Hond kopen

Welke hond past bij jou?

Heb je plannen om een hond te kopen, dan is het goed om van tevoren uit te zoeken welke hond bij je past. Zo voorkom je dat je later spijt krijgt omdat je hond niet bij jou, je gezin of je leefstijl past. De vragen hieronder helpen je bij je keuze voor een hond:

 • Hoe groot is of wordt je ideale hond?
 • Welk gedrag vind je prettig?
 • Wil je een binnen- of buitenhond?
 • Hoeveel tijd en aandacht kun jij je hond geven?
 • Wat voor soort vacht wil je?
 • Hoeveel tijd hebben jij en je gezin om de hond te verzorgen?
 • Wil je een hond die goed met kinderen overweg kan?

Waar koop je eigenlijk een hond?

Een hond vind je bij een fokker, asiel, via internet, een kennis of bij een herplaatsingsorganisatie. Als je een hond gaat bekijken, let dan goed op zijn leefomgeving. Die bepaalt voor een belangrijk deel hoe het dier zich voelt. Hoe gelukkiger je hond zich voelt, hoe groter de kans dat je kameraadje zich straks ook gelukkig voelt met jou. 

Probeer een hond meerdere keren te zien en vraag of je met het beestje mag wandelen of spelen. Soms is het zelfs mogelijk een hond een week op proef mee naar huis te nemen. Zo zie je hoe de hond op je reageert. Maak in ieder geval altijd goede afspraken voordat je een hond koopt, het liefst op papier. En zorg voor voldoende bedenktijd.

Let op dat je een bewuste keuze maakt waar jij je pup koopt. Niet alle aanbieders vinden het welzijn van dieren belangrijk. Pups groeien op in zeer slechte omstandigheden en hebben vaak ernstige gezondheids- en gedragsproblemen. Heel zielig voor deze dieren en ook niet fijn voor jou, je gezin en uiteindelijk ook je portemonnee. Voorkom dierenleed en de problemen die deze pups met zich meebrengen. Wil je hier meer over weten? Wij geven je tips om een goede en betrouwbare fokker te vinden waar je een gezonde en sociale pup kunt kopen.

Kosten voor voeding, puppycursus, dierenarts 

Een hond brengt verschillende soorten kosten met zich mee. Kosten voor voeding, hondenbelasting en bezoeken aan de dierenarts voor inentingen. Maar je krijgt ook kosten waar je niet meteen aan denkt. Zoals kosten voor gedragstherapie, uitlaatservice of voor opvang als je hond niet meekan op vakantie. Er zijn verschillende trainingen, therapieën en opvangmogelijkheden. Deze kun je afstemmen op het soort hond of op je hulpvraag. 

Een paar voorbeelden: 

 • Een puppycursus of gehoorzaamheidstraining zijn onmisbaar om een goede en gezonde relatie met je hond op te bouwen.
  Kosten: ongeveer € 150,- per cursus of training
 • Gedragstherapie biedt hulp aan de hond en zijn baasje als het gedrag ongewenst is (blaft naar bezoek, bijtgedrag naar kinderen, etc.).
  Kosten: intake ongeveer € 150,- daarna ongeveer € 75,- per uur
 • Bij een uitlaatservice of een pension krijgt je hond aandacht en verzorging als jij bijvoorbeeld aan het werk bent of op vakantie gaat.
  Kosten: Tussen de € 9,- en € 15,- per wandeling en opvang vanaf € 10,- per dag, afhankelijk van de grootte van de hond

Afhankelijk van je huisdierenverzekering worden sommige kosten (deels) vergoed. Bekijk de vergoedingen met een huisdierenverzekering van OHRA.

Veel voorkomende aandoeningen bij honden

Wil je weten wat veel voorkomende aandoeningen bij honden zijn? Wij hebben ze voor je op een rij gezet. Met de informatie over veelvoorkomende aandoeningen, helpen we je signalen en symptomen herkennen, geven we tips voor preventie en zie je welke vergoeding we bieden met onze hondenverzekering.