verlaat, is hij nog niet zindelijk. Ook heeft hij nog niet zo’n grote blaas, waardoor hij vaak plast. Leer jezelf aan om in het begin iedere 2 uur naar buiten te gaan. Ga voor én nadat je pup gegeten heeft, voor én na het spelen en voor én na het slapen. Ook ’s nachts zul je in de eerste weken naar buiten moeten. Hoe eerder je pup snapt dat hij buiten zijn behoeftes moet doen, hoe beter hij dit ook aangeeft. Bijvoorbeeld door voor de deur te gaan staan. Word niet boos als het een keertje misgaat in huis. Houd in gedachten dat je pup het liefst zijn behoefte niet in zijn territorium (jouw huis) doet. Waarschijnlijk ben je bij een ongelukje zelf net iets te laat met naar buiten gaan. 

Alleen laten 

Als je weet dat je pup – als hij wat ouder is – soms alleen thuis blijft, is het goed om dat gelijk te gaan oefenen. In het begin zal je pup het heel eng vinden als je uit zijn zicht verdwijnt. Je bent namelijk alles wat hij heeft. Start daarom heel klein. Loop bijvoorbeeld af en toe even de kamer uit. Gaat dat goed? Dan loop je even naar buiten. Op die manier bouw je het steeds verder op. Blijft je pup enorm piepen en blaffen als jij weggaat? Kom dan pas terug de kamer in als je hond even stil is (al is dat maar 2 seconden). Je leert je pup op deze manier dat hij beloond wordt als hij stil is, niet als hij blaft. Je hond moet erop leren vertrouwen dat je altijd weer terugkomt. 

Aan de lijn lopen

Je ken het fenomeen vast wel. Een hond die zijn baasje uitlaat, in plaats van andersom. Dat wil je natuurlijk niet. Een pup kun je nog wel houden als hij trekt aan de lijn, maar bij een volwassen hond is dat een ander verhaal. Laat je hond vanaf het begin netjes naast je lopen als hij aan de riem zit. Je kunt dat op verschillende manieren doen. Zo kun je je puppy belonen met snoepjes als hij netjes naast je loopt. Ook kun je het slechte gedrag – trekken aan de riem – afleren door iedere keer de andere kant op te lopen als je pup trekt aan de lijn. 

Rust aanleren

De meeste puppy’s zijn – als ze wakker zijn – erg druk en aanwezig. Om ervoor te zorgen dat ze kalme, volwassen honden worden en blijven, kun je rust aanleren. Leer je pup bijvoorbeeld het commando ‘wacht’ of ‘blijf’. Je hond moet iedere keer voordat hij zijn voerbak raakt, even wachten. Of denk aan dat je hond niet gelijk mag wegrennen als je zijn riem losmaakt in een losloopgebied. Je zult zien dat er iets meer rust in dat drukke koppie komt! 

Wees consequent!

Tot slot misschien nog wel de allerbelangrijkste tip: wees consequent! Zorg dat je hond weet waar hij aan toe is en waar hij in de rangorde van de roedel staat - niet bovenaan, daar sta jij. Soms gaat hier tijd overheen, want niet iedere puppy leert even snel. Er bestaan verschillende theorieën over het opvoeden van honden. Sommige hondeneigenaren belonen alleen goed gedrag, sommigen straffen ook ongewenst gedrag. Straffen betekent niet gelijk dat je je hond fysiek aanraakt, een simpele ‘nee’ aanleren is ook voldoende. Lees je goed in en bepaal welke methode voor jou het beste werkt. Kom je er echt niet uit en begrijpen jij en je puppy elkaar niet? Bezoek dan eens een gedragscoach. Die kan je vaak met simpele tips verder helpen!