Met je hond in de auto? Zo vervoer je hem veilig

Wil je met je hond in de auto voor bijvoorbeeld een ritje naar het bos of een autovakantie? Als je hond dit van jongs af aan heeft geleerd, vindt hij dit waarschijnlijk geen probleem. Maar wat is eigenlijk de meest veilige manier om je hond in de auto te vervoeren? En welke regels bestaan er?

Wat zijn de regels om je hond in de auto te vervoeren?

Het zal je misschien verbazen, maar voor het vervoeren van je hond in de auto bestaan geen regels in Nederland. Natuurlijk moet je er wel op letten dat je hond geen gevaarlijke situatie veroorzaakt. Dat geldt voor jou als bestuurder, je hond zelf en andere weggebruikers. Het komt vaak voor dat baasjes hun hond los op de achterbank of voorstoel vervoeren. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen, bijvoorbeeld als je hond ergens van schrikt. Vervoer je hond daarom altijd op een veilige manier. Dat is zowel voor jou als je hond het beste. 

Hoe vervoer je een hond veilig in de auto?

Je kunt je hond op verschillende manieren in de auto vervoeren. In de kofferbak, op de achterbank en zelfs op de voorstoel. Maar welke manier is het meest veilig? 

Je hond op de voorstoel van de auto vervoeren

Je hond op de voorstoel van een auto vervoeren is de minst veilig manier. Voorkom dit daarom het liefst. Kan het niet anders ? Zet je hond dan in ieder geval nooit los op de voorstoel in de auto, maar zorg dat je hem vastmaakt met een hondengordel. Dit is een riempje dat je in de normale gordel kunt klikken en aan het tuigje van je hond vast kunt maken. Het is erg belangrijk dat je de gordel aan het tuigje vastmaakt en dus niet aan de halsband. Als je hard moet remmen, krijgt je hond een ruk van de riem. Je kunt je je vast wel voorstellen wat er dan gebeurt. 

Je hond op de achterbank van de auto vervoeren

Het is al een stuk veiliger om je hond op de achterbank van je auto te vervoeren. Om de autobekleding een beetje netjes te houden, kun je kiezen voor een hondenstoel of een autokleed voor de hele achterbank. Een bench voor in je auto is hier ook een goed oplossing voor. Ook voor het vervoeren op de achterbank is het belangrijk dat je je hond met een hondenriem vastzet. 

Je hond in de kofferbak van de auto vervoeren

De kofferbak is de meest veilige manier om je hond in de auto te vervoeren. Het beste is om je hond in de kofferbak in de bench te zetten. Je hond blijft zo op één plek en kan geen onverwachte bewegingen maken. Dit zorgt er ook voor dat je hond minder snel misselijk wordt. Past er geen bench in je kofferbak? Dan is het verstandig om een hondenrek tussen de kofferbak en de achterbank te plaatsen. Zo heb je toch een scheiding en kun je je hond veilig in de auto vervoeren. Je hond in de kofferbak vervoeren neemt de meeste ruimte in. Dat lijkt bij een autovakantie misschien iets minder handig, maar het is wel de veiligste optie. En dat is wel zo belangrijk bij een lange rit. 

Het geeft een hoop vrijheid om je hond in de auto mee te kunnen nemen. Zorg dat je je hond veilig vervoert zodat jullie autoritjes soepel (blijven) verlopen. Een fijne en veilige reis! 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je hond vervoeren

Je hond veilig in de auto

Je hond meenemen in de auto? Gezellig! Maar hoe vervoer je 'm veilig en waar moet je op letten?

Is je hond wagenziek?

Het kan zijn dat je hond misselijk is in de auto, ofwel wagenziek. Lees hier wat je ertegen doet.

Vliegen met je hond

Je hond meenemen in het vliegtuig kan natuurlijk. Maar hoe dat precies zit, leggen we je uit.