Je hond mee in het vliegtuig? Dat doe je zo!

Je hond mee in het vliegtuig? Onmogelijk is het niet, maar het is wel iets ingewikkelder dan een autovakantie. Misschien vind je het spannend om je hond mee te nemen in het vliegtuig, maar dagelijks vliegen er ontzettend veel honden over de hele wereld. Heb jij binnenkort een vliegreis met je viervoeter op de planning staan? Zo bereid jij je goed voor!

Hoe reist je hond mee in het vliegtuig?

Eigenlijk zijn er drie manieren om je hond mee in het vliegtuig te vervoeren. In de cabine zelf – waar jij als passagier ook zit -, in het ruim en als cargovlucht. Dat hangt vooral af van hoe groot je hond is. De regels en voorwaarden per vliegmaatschappij verschillen.

Je hond mee in de cabine

Over het algemeen mogen honden tot 8 kilo mee in de cabine. Je hond moet de hele vlucht in een reistas blijven zitten. De reistas moet onder jouw stoel passen, zodat andere passagiers er geen last van hebben. 

Je hond mee in het laadruim

Is je hond wat groter? Dan kun je een plekje voor hem boeken in het laadruim. Dit is een speciaal verwarmd gedeelte van het ruim, zodat je hond het niet koud krijgt. Je checkt je hond dan eigenlijk in als speciale bagage bij een daarvoor bestemde incheckbalie. 

Je hond mee op een cargovlucht

Heb je een hele grote hond en is hij samen met de bench zwaarder dan 75 kilo? Dan zul je hem op een cargovlucht moeten vervoeren. Een cargovlucht – oftewel een vlucht voor vrachtvervoer – vervoert geen passagiers. Je zult dan ook niet op dezelfde vlucht als je hond zitten. Dat kan natuurlijk een beetje spannend zijn. De vliegmaatschappij kan je het beste vertellen hoe dit in zijn werk gaat. 

Je hond mee in het vliegtuig? Zorg voor een geschikte reistas of bench

Of je je hond nu in de cabine of in het laadruim laat vliegen; je hebt iets nodig om je hond in te vervoeren. Gaat je hond mee in de cabine, dan kies je voor een reistas. Gaat 'ie het laadruim in, dan kies je voor een reisbench. In de cabine mag je geen hardcase reistas meenemen, omdat deze vaak niet onder de stoelen past. Wat je allemaal mee mag geven aan je hond in het laadruim, dat kun je het beste even navragen bij de vliegmaatschappij. Zij zijn op de hoogte van de meest actuele richtlijnen! 

Is je hond fit genoeg om te vliegen?

Je hond mee in het vliegtuig vervoeren is niet niks. Voor de meeste honden zal het een vrij stressvolle ervaring zijn. Helemaal als je hond niet mee mag in de cabine en een tijdje van jou wordt afgezonderd in een vreemde omgeving. Het is fijn om te weten of je hond stressbestendig is. Want dan kunnen jullie samen vliegen best een keer proberen. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen of je hond fysiek gezien fit genoeg is. Heeft hij geen blaasproblemen? Is hij niet te oud? Check van tevoren je hond bij de dierenarts als je twijfelt. Vaak kun je een plek voor je hond in het vliegtuig bijboeken tot 48 uur voor je vlucht. 

Last but not least: check de regels

We zeiden het al eerder, maar neem je je hond mee in het vliegtuig; check dan goed de regels vanuit de vliegmaatschappij. Neem je je hond mee in het vliegtuig vanuit een ander land? Bijvoorbeeld, omdat je een hond geadopteerd hebt? Dan kan het zo zijn dat er andere regels gelden. En voor de rest: zet 'm op en heb een mooie reis.

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je hond vervoeren

Je hond veilig in de auto

Je hond meenemen in de auto? Gezellig! Maar hoe vervoer je 'm veilig en waar moet je op letten?

Is je hond wagenziek?

Het kan zijn dat je hond misselijk is in de auto, ofwel wagenziek. Lees hier wat je ertegen doet.

Vliegen met je hond

Je hond meenemen in het vliegtuig kan natuurlijk. Maar hoe dat precies zit, leggen we je uit.