Snap je hond: begrijp zijn lichaamstaal

Denk jij vaak te weten wat je hond wil zeggen? Honden gebruiken hun hele lichaam om te communiceren. Als baasje is het handig als je weet wat je hond jou wil vertellen. Door zijn houding, ogen, oren en staart goed te observeren, kun je vaak zien hoe je hond zich voelt. Over hondentaal bestaan ontzettend veel boeken en andere informatie. Geen enkele hond is hetzelfde en daarom is nog steeds niet al het hondengedrag te begrijpen. Deze blog vertelt je een basis over lichaamstaal, zodat je kunt oefenen om je hond te begrijpen. 

Wanneer is je hond ontspannen?

Het ligt nogal voor de hand, maar een hond is ontspannen als hij er ook zo uitziet. Zijn ogen hebben een normale grootte en de oren zien er ontspannen uit. Ook de rest van zijn kop en zijn staart zien er rustig uit en bewegen niet of nauwelijks. Waarschijnlijk herken je deze houding en is dit hoe je je hond het grootste gedeelte van de dag ziet. Een ontspannen hond tref je het vaakst aan in een vertrouwde omgeving. In een nieuwe omgeving is je hond vaker alert en op zijn hoede. 

Wanneer is je hond blij?

Waarschijnlijk zie je zelf een groot verschil tussen je ontspannen en blije hond. Een blije hond beweegt, waardoor zijn oren vrolijk meebewegen. Zijn ogen blijven ontspannen en zijn bek gaat wat open. Het grootste verschil zit ‘m in de staart! Je hond kan waarschijnlijk niet stoppen met enthousiast kwispelen. Hoe harder zijn staart zwiept, hoe blijer je hond is. Het liefst wil hij dat je net zo blij wordt als hij en dezelfde emotie gaat voelen.

Wanneer is je hond gefocust?

Sommige honden zijn extreem gefocust op bepaalde dingen. Denk aan een bal, een stok uit het bos of een beloningssnoepje. Deze emotie is erg belangrijk als je trucjes met je hond oefent. Zorg voor extreme focus wanneer je hem beloont met iets dat hij leuk vindt. Hoe ziet een gefocuste hond er dan uit? Het duidelijkste signaal zijn de ogen. Die staren non-stop naar het object waar je hond  gefocust op is. Verder luistert je hond goed naar wat je vraagt. Misschien vindt hij het zelfs lastig om zijn enthousiasme te verbergen. Het kan zijn dat je hond daardoor iets gaat rillen. 

Wanneer is je hond bang?

Bovenstaande emoties zijn met name positief, maar je hond kan zich ook wel eens wat minder prettig voelen. Hoe kun je aan je hond zien dat hij bang is bijvoorbeeld? Het meest opvallende is dat je hond dan zijn staart tussen zijn benen heeft, onrustig aan zijn lippen likt en misschien gaapt. Gapen betekent niet altijd dat je hond ook moe is. Stress zorgt ook voor gapen. Als je denkt dat je hond bang is, probeer dan altijd te ontdekken waar dat vandaan komt. Misschien kun je op die manier de angst bij hem wegnemen door hem bijvoorbeeld uit een onprettige situatie te halen.

Wanneer is je hond boos?

Het komt waarschijnlijk niet zo vaak voor, maar soms is je hond echt boos. Dit uit hij door zich groot te maken. Hij gromt, laat zijn tanden zien en zijn ogen zijn strak gericht op hetgeen hij boos op is. Als deze situatie zich voordoet, moet je daar verstandig mee omgaan. Het kan zijn dat hij zichzelf in dit soort situaties niet zo goed in de hand heeft. Als je hond boos is op een andere hond, houd deze dan uit zijn buurt. Net als de meeste mensen, heeft je hond even tijd nodig om weer rustig te worden. Ga in zo’n situatie dus niet aan hem trekken of tegen hem schreeuwen. 

Voelt een hond jouw emoties?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja! Honden zijn heel gevoelig voor jouw emoties en zijn in staat die over te nemen. Het is goed om je te beseffen hoe je op je hond overkomt. Honden zijn namelijk ook gevoelig voor de manier waarop je ze benadert. Loop je bijvoorbeeld recht op je hond af en kijk je op hem neer? Dan is de kans aanwezig dat hij zich gekleineerd voelt. Voor je hond is dat erg confronterend. Wil je ‘er even zijn’ voor je hond? Zit dan naast hem en laat hem weten dat je er bent. Dat vindt ‘ie fijn. Je hoeft je hond hierbij niet direct aan te kijken. Het gezelschap op gelijke hoogte is al genoeg.

Wil je meer leren over het gedrag van je hond? Of over hoe jouw gedrag op hem overkomt? Bezoek dan eens een gedragstherapeut. Hij of zij leert je veel over allerlei verschillende emoties, zodat jullie elkaar nog beter gaan begrijpen. Interessant, toch?