Vlooienband voor je hond

Vlooien bij je hond zijn vervelend. Je wilt je hond daarom goed beschermen tegen deze beesten. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je hond een vlooienband te geven. Is de vlooienband voor je hond de beste manier om je hond te beschermen? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Hoe werkt een vlooienband voor je hond?

Je hond draagt de vlooienband altijd om zijn hals. De vlooienband voor je hond bevat een chemisch of natuurlijk stofje. De band zelf is vaak gemaakt van siliconen. Als je hond de vlooienband draagt, worden de stofjes langzaam afgegeven aan de huid van je hond. Zo verspreidt het middel zich over het hele lijf. Vlooien, en soms ook andere parasieten, vinden dit stofje vervelend. Ze zullen je hond daarom snel met rust laten, want vaak overleven ze het niet.

Verschillende soorten vlooienbanden

Er bestaan verschillende soorten vlooienbanden. Zo zijn er banden met natuurlijke stoffen, zoals etherische oliën. En banden met een chemische stof. Of je kiest voor een natuurlijke of chemische variant is persoonlijk.

Voordelen van een vlooienband voor je hond

Er zitten best wat voordelen aan de vlooienband voor je hond. We zetten ze voor je op een rij:

Voordelig

Het is de voordeligste manier om je hond vlovrij te houden. De werking van de meeste vlooienbanden is namelijk zo’n 6-8 maanden.

Gemakkelijk

Je hoeft als baasje weinig te doen: je doet hem om en zet in je agenda wanneer je hem moet vervangen. Simpel.

Genoeg keuze

Als je hond gevoelig is voor chemische stoffen, dan is er een natuurlijke variant. Voor ieder wat wils! 

Twee vliegen in één klap

Veel vlooienbanden hebben een dubbele of zelfs driedubbele werking: tegen vlooien, teken en soms ook muggen.

Nadelen van een vlooienband voor je hond

Als er voordelen zijn, zijn er ook nadelen. Ook deze zetten we voor je op een rij.

De vlooienband is altijd om

Je hond heeft de band altijd om. Sommige honden vinden dit vervelend. En sommige baasjes vinden het niet fijn bij het aaien.

Handen wassen na aanraking

Zeker als je hond de chemische variant draagt, is het belangrijk dat je je handen wast nadat je de vlooienband hebt aangeraakt. Dit kan lastig zijn, zeker met kinderen. Het stofje is niet giftig voor mensen, maar toch is het beter om 't niet binnen te krijgen.

Niet geschikt voor pups

De vlooienband kan voor honden met een verlaagde weerstand of pups tot 12 weken gevaarlijk zijn. Je wilt niet dat je pup de chemische stof doorslikt. Hun afweersysteem is niet sterk genoeg om de stof te verwerken. Het goede nieuws is: als je hond gewoon gezond is, zijn de stoffen niet giftig voor je hond en kan hij de vlooienband veilig dragen.

Niet waterproof

Niet elke vlooienband is waterproof. Houd daar rekening mee. Koop je een vlooienband voor je hond, check dus altijd of deze mee het water in kan. Zonde om er twee te kopen.

Onhandig bij meerdere honden

Heb je meerdere honden die met elkaar spelen? Vraag je dan af of een vlooienband handig is. Ze kunnen in de band bijten en toch iets van de stof binnenkrijgen. Daarnaast kan de band stuk gaan tijdens het stoeien. 

Alternatieven voor de vlooienband

Er zijn natuurlijk veel alternatieven voor een vlooienband. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor pipetten of pillen. Of dit fijn is? Dat ligt eraan. Sommige honden zijn overgevoelig voor sommige alternatieven. Overleg daarom met je dierenarts wat het beste middel is om jouw hond vrij van vlooien te houden.

Kosten voor vlooienband

Je hond vrij houden van vlooien en andere parasieten hoort bij de dagelijkse verzorging van je hond. Dit zijn vaste kosten die elk jaar terugkomen. Hoe hoog de kosten zijn, is afhankelijk van de bestrijdingsmanier die je kiest. Een OHRA Huisdierenverzekering dekt de kosten voor de dagelijkse verzorging van je hond niet.

Je hond in de zomer

De eikenprocessierups: gevaarlijk voor je hond

Oppassen geblazen! Herken de symptomen bij je hond.

Grasaar en je hond: oppassen!

Wat zijn grasaren en waarom zijn ze gevaarlijk? Lees er alles over.

Een teek verwijderen bij je hond

Dit kun je op een aantal manieren doen. Lees er alles over!

Je hond afkoelen bij hitte

Heeft je hond last van de warmte? Met deze tips koel je je hond af bij hitte.

Vlooienband voor je hond

We hebben de voor- en nadelen van een vlooienband voor je op een rij gezet.

Deze planten zijn giftig voor je hond

Dit zijn ze en zo houd je je hond bij deze planten uit de buurt.

Oververhitting bij je hond

Herken de symptomen en weet wat je moet doen als je hond oververhit is.