Giftige planten voor honden. Dit zijn de boosdoeners.

Grote kans dat jij je huis hebt opgefleurd met allerlei planten. Ze maken je huis vaak sfeervoller en zorgen ook nog eens voor wat extra zuurstof. Toch is het belangrijk om nog eens kritisch te kijken naar je plantencollectie als je een hond in huis krijgt. Veel planten zijn namelijk giftig voor honden. Dus komt er binnenkort een hondje bij je wonen? Zorg dan dat je je even goed in deze lijst van gifitge planten voor honden verdiept!

Welke kamerplanten zijn gevaarlijk?

Over het algemeen zullen honden niet snel één van je kamerplanten opeten, maar ook het bijten in sommige planten kan problemen geven. Vooral met een puppy in huis is die kans extra groot. Een bekende giftige plant die in veel huishoudens te vinden is, is de monstera. De bladeren en stengels van deze plant kunnen zorgen voor irritaties en diarree. Ook een sansevieria en een schefflera – ook wel een vingerplant genoemd – kunnen leiden tot klachten. Denk bijvoorbeeld aan maag- en darmproblemen, stuiptrekkingen of huidirritatie. Niet zo prettig voor je viervoeter. Check dus je kamerplanten voor je een hond in huis krijgt. Geen idee welke planten je in huis hebt staan? Er bestaan verschillende apps die met een foto planten kunnen herkennen en je kunnen vertellen of de planten giftig zijn voor honden. Bijvoorbeeld PictureThis. 

Op welke planten moet je letten buitenshuis?

Omdat je hond natuurlijk niet de hele dag binnen zit, is het ook belangrijk om je onderzoek uit te breiden naar buitenplanten. Planten uit de tuin of wilde natuur zijn soms nog gevaarlijker dan kamerplanten. Er zijn extreem giftige planten voor honden die kunnen leiden tot verlammingsverschijnselen of soms zelfs tot overlijden. Planten waar je bijvoorbeeld echt voor moet uitkijken, zijn de:

  • rododendron
  • taxus
  • vingerhoedskruid
  • gele monnikskap
  • doornappel
  • goudenregen
  • bilzekruid
  • oliander
  • amaryllis

Staat je hond tijdens het uitlaten lang stil op één plek? Check dan goed of hij niks verkeerds heeft gegeten. Vertoont je hond plots ziekteverschijnselen? Twijfel dan niet en ga gelijk naar de dierenarts!

Niet-giftige planten voor honden die je wél kunt neerzetten

Gelukkig zijn er ook een hoop niet-giftige planten voor honden, die je wel met een gerust hart in huis kunt halen. Als je op zoek bent naar een grotere plant kun je bijvoorbeeld denken aan een olifantspoot, calathea of een palm. Let op: de cycas palm is dan weer een uitzondering, deze kun je beter niet in de buurt van je hond zetten. Ook een bananenplant is een veilige optie.

Wil je juist een kleinere plant om je huis op te fleuren? Kies dan voor een graslelie, bromelia of zebracactus. Kun je geen afscheid nemen van een prachtige, maar voor je hond giftige, plant? Zorg er dan voor dat je deze op veilige hoogte neerzet, zodat je hond er niet bij kan. Zo kunnen je groene én harige vriend toch goed samenleven! 
 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.

Je hond in de zomer

De eikenprocessierups: gevaarlijk voor je hond

Oppassen geblazen! Herken de symptomen bij je hond.

Grasaar en je hond: oppassen!

Wat zijn grasaren en waarom zijn ze gevaarlijk? Lees er alles over.

Een teek verwijderen bij je hond

Dit kun je op een aantal manieren doen. Lees er alles over!

Je hond afkoelen bij hitte

Heeft je hond last van de warmte? Met deze tips koel je je hond af bij hitte.

Vlooienband voor je hond

We hebben de voor- en nadelen van een vlooienband voor je op een rij gezet.

Deze planten zijn giftig voor je hond

Dit zijn ze en zo houd je je hond bij deze planten uit de buurt.

Oververhitting bij je hond

Herken de symptomen en weet wat je moet doen als je hond oververhit is.