Hond adopteren? Zo zit het en hier let je op

Hoera! Je hebt besloten dat je graag een hond wilt. Een hond adopteren kan dan een goede optie zijn. Maar hoe en waar adopteer je een hond op een veilige en verantwoorde manier en waar moet je allemaal op letten? 

Een hond adopteren in Nederland

Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk kun je in Nederland geen hond adopteren. Een huisdier is volgens de Nederlandse wet een ‘product’. Daarom koop (als je een bedrag betaalt voor de adoptie), krijg (als je de hond gratis overneemt) of leen (als de hond in eigendom van een stichting blijft) je een hond. Toch wordt het vaak wel vaak adopteren genoemd als je een hond overneemt. 

In Nederland moeten honden verplicht gechipt zijn. De chip is geregistreerd in een database en gekoppeld aan contactgegevens. In het Europese paspoort van je hond vind je bij welke database de hond geregistreerd staat. Als je de hond 'adopteert', moet je de gegevens wijzigen naar jouw naam en adres. Zo weet de Nederlandse overheid altijd waar welke hond woont en wie de eigenaar is.

Waarom een hond adopteren

Als je een hond adopteert, geef je de hond een tweede kans op een fijn leven. Misschien kon zijn vorige baasje niet goed meer voor hem zorgen door ziekte of overlijden. Of misschien leefde de hond op straat en heeft hij nooit een thuis gehad. Een hond adopteer je vaak via een asiel of een stichting. 

Hoe kun je een hond adopteren?

Een puppy koop je bij een betrouwbare puppyfokker, maar waar kun je op veilige en verantwoorde wijze een hond adopteren? 

Een hond adopteren van een bekende

Ken je (via via) iemand die niet meer voor zijn of haar hond kan zorgen en wil je de hond adopteren? Dan is het belangrijk dat je samen goede afspraken maakt. Denk aan wie betaalt voor de toekomstige (medische) kosten en wie de eigenaar van de hond wordt. Als jij de eigenaar wordt, vergeet dan niet de hond op jouw naam over te schrijven.

Een hond adopteren uit het asiel

In het asiel zitten altijd honden die met smart wachten op een nieuw thuis. Je kunt naar je lokale asiel gaan of kijken op Dierenasiels.com of Ikzoekbaas.nl. Zie je een hond die je aanspreekt? Dan kun je altijd even langsgaan en kennismaken. Is het een match? Gefeliciteerd! Het asiel regelt dan bijvoorbeeld dat je nieuwe huisdier op jouw naam komt. 

Een hond adopteren via een online platform

Een hond adopteren kan ook via een online platform. Verhuisdieren.nl is een voorbeeld van online platform voor huisdieren die een nieuw huis zoeken. Als toekomstig baasje kun je een zoekprofiel op deze site aanmaken, zodat je makkelijker een geschikte hond vindt. Is er een match? Maak dan kennis met de hond en het huidige baasje om te kijken of het klikt en om meer informatie te krijgen. Goed om te weten: via dit platform kun je ook een straathond uit het buitenland adopteren.

Let op: op sites als Marktplaats en Facebook worden ook vaak honden aangeboden die op zoek zijn naar een nieuw thuis. Hier is geen dierenorganisatie bij betrokken. Let daarom extra goed op of je het om een betrouwbare fokker of particulier gaat. 

Kosten hond adopteren

Ook aan adoptie zijn (meestal) kosten verbonden. Asiels hebben vaak vaste adoptieprijzen. De kosten om een hond te adopteren kunnen variëren tussen grofweg de € 200,- en € 500,-. Voor dit bedrag weet je zeker dat de hond z'n laatste vaccinaties heeft gehad, gecastreerd en gechipt is en een geldig Europees hondenpaspoort heeft. Vaak is een oudere hond of een hond die iets mankeert wat voordeliger. Zo wordt adoptie gestimuleerd. 

Op Verhuisdieren.nl mag een particulier niet meer dan € 275,- voor het herplaatsen van een hond vragen. Een stichting mag niet meer dan € 495,- vragen. Het bedrag van een stichting mag hoger zijn omdat ze meer kosten maken voor het transport en de importeisen. Het maximumbedrag is bedoeld om handel in honden tegen te gaan. 

Neem je de hond via een bekend of via Marktplaats of Facebook over? Dan verschilt het óf en wat je hiervoor moet betalen. Via Marktplaats of Facebook kan het maar zo dat iemand meer dan € 1.000,- voor zijn rashond vraagt. Gaat het om een bekende die graag een fijn nieuw thuis voor de hond wil, dan mag je hem misschien gratis of tegen een kleine vergoeding overnemen.

Waar let je op bij een hond adopteren?

Als je een hond adopteert, let dan op de volgende dingen:

  • Geduld is heel belangrijk. De hond heeft een andere of misschien wel geen opvoeding gehad. Jullie zullen dus even aan elkaar moeten wennen en elkaar moeten leren kennen.
  • Als je een hond adopteert, is het verstandig om naar de gezondheidsverklaring te vragen. Hierin staat wanneer de hond voor het laatst is gevaccineerd en of hij mogelijk iets mankeert.
  • Als je een rashond adopteert, verdiep je dan in zijn karaktereigenschappen en in de mogelijke erfelijke aandoeningen. Zo weet je beter wat je kunt verwachten.
  • Zorg dat je via een bekende of een organisatie/asiel adopteert, zodat je zeker weet dat de adoptie van je hond goed geregeld is. 

Huisdierenverzekering afsluiten voor een adoptiehond?

Als je een hond adopteert, weet je niet altijd alles over zijn gezondheid. En als er iets aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Een verzekering kan dan verstandig zijn. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht.

Je voorbereiden op je pup of hond

Je huis puppyproof

Komt er een pup in huis? Gefeliciteerd! Dan nu wel eerst even het huis puppyproof maken.

Puppy? Dit heb je nodig!

Komt er een puppy? Dan zijn er een aantal dingen die je in huis moet hebben. Bekijk de lijst.

Klaar voor een puppy?

Met deze checklist zie je of je aan alles hebt gedacht én klaar bent voor een pup.

Hondennamen top 100

Stoer, krachtig of schattig.. Bekijk de leukste hondennamen voor een reu of teef!