Hondenpaspoort: een Europees paspoort voor je hond

Neem jij je hond mee op vakantie? Hartstikke leuk! Vooral binnen Europa kun je je hond gemakkelijk in de auto mee op reis nemen. Wel is het belangrijk om van tevoren een hondenpaspoort regelen. Om samen door Europa te kunnen reizen, is het namelijk verplicht om een Europees paspoort voor je hond te hebben. 

Wat is een hondenpaspoort?

Als je met je hond op vakantie gaat, moeten hij een geldig reisdocument hebben; een Europees hondenpaspoort. In het hondenpaspoort staat onder andere informatie over de chip van jouw hond. In Nederland is het verplicht om honden te laten chippen en registreren. Daarnaast staat in het paspoort welke vaccinaties je hond heeft gehad. Om te kunnen reizen is een vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) verplicht. Je hond moet deze minimaal 21 dagen voor vertrek gehad hebben. Controleer ook altijd of er voor jouw reisbestemming speciale vaccinaties of andere maatregelen vereist zijn. 

Wat als je hond geen paspoort heeft?

Als je hond geen Europees paspoort heeft of als deze niet juist is ingevuld, mag de douane je huisdier tijdelijk in quarantaine zetten of terugsturen naar Nederland. Voor de eventuele extra kosten ben jij als baasje verantwoordelijk. Zonde van je vakantiebudget! 

Hoe kom je aan een Europees hondenpaspoort?

Een hondenpaspoort kun je alleen aanvragen bij de dierenarts. Om een hondenpaspoort te kunnen krijgen, is het belangrijk dat je hond gechipt is én dat de eerste eigenaar van de hond geregistreerd staat. Belangrijke pagina’s worden na het invullen gelamineerd, zo wordt fraude zoveel mogelijk voorkomen.  

Wat moet je nog meer regelen voor een vakantie met je hond? 

Het is altijd verstandig om een dierenarts te vragen of je - naast het Europees hondenpaspoort - nog meer moet regelen voordat je op vakantie gaat. Als de reis naar een land in het Middellandse zeegebied gaat, kan het bijvoorbeeld handig zijn om je hond te beschermen tegen zandvliegen. Ook zijn er landen waar bepaalde hondenrassen niet welkom zijn. Houd er ook rekening mee dat je niet alleen aan de eisen van je eindbestemming moet voldoen, maar ook van de landen waar je doorheen reist.

Kortom: bereid je goed voor, zodat jij en je trouwe reismaatje niet voor vervelende verrassingen komen te staan!   

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Vakantievoorbereidingen

Een hondenpaspoort

Gaat je hond mee op vakantie? Leuk! Heb je wel gedacht aan een hondenpaspoort?

Een pension voor je hond

Een pension voor je hond kiezen? Check en regel dan van tevoren even deze dingen.

Reisverzekering voor je hond?

Stel, er gebeurt wat met je hond op vakantie. Dan wil je wel een verzekering hebben. Hoe zit dit?