Je hond afkoelen bij hitte? Dat doe je zo.

Met mooi weer trekken we er graag op uit. Naar het strand of het park en liefst gezellig met de hond. Maar je hond kan flink last hebben van de warmte en zelfs oververhit raken. Zorg dus altijd voor verkoeling voor je hond. Maar op welke manieren kun je het beste je hond afkoelen bij hitte? 

Zo kun je je hond afkoelen

Zorg met water en schaduw voor verkoeling voor je hond

Zorg voor een plek in de schaduw en zorg altijd voor voldoende koel vers water. Zet buiten ook een drinkbak neer als jullie veel tijd in de tuin doorbrengen.

Laat je hond niet uit in de zon

Je hond uitlaten doe je met warm weer liefst aan het begin of einde van de dag, als het wat koeler is. De voetzolen van je hond zijn gevoelig, dus pas op met heet asfalt of zand. Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon.

Zwemmen of badderen

Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om te kunnen afkoelen. Ook een kinderbadje is ideaal voor je hond om af te koelen. Vul het met een beetje koel water en je hond heeft de perfecte plek om verkoeling te zoeken

Verkoelende producten

Er zijn voor honden ook speciale verkoelende producten te koop, zoals een koelmat of een verkoelende halsband 

Smeer je hond in

Let bij honden met een dunne vacht op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met speciale hondenzonnebrandcrème.

Laat je hond nooit achter op een warme plek

Misschien een open deur, maar laat je hond nooit in een auto, warme tent of caravan achter. Wist je dat de temperatuur in een auto al binnen 10 minuten kan oplopen tot 30 à 45°C! Nog steeds overlijden er ieder jaar honden die door de baas voor ‘even een boodschap’ in de auto zijn achtergelaten.

Oververhitting bij je hond

Oververhitting bij je hond is erg gevaarlijk. Je hond kan in coma raken, zijn organen kunnen flinke schade oplopen en hij kan zelfs overlijden. 

Alarmsignalen bij oververhitting

Oververhitting bij je hond is te herkennen aan de volgende signalen:

  • zwaar hijgen
  • overmatig kwijlen
  • sloomheid
  • warm aanvoelen (temperatuur is boven 39 graden)
  • soms braken

Een oververhitte hond afkoelen

Bij oververhitting moet je zo snel mogelijk je hond afkoelen. Breng je hond direct naar een plek in de schaduw en koel hem af met een nat laken of handdoek. Doe dat vooral bij de kop, hals, oren en pootjes. Gebruik geen ijskoud water omdat de bloedvaten hierdoor samentrekken en je hond dan nog meer moeite heeft om warmte kwijt te raken. Laat je hond kleine beetjes lauw water drinken en neem zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.