De puppy checklist. Ben jij klaar voor een puppy?

Een puppy kopen én opvoeden. Heel leuk! Maar ook niet niks. Naast dat een hond je aardig wat gezondheidsvoordelen oplevert, staat je ook veel werk te wachten. Jezelf goed voorbereiden, op zoek naar een geschikt nest, zorgen dat je alle benodigdheden in huis zijn, kennis opdoen van opvoeden. Om maar even wat te noemen. Onze puppy checklist helpt je om nog één keer te kijken of je aan alles hebt gedacht. 

Check #1. Bepaal of je genoeg tijd én geld hebt

Je moet een hond dagelijks genoeg aandacht kunnen geven. Als je kiest voor een puppy, ben je – in ieder geval in het eerste jaar – veel tijd kwijt aan opvoeden en trainen. Ook een volwassen hond moet je drie keer per dag uitlaten en zal een plekje moeten krijgen in je dagritme. Bepaal ook of je genoeg thuis bent. Als je bijvoorbeeld vijf dagen per week op kantoor werkt, kun je je hond niet de aandacht geven die hij verdient. 

En niet geheel onbelangrijk: heb je de financiële middelen om een hond te kopen en te onderhouden? Afhankelijk van of je een rashond of rasloze hond koopt, ben je vaak al een behoorlijk bedrag kwijt aan de aanschaf en alle benodigdheden die je in huis moet halen. Houd ook rekening met maandelijkse kosten zoals voer en onverwachte kosten voor bijvoorbeeld een operatie. Lees hier meer over wat een hond kost.

Check #2. Welke hond past bij jou

Het is belangrijk om uit te zoeken welke hond bij jou of jullie past. Om daarachter te komen, is het handig om je goed te verdiepen in de verschillende hondenrassen. Een hond kies je niet alleen omdat het uiterlijk je aanspreekt; je nieuwe maatje moet vooral passen bij jou, je gezinssamenstelling en leefstijl.

Wil je een ras- of rasloze hond? Een volwassen hond? Een puppy? Welk gedrag vind je prettig? Lees hier waar je allemaal op moet letten. Ook is het goed om te weten dat sommige hondenrassen gevoelig zijn voor erfelijke aandoeningen. Welke aandoeningen vaak bij een ras voorkomt, vind je op onze rassenpagina’s.

Check #3. Zoek een betrouwbare fokker  

Een belangrijk onderdeel van de puppy checklist is het vinden van een geschikte fokker. Dat is nog niet zo makkelijk. Er bestaan veel broodfokkers die alleen maar nestjes hebben voor het geld. Je puppy krijgt in zo’n nest te weinig aandacht, waardoor hij later bijvoorbeeld socialisatieproblemen kan krijgen. Ga op zoek naar een betrouwbare en erkende fokker en zorg dat je puppy is voorzien van een chip, een Europees dierenpaspoort en dat hij de nodige inentingen heeft gehad. Lees meer over waar je allemaal op moet letten als je gaat kijken bij een fokker.  

Check #4. Verdiep je in de voeding

Qua voeding kun je met een hond alle kanten op. Koop brokken bij de dierenwinkel, bestel ze online of verdiep je in het geven van vers vlees. Bij dat laatste komt wel wat meer kijken. Er zijn verschillende manieren om vers vlees te geven. Zoek op internet naar meer informatie. 

Check #5. Weet welke verzorging je te wachten staat

De meeste honden hebben een zelfreinigende vacht. Dat betekent dat er een dun vetlaagje op de vacht zit, waardoor zand en viezigheid er na een tijdje vanzelf afvalt. Honden met een langharige vacht hebben wat meer verzorging nodig dan honden met een kortharige vacht. Verdiep je goed in welke borstels en kammen jij in huis moet halen. 

Check #6. Weet hoe je je pup opvoedt

Voor het opvoeden van je pup moet je ruim een jaar uittrekken. Je kunt al snel veel commando’s aanleren. Maar voordat hij helemaal naar je luistert, ben je al gauw een jaar verder. Benieuwd wat je je puppy allemaal kunt leren? Lees het in deze blog

Check #7. Begrijp de basis van hondentaal

Honden gebruiken hun hele lichaam om te communiceren. Als baasje is het handig als je weet wat je hond jou wil vertellen. Door zijn houding, ogen, oren en staart goed te observeren, kun je vaak zien hoe je hond zich voelt. Lees hier hoe je de basis van hondentaal kunt leren

Check #8. Bereid je thuissituatie voor op de pup

Het krijgen van een pup is niet zomaar iets. Het is een grote verandering in een huishouden waar iedereen aan moet wennen. Heb je kinderen? Informeer ze dan op tijd dat er een hondje in huis komt wonen. Misschien vind je het leuk om een aftelkalender te maken, vertel ze over hondentaal en wat belangrijk is de eerste paar weken. Zoek filmpjes op het internet op, maak alvast een gezellig hoekje in huis en laat je kinderen speeltjes kopen bij de dierenwinkel. 

Check #9. Koop alles wat je nodig hebt 

Heb je straks deze puppy checklist helemaal afgevinkt en ben je klaar voor een pup? Dan zijn er een aantal basis benodigdheden die je in huis moet hebben als je pup komt. Denk aan een mand, speeltjes en een hondenriem. De lijst is natuurlijk nog uitgebreider. Samen met onze klanten hebben wij voor jou de ultieme uitzetlijst voor een puppy gemaakt.

Check #10. Maak je huis puppy proof 

Niet onbelangrijk op de puppy checklist; zorg dat je huis puppy proof is als je pup arriveert. Dus alle kabels of losse schoenen aan de kant bijvoorbeeld. En misschien vind je het wel fijn om een vloerkleed weg te halen, mocht er een ongelukje gebeuren. Tot slot is het handig om te checken welke planten giftig zijn voor honden. Puppy’s bijten overal in en een giftige plant is dan niet zo handig. 

Check #11. Weet wanneer je pup naar de dierenarts moet

Een pup moet nog een aantal keer naar de dierenarts, nadat hij het nest verlaten heeft. Het is goed om een algemene gezondheidscheck bij je pup te laten doen, zodra hij bij je woont. Daarnaast moet je ontwormingsmiddelen kopen en zorgen dat je hond de nodige vaccinaties krijgt. Verdiep je van tevoren goed in wanneer je dat moet doen of lees meer over vaccinaties en honden in onze blog. Dierenartskosten kunnen soms flink oplopen. Daarom kan het fijn zijn om een huisdierenverzekering af te sluiten. 

Alles kunnen afvinken van de puppy checklist? Jij bent helemaal klaar voor een leven mét hond. Veel plezier samen!

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.