Je puppy zindelijk maken doe je zo!

Heb je net een puppy gekregen? Dat wordt een feestje natuurlijk! Maar ook hard werken om je pup goed op te voeden. Iets dat je waarschijnlijk veel tijd gaat kosten in het begin, is je puppy zindelijk maken. Dat wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk voor elkaar krijgen. Met deze tips gaat dat vast lukken.

Ga zo vaak mogelijk naar buiten

Meestal krijg je je puppy als hij zo’n 8 weken oud is. Hij is dan vaak nog niet helemaal zindelijk en heeft zijn blaasspier nog niet goed genoeg getraind. Om je pup te laten begrijpen dat hij zijn behoeftes buiten moet doen, moet je ongeveer om de twee uur naar buiten. Ga voor én na het slapen, voor én na het spelen en voor én na eten. Dat kost veel tijd, maar zo heeft je puppy het snelst in de gaten hoe het werkt. Als je pup net bij je woont, zul je ook ’s nachts uit bed moeten. Hij kan namelijk nog niet de hele nacht doorslapen zonder te moeten plassen. In de eerste weken moet je vaak één keer per nacht een wekker zetten. Na een paar weken kun je dit proberen af te bouwen. Hoe ouder je pup wordt, hoe langer hij zijn behoefte kan inhouden. 

Beloon je hond als hij buiten heeft geplast

Beloningen kunnen goed helpen bij het zindelijk maken van je puppy. Vaak kun je aan je puppy zien wanneer hij moet plassen of poepen. Hij zal dan een beetje onrustig heen en weer snuffelen. Zie je het gebeuren? Wacht dan niet af en ga zo snel mogelijk met je puppy naar buiten. Woon je in een appartement? Dan is het aan te raden om je pup naar buiten te tillen, omdat hij de tocht naar buiten anders waarschijnlijk niet gaat halen. Heeft je hond zijn behoefte netjes gedaan waar het hoort? Beloon hem dan met een snoepje, je stem of een korte aanraking. 

Een ongelukje hoort erbij

Een puppy zindelijk maken gaat altijd wel gepaard met wat ongelukjes. Soms ben je als baasje net te laat of doet je pup zijn behoefte binnen terwijl hij net buiten is geweest. Dat soort situaties kun je helaas niet voorkomen. Ze horen erbij. Je zult zien dat dit gedrag afneemt, als je zelf je pup goed in de gaten houdt. Straf je hond in ieder geval nooit als het een keertje mis gaat. Onthoud dat hij liever zijn behoeftes ook niet in zijn territorium (jouw huis) doet. 

Soms helpt een bench 

Sommige baasjes zweren bij het gebruik van een bench voor het zindelijk maken van je pup. Als je de bench associeert met positieve dingen zoals snoepjes en voer, kan hij dit als een veilige en leuke plek gaan zien. Een puppy wil op een veilige plek liever niet plassen. Als je niet wilt dat je hond in huis plast, kan het zinvol zijn om hem een uurtje in de bench te doen zodat hij gaat slapen en niet plast. Vergeet dan niet daarna met je pup naar buiten te gaan.

Plassen op commando

Heeft je pup een beetje door hoe het zit? Misschien vind je het handig om het doen van de behoefte te associëren met een commando. Dat kan van pas komen als je hond even snel een plas moet doen voor je een eind gaat rijden of als hij ’s avonds zijn laatste plas van de dag moet doen en jij weinig tijd hebt. 

Wees alert op afwijkend plasgedrag

Is je pup na een halfjaar helemaal zindelijk? Houd dan goed in je gaten of het plas- en poepgedrag normaal blijft. Heeft je hond bijvoorbeeld veel diarree? Doet hij kleine plasjes in huis? Heeft de urine een andere kleur? Maak dan een afspraak bij de dierenarts. Afwijkend gedrag kan wijzen op een urineweginfectie, giardia of een voedselintolerantie. 

Je puppy zindelijk maken vraagt vooral geduld

Een pup zindelijk maken vergt veel van je tijd en geduld. De ene pup leert het sneller dan de andere. Over het algemeen zijn de meeste pups na 4 tot 6 maanden helemaal zindelijk. Succes!

 

Je puppy of hond opvoeden

Bijten bij je puppy afleren

Je puppy kan het als speels zien; bijten. Maar je wilt het liever afleren. Hoe? Dat lees je hier.

Zo leer je het blaffen af

Blaffen kan in sommige situaties onnodig zijn. Maar, waarom doet je hond 't en wat kun je doen?

Zo maak je je pup zindelijk

Wel zo fijn: je puppy zindelijk maken. Alleen hoe doe je dit? Wij geven je tips en tricks.

Puppycursus of niet?

Lees wat je allemaal leert op een puppycursus en of je dit iets is wat je wilt doen.