Een hond: 10 voordelen voor jouw gezondheid

Mensen en honden leven al zo’n 15.000 jaar samen en dat is niet voor niets. Honden zijn niet alleen goed gezelschap, ze leveren ook allerlei voordelen op voor je gezondheid. Jouw lieve viervoeter geeft je deze 10 voordelen:

 1. Nooit meer chagrijnig
  Zoals alle leuke activiteiten, kan ook het spelen met je hond je humeur positief beïnvloeden. Wist je dat je je hond alleen maar in de ogen hoeft te kijken om je beter te voelen? Door elkaar aan te kijken, kan namelijk het knuffelhormoon oxytocine toenoemen. Niet alleen bij jou, óók bij je hond. Nóóit meer chagrijnig is misschien een illusie, maar met een hond kom je een heel eind. 
 2. Aaien: hét medicijn tegen stress
  Door te spelen met je hond, hem te aaien en met hem te bewegen, verminder je de kans op stress. Aaien is zo ontspannend, dat de hoeveelheid stress gerelateerde hormonen in je bloed afneemt. Hierdoor daalt je bloeddruk en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Verschillende onderzoeken laten al langer zien dat honden therapeutisch kunnen werken op verschillende manieren. Op scholen kunnen therapiehonden bijvoorbeeld een uitkomst zijn voor kinderen met autisme. 
 3. Samen in beweging
  Door een stevige wandeling met je viervoeter blijf je fit. Je hond heeft natuurlijk iedere dag een gezonde portie beweging nodig. Daar heb jij als baasje alleen maar baat bij. Hondenbezitters hoeven weinig moeite te doen om aan de dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging te komen. Dat scheelt je weer een bezoekje aan de sportschool! 
 4. Maakt contact! 
  Door met je hond te wandelen, vergroot je de kans op sociale contacten. En dat heeft ook weer een positief effect op je gezondheid. Misschien loop je zelfs de liefde van je leven tegen het lijf… Genoeg reden voor een wandeling met je trouwe vriend. 
 5. Positieve invloed op kinderen
  Kinderen leren allerlei nuttige vaardigheden als ze een huisdier verzorgen. Zo leren ze bijvoorbeeld om verantwoordelijk te zijn. Een hond moet natuurlijk worden uitgelaten of op een vaste tijd eten krijgen. Het blijkt zelfs dat kinderen die opgroeien met een huisdier, over het algemeen meer zelfvertrouwen, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Ook is bewezen dat ze vaak minder last hebben van allergieën en astma. 
 6. Je komt nooit alleen thuis
  Als je een hond hebt, is het altijd fijn thuiskomen. Je maatje zal je altijd kwispelend en vol enthousiasme begroeten! En misschien wel het allerfijnst, hij accepteert je helemaal zoals je bent en biedt altijd een luisterend oor. Totdat het eten in zijn voerbak ligt natuurlijk …
 7. Geen excuus om niet te sporten
  Vind je het saai om alleen te sporten? Geen probleem. Met een hond kun je niet alleen wandelen, ook hardlopen of fietsen samen met jou vinden de meeste honden leuk. Zo heb je altijd een maatje om mee te gaan. Als je hond zijn eerste verjaardag heeft gevierd, is hij er klaar voor om met jou aan de slag te gaan. Tot die tijd kun je beter nog even wachten, omdat zijn lichaam dan nog niet volgroeid is. 
 8. Leer jezelf kennen
  Wist je dat honden heel goed zijn in gedrag spiegelen? Met andere woorden: honden kunnen met hun eigen gedrag laten zien hoe jij je (onbewust) gedraagt. En dat kan af en toe best nuttig zijn, als je je eigen gedrag even niet begrijpt. Een hond voelt altijd aan hoe jij je voelt en kan je proberen duidelijk te maken wat je uitstraalt. Goed nieuws: iedere hond spiegelt. Je hoeft het alleen maar te leren lezen.  
 9. Een hond houdt je jong
  Ook als je al op leeftijd bent, kun je overwegen om een hondje te nemen. Of misschien ken je een hond van iemand die veel oppas nodig heeft. Een viervoeter zorgt voor gezelligheid en neemt alle eenzaamheid weg, mocht deze er zijn. Daarnaast blijf je fit, omdat je je hond toch een aantal keer per dag moet uitlaten. Niets beter voor de perfecte oude dag toch?
 10. Elke dag naar buiten
  En dan last but not least, met een hond kom je iedere dag buiten! Op een drukke dag wil dat er namelijk bij veel van ons nog wel eens bij inschieten. Scoor iedere dag gratis vitamine D en probeer te genieten van de constant veranderende natuur en de verschillende seizoenen. Misschien dat je over een tijdje zelfs de regen weet te waarderen… 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Een feestje met je hond

Verjaardagstaart voor je hond

Is je hond jarig? Hiep-hiep! En bij feest hoort taart. Daarom: een recept voor een hondentaart.

Zó vier je de verjaardag van je hond

Van een hondentaart tot cadeaus; ideeën voor de verjaardag van je hond!

Een hond: 10 voordelen voor jouw gezondheid

Fijn! Een hond heeft aardig wat gezondheidsvoordelen? Bekijk ze alle 10.