Op zoek naar een gezinshond? Deze rassen zijn geschikt

Als je een hond koopt, moet je zeker weten dat hij goed bij jou én je gezin past. Maar waar herken je een goede gezinshond eigenlijk aan? We zetten 5 hondenrassen die geschikt zijn als gezinshond voor je op een rijtje. 

1. Labrador of golden retriever als gezinshond

Labrador retriever

Waarschijnlijk het meest voor de hand liggende ras als gezinshond: een labrador retriever. Dankzij hun lieve en slimme karakter zijn labradors al jaren een populaire gezinshond. Labradors zijn gek op mensen, samen spelen, wandelen en zwemmen. De meeste labradors zijn actief en gaan graag met het gezin mee op pad. Je neemt hem dus met een gerust hart overal mee naartoe. 

Golden retriever

Een andere bekende retriever is de golden retriever. Ook dit ras is zeer geschikt als gezinshond. Golden retrievers zijn ook dol op spelen en houden van mensen om zich heen. Na een goede opvoeding zijn retrievers over het algemeen makkelijke honden en zijn ze overal voor in. 

2. Viszla

De viszla is iets kleiner dan een retriever en ontzettend lief en vriendelijk. Perfect dus als gezinshond. Dit ras zit vol energie. Je kunt een viszla niet blijer maken dan met hem te gaan wandelen of lekker te spelen. Ideaal voor ouders en kinderen die graag veel tijd met de hond doorbrengen. Het leuke aan viszlas is dat ze heel goed te trainen zijn en dat ook erg leuk vinden. Ze willen graag voor je werken. Het kan daarom ook leuk zijn om je kinderen ook bij het trainen te betrekken. Je zult bij een viszla snel resultaat zien! 

3. Beagle 

Ben je op zoek naar een kleinere gezinshond? Dan past een beagle misschien goed bij jullie gezin. Deze ietwat eigenwijze hond is erg lief en wil het liefst de hele dag spelen. Beagles kunnen het over het algemeen ook goed vinden met andere huisdieren. Heb je dus al een hond of een kat? Dan heeft een beagle daar waarschijnlijk geen problemen mee. Andersom moet het natuurlijk ook klikken. Houd er rekening mee dat een beagle niet graag alleen is. Ben je als gezin hele dagen van huis, dan is een beagle misschien geen match als gezinshond. 

4. Jackrussellterriër

De jackrussellterriër is ook erg geschikt als gezinshond. Een jack russell is wat kleiner en lekker actief. Ook houden ze van kinderen en zijn erg slim. Houd er rekening mee dat een jack russell van nature een jachthond is en dus op graag op van alles jaagt. Het is daarom belangrijk dat je 'm van begin af aan goed opvoedt. Ga naar een puppycursus en train 'm thuis verder. Niet alleen fijn voor jullie als gezin, maar ook voor de hond! Zo weet iedereen waar ‘ie aan toe is. Heb je weinig tijd? Dan is een jack russell misschien niet de beste keuze. Niet alleen de opvoeding kost tijd, je zult er ook veel op uit moeten met je energieke jack!

5. Newfoundlander

Tot slot kan een levensgrote knuffelbeer natuurlijk niet ontbreken. Een newfoundlander heeft aardig wat liefde te geven en beschermt zijn familie graag. Newfoundlanders kunnen perfect omgaan met kinderen en zijn dol op gezelligheid. Het enige nadeel? Ze zijn wel echt heel erg groot… 

Meer rassen geschikt als gezinshond

Dit zijn natuurlijk lang niet alle rassen die geschikt zijn als gezinshond. Ook een straat- of asielhondje kan bijvoorbeeld goed bij je gezin passen. Als je een hond op het oog hebt, is het belangrijk om een aantal keer langs te gaan en te kijken hoe de hond op jullie als gezin reageert. Na een tijdje voel je wel aan of het een match made in heaven is of dat je nog even door moet zoeken.

Veel succes met het vinden van jullie gezinshond! 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je voorbereiden op je pup of hond

Je huis puppyproof

Komt er een pup in huis? Gefeliciteerd! Dan nu wel eerst even het huis puppyproof maken.

Puppy? Dit heb je nodig!

Komt er een puppy? Dan zijn er een aantal dingen die je in huis moet hebben. Bekijk de lijst.

Klaar voor een puppy?

Met deze checklist zie je of je aan alles hebt gedacht én klaar bent voor een pup.

Hondennamen top 100

Stoer, krachtig of schattig.. Bekijk de leukste hondennamen voor een reu of teef!