Golden retriever kopen

Wat kost een golden retriever?

Een golden retriever van een goede fokker, kost minimaal € 1.000,- tot wel €2.000,-. Naast de aanschafkosten, heb je kosten voor voeding, de dierenarts en een puppycursus. Houd ook rekening met het grote risico op erfelijke aandoeningen bij de golden retriever. Soms zit een ongelukje in een klein hoekje of eet je golden retriever iets op wat niet de bedoeling was.

Wat is het karakter van een golden retriever?

De golden retriever hoort bij de rasgroep ‘retrievers, spaniels en waterhonden’ en is een jachthond. Het is een intelligente, vriendelijke, sociale en actieve hond die dagelijks een flink stuk wil rennen en zwemmen. Van nature wil deze viervoeter graag voor zijn baasje werken. Hij houdt ervan om dingen te halen en te brengen.
Dit hondenras wordt gemiddeld 11 jaar oud. Met veel liefde en aandacht én de juiste voeding kan hij wel 13 jaar oud worden. Zijn ideale baasje is een gezin dat graag elke dag naar buiten gaat om een flink stuk te wandelen en graag met hem speelt.

Hoe houd je een golden retriever gezond?

Het gezond houden van een golden retriever doe je voor het grootste deel zelf. Het regelmatig borstelen van de vacht, goede voeding en een jaarlijkse gezondheidscontrole bij de dierenarts zijn belangrijk. Door je golden als pup al te laten wennen aan de tandenborstel en regelmatig zijn tanden te poetsen, voorkom je een vies gebit en alle pijnlijke gevolgen van tandsteen en ontstoken tandvlees. Golden retrievers zijn gezelschapsdieren en zijn niet graag lang alleen thuis. Met een basistraining leer je de golden retriever goede manieren, goed gezelschap en gehoorzaamheid aan.

De golden retriever kent een aantal ziektes en aandoeningen die regelmatig voorkomen. Naast heupdysplasie en elleboogdysplasie komen ook epilepsie, oogaandoeningen, huidproblemen en kanker voor. 

Wanneer moet een golden retriever naar de dierenarts?

In zijn eerste levensjaar ga je regelmatig naar de dierenarts voor vaccinaties en gezondheidscontroles. Dit gebeurt als de pup 9 en 12 weken oud is. De dierenarts roept je golden vervolgens minstens 1 keer per jaar op voor vaccinaties en een gezondheidscontrole. Twijfel je over de gezondheid van je hond, krijgt hij last van rode vlekken op zijn huid of loopt hij mank na een stukje rennen bijvoorbeeld? Ga dan naar de dierenarts. De dierenarts kan doormiddel van röntgenfoto's afwijkingen aan gewrichten uitsluiten of diagnosticeren.  

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling die je golden retriever nodig heeft. Houd er rekening mee dat de golden retriever een grotere hond is. Medicijnen en operaties zijn dan vaak duurder. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Medicatie voor huidproblemen, per maand: ongeveer: € 40,- tot € 80,-. De medicijnen zijn vaak levenslang nodig 
  • Röntgenfoto's, meestal meerdere opnames: ongeveer € 70,- tot € 250,- 
  • Een CT scan, afhankelijk van het lichaamsdeel dat gescand wordt: ongeveer € 400,- tot € 800,- 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je golden retriever niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. 

Wat kost een puppycursus voor je golden retriever?

Er zijn verschillende soorten puppycursussen en gehoorzaamheidstrainingen mogelijk voor je golden retriever. Hieronder vind je voorbeelden van hondentrainingen en de kosten daarvoor:

  • Een puppycursus is onmisbaar om een goede en gezonde relatie met de golden retriever op te bouwen. Kosten: ongeveer € 150,-
  • Gehoorzaamheidstraining/jachttraining leert hem om zijn gedrag, instincten en gehoorzaamheid naar een hoger niveau te tillen. Niet alle hondenscholen bieden jachttraining aan. Je kan hiervoor lid worden van een vereniging, je betaalt dan vaak contributie en cursusgeld. 
  • Gedragstherapie biedt hulp aan de hond en zijn baasje als jullie er samen even niet meer uitkomen en je bepaald gedrag van je hond niet wenselijk vindt. Je leert hoe je hier dan het beste mee om kan gaan. Kosten: intake ongeveer € 150,-, daarna ongeveer € 75,- per uur

Vergoedingen

De kosten voor een puppycursus, gehoorzaamheidstraining en jachttraining betaal je zelf. Afhankelijk van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen van de hondenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.