Epilepsie bij je hond

Net als mensen kunnen honden epilepsie hebben. Als je hond een epileptische aanval heeft, is dat een naar gezicht. Bereid jezelf voor door meer te lezen over de oorzaak van epilepsie en wat kun je eraan kunt doen.
Wat is epilepsie bij honden?
Epilepsie bij honden is simpel gezegd een soort kortsluiting in de hersenen. De hersenen zitten ingewikkeld in elkaar. Er komen allerlei signalen binnen vanuit het lichaam en er gaan ook weer signalen uit. Soms lukt het de hersenen niet om die signalen goed te verwerken en ontstaat er een storing. Je hond krijgt dan een epileptische aanval. De storing kan in een deel van de hersenen zitten, dat noemen we focale of partiële epilepsie. Of in het hele hersengebied, dat noemen we gegeneraliseerde epilepsie.
Soorten epilepsie bij honden
Er zijn 2 soorten epilepsie bij honden.
- Primaire epilepsie
Primaire epilepsie treedt meestal voor het eerst op als je hond tussen de 6 maanden en 5 jaar oud is. Er is geen aanwijsbare oorzaak, de epilepsie is meestal erfelijk. Sommige fokkers doen een DNA-test en fokken niet met honden die drager zijn. - Secundaire epilepsie
Secundaire epilepsie heeft een aanwijsbare oorzaak. Bijvoorbeeld een hersenbeschadiging, -infectie of -tumor, lever- of nierfalen of een vergiftiging. Deze vorm komt minder vaak voor dan primaire epilepsie.
Symptomen van epilepsie bij honden
De symptomen van focale en generalistische epilepsie verschillen. We noemen een aantal veel voorkomende symptomen.
Focale epilepsie
- Gedragsverandering, zoals rustiger worden, meer kwijlen of trekken met zijn poot
- Dingen niet zien
- Een beetje afwezig zijn, maar wel bij zijn
Generalistische epilepsie
- Verkrampen en omvallen
- Schokkende bewegingen maken
- Klappertanden
- Schuim om de bek
- Gillen, janken, piepen
- Urine of ontlasting laten lopen
Wat kun je doen bij een epileptische aanval van je hond?
Een epileptische aanval van je hond kan er akelig uitzien. Probeer niet in paniek te raken en rustig te blijven. Daar heeft je viervoeter het meest aan. Misschien helpt het om te weten dat je hond niet bij bewustzijn is en dus niets hoort of ziet. Heeft je hond een epileptische aanval? Dan kun je een paar dingen doen:
Tijdens een aanval
- Probeer de ongecontroleerde bewegingen niet in bedwang te houden en knuffel je hond niet.
- Haal spullen om hem heen weg, zodat hij zich daar niet aan bezeert.
- Blijf rustig en wacht tot de aanval voorbij is, meestal duurt dit niet langer dan een paar minuten.
- Maak een filmpje van de aanval, dit helpt de dierenarts bij de diagnose.
- Bel direct de dierenarts als de aanval langer dan 10 minuten duurt, of als de aanvallen kort na elkaar komen. De epilepsie kan dan dodelijk zijn.
Na een aanval
Als de epileptische aanval achter de rug lijkt, is je hond vaak nog niet helemaal hersteld. Hij kan nog verward zijn of zich anders gedragen. Laat hem nog niet alleen. Als je hond weer helemaal de oude is, is het verstandig om de kenmerken van de aanval op te schrijven. Daarmee kan de dierenarts straks beter een diagnose stellen. Denk aan het tijdstip van de aanval, hoe lang die duurde en hoe die eruitzag. Vergeet niet om op te schrijven wat je hond in de 24 uur vóór de aanval heeft gegeten en gedaan.
Voortekenen van epilepsie bij honden
Vaak lijkt een aanval onverwachts te komen. Toch kunnen er subtiele voortekenen zijn:
- Je hond gedraagt zich anders of vraagt meer aandacht
- Je hond heeft een verdwaasde blik in zijn ogen
- Je hond is kort voor een aanval heel rustig
Meer weten?
Lees meer over de kosten van de dierenarts en de vergoedingen?
Epilepsie vaststellen bij je hond
Vermoed je dat jouw hond epilepsie heeft? Laat dit dan onderzoeken door de dierenarts. Om epilepsie vast te stellen zal de dierenarts je vragen om te beschrijven wat er precies is gebeurd met hem. Vermoed hij secundaire epilepsie dan kan hij bloedonderzoek doen. Soms is er ook een hersenscan nodig. Heeft je hond inderdaad epilepsie, dan kan de dierenarts je hond doorverwijzen naar een specialistisch dierenziekenhuis om de ernst van de epilepsie vast te stellen.
Is epilepsie bij honden te genezen?
Epilepsie bij honden is niet te genezen, maar als hij regelmatig een aanval heeft, kunnen medicijnen de tijd tussen aanvallen verlengen en de duur van een aanval verkorten. Je hond helemaal aanvalsvrij krijgen is vaak niet mogelijk, helaas. Gelukkig kunnen de meeste honden met de juiste medicijnen en dosering een redelijk normaal leven leiden. De dierenarts onderzoekt welke medicijnen in welke dosering het beste werken voor jouw hond. Vaak is dat een zoektocht die een tijdje kan duren. Heel soms lukt het niet om een normaal leven te leiden. In dat geval komt euthanasie in beeld om je hond uit zijn lijden te verlossen.
Krijg ik kosten voor behandeling en medicijnen voor epilepsie bij mijn hond vergoed?
Als je hond epilepsie heeft, dan zul je regelmatig een consult hebben bij de dierenarts om zijn gezondheid te laten checken. Ook is de kans groot dat je hond medicijnen nodig heeft van een paar tientjes tot soms wel € 100,- per maand. De kosten voor jou als baasje kunnen bij epilepsie van je hond dus behoorlijk oplopen. Met een OHRA Hondenverzekering krijg je die kosten voor een groot deel vergoed. Een hele geruststelling, want zo weet je dat je je hond de zorg kunt geven die hij nodig heeft. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van het ziektekostenpakket en de aanvullende dekkingen die je kiest.
Ontdek het voordeel van onze huisdierenverzekering
De kosten bij epilepsie van je hond kunnen dus behoorlijk oplopen voor jou als baasje. Gelukkig krijg je die kosten voor een groot deel vergoed met onze hondenverzekering. Bereken je premie en ontdek de voordelen.