Vuurwerkangst bij je hond. Dit kun je doen.

Tijdens de jaarwisseling ontkom je er niet aan: overal zie en hoor je vuurwerk om je heen. Vuurwerkangst komt vaak voor bij honden. Door de harde knallen hebben ze veel stress en wordt oudejaarsavond dan ook een angstige en zenuwslopende avond. We hebben een aantal tips om vuurwerkangst bij je hond zoveel mogelijk te voorkomen.

Zo help je je hond de oudejaarsnacht door

Is je hond bang voor vuurwerk, dan zijn er gelukkig een paar dingen die je kunt proberen. Kijk wat het beste voor jouw hond werkt, want wat voor de ene hond werkt, werkt misschien niet voor de andere.

Sluit het licht en geluid zoveel mogelijk buiten

Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet de radio of tv aan. De geluiden van vuurwerk buiten vallen dan iets minder op. 

Baker je hond in

Vuurwerkangst bij je hond kun je soms wegnemen door hem in te bakeren, dit heeft een rustgevend effect. Inbakeren met een sjaal of speciaal vest zorgt voor een constante druk op het lichaam van je hond. Je koopt deze bij de dierenspeciaalzaak. Deze techniek wordt ook toegepast bij pasgeboren baby's en mensen met een angststoornis.

Zet rustgevende muziek op

Zet Classic FM op. Dit radiostation zendt alleen maar rustgevende muziek uit. Of zoek in Spotify op 'dog relaxing music', je vindt dan verschillende playlists met kalmerende muziek voor je hond. 

Maak het je hond comfortabel

Vind jouw hond vuurwerk maar niks en verstopt hij zich het liefst? Laat hem dan zelf een plekje in huis opzoeken waar hij zich prettig voelt. Zorg ook dat daar alle lievelingsspeeltjes binnen handbereik zijn.

Knuffel je hond, maar niet teveel!

Knuffel en vertroetel je hond, maar overdrijf niet. Het beestje krijgt daardoor bevestigd dat er iets mis is en dat zijn vuurwerkangst terecht is. 

Word niet boos 

Is je hond bang voor vuurwerk, dan kan hij heel angstig en gestrest reageren. Word in elk geval niet boos als hij dit gedrag vertoont, maar blijf kalm en rustig naar je hond toe.

Zorg voor een chip of penning

Zorg ervoor dat je hond gechipt is en een penning aan zijn halsband heeft. Als hij dan de benen neemt als er vuurwerk wordt afgestoken, is de kans groter dat hij snel weer thuis is. 

Ga met je hond logeren op een rustige plek

Is je hond bang voor vuurwerk en helpt bijna niets? Dan kun je altijd nog kijken of je met oud en nieuw ergens naartoe kunt waar weinig of geen vuurwerk wordt afgestoken. Bijvoorbeeld naar een hondvriendelijk en vuurwerkvrij vakantiehuis, vakantiepark of hotel.

Voorkom vuurwerkangst bij je hond met geluidstraining

Wil je het echt goed aanpakken, dan kun je je hond laten wennen aan vuurwerk met behulp vuurwerkgeluiden. Die kun je bijvoorbeeld vinden in video's op YouTube of op playlists op Spotify (zoek bijvoorbeeld op 'vuurwerk hond'). Op die manier zal je hond gewend raken aan de geluiden en minder bang zijn. 

Hoe werkt zo’n geluidstraining?

Breng je hond in de juiste stemming door hem of haar af te leiden met een speeltje of iets lekkers. Zo gaat hij de geluiden ook associëren met leuke dingen. De vuurwerkgeluiden speel je in het begin heel zacht af en voer je steeds verder op. Let hierbij op dat je altijd onder het niveau blijft waarbij je hond angstig wordt en ga het zeker niet forceren. De oefening kun je elke dag herhalen. Zo’n training kan wel een paar maanden duren. Ben je dit jaar te laat? Zet het dan in je agenda voor volgend jaar. En begin hier bijvoorbeeld al in de zomer mee.

Of de training helpt de vuurwerkangst bij je hond te verminderen, zal per hond verschillen. Lees meer informatie over geluidstraining en waarom je hond vuurwerk zo eng vindt op de site van het LICG.

Gebruik medicatie alleen in overleg met je dierenarts

Heb je alles geprobeerd om vuurwerkangst bij je hond te voorkomen, maar zonder succes? Er bestaat medicatie om je hond te kalmeren als hij door vuurwerk in paniek raakt. Bespreek altijd met je dierenarts of dit geschikt is voor jouw hond. Doe dit ruim voordat je het denkt nodig te hebben. Je kunt dan eerst uitzoeken hoe jouw hond reageert op een middel. Ook werken veel middelen pas na een tijdje. Geef je het je hond als hij al angstig of in paniek is, dan kun je het juist veel erger maken voor je hond. Ga hier dus zorgvuldig mee om en altijd in overleg met je dierenarts.

Je hond helpen en begrijpen

Dit zegt de lichaamstaal van je hond

De betekenis van verschillende soorten lichaamstaal op een rij.

Vuurwerkangst bij je hond

Al die knallen geven stress. Met deze tips voorkom je vuurwerkangst bij je hond.

Verlatingsangst bij je hond

Zo sneu, dat gepiep als je weggaat. Maar wat doe je tegen verlatingsangst? Hierbij: tips.

Oeps, m'n hond plast in huis

Is je hond zindelijk, dan is dat niet normaal. Wat kan er zijn?