Een teek verwijderen bij je hond. Zo doe je dat.

Je zit lekker je hond te kroelen en ineens voel je een bobbeltje in zijn vacht… Oh nee, een teek! Die moet er zo snel mogelijk uit, want teken kunnen ziekten van andere dieren overdragen, zoals de ziekte van Lyme. Maar trek de teek er niet zomaar uit, dat kan nare gevolgen hebben voor je hond. Een teek verwijderen bij je hond moet je voorzichtig doen. We vertellen je er graag meer over.

Wanneer is het tekentijd?

Je hond kan het hele jaar door teken oplopen. Deze beestjes zijn namelijk al actief bij temperaturen tussen de 5-10 graden boven nul. Maar de grootste kans op een tekenbeet bij je hond is van maart tot ongeveer oktober. Dan zijn deze achtpotige spinachtige parasieten het meest actief.

Waar zitten teken bij je hond?

De grootste kans op een tekenbeet heb je als je wandelt in gebieden met veel struiken, bomen en hoog gras, zoals heidevelden, duinen, beschutte weilanden en parken. Maar vergeet niet dat een teek zich ook kan verschuilen in je eigen achtertuin!

Controleer zeker in het tekenseizoen altijd even na het wandelen of er een teek bij je hond (en bij jezelf) is blijven plakken. Je kunt je hond borstelen en vooral rond zijn kop, zijn oren en de tenen controleren op teken.

Zo kun je een teek verwijderen bij je hond

Een teek draagt eventuele ziektes al na 24 uur over, dus verwijder de teek bij je hond zodra je hem ontdekt. En dat doe je zo: 

  • Pak een speciale tekentang of -lasso (als je die niet hebt, pak dan een pincet).
  • Zet de tang of het pincet zo dicht mogelijk tegen de huid van je hond, over de teek heen.
  • Knijp hem vast en trek de teek er recht uit.
  • Bekijk of er geen resten van de teek achterblijven bij je hond. Is dit wel het geval? Houd het wondje dan de komende dagen goed in de gaten.
  • Ontsmet het plekje met alcohol (70%), betadine of jodium.
  • Voorkom dat je te hard in het lijfje van de teek knijpt terwijl de teek nog op je hond zit; dan vergroot je de kans dat de teek een eventuele ziekte overdraagt.

Fabels bij teken verwijderen 

Ga je een teek verwijderen bij je hond, dan heeft het geen zin om de teek eerst te verdoven met alcohol. De teek kan hierdoor 'misselijk' raken en overgeven. Hierdoor komen er juist gifstoffen en eventuele ziektes in de huid van je hond terecht.

Het is ook een fabel dat de teek er rechtsom uitgedraaid moet worden bij het verwijderen, want de teek schroeft zich niet in de huid. Recht eruit trekken is dus de meest veilige manier.

Tip:

Vind je het eng om de teek zelf te verwijderen, dan kun je het ook aan je dierenarts of de dierenartsassistente vragen. Als je een OHRA Huisdierenverzekering hebt, wordt dit bezoekje aan je dierenarts gewoon (deels) vergoed!

Teken en hotspots

Een beet van een teek is op zich niet zo erg. Dat is een klein wondje dat meestal snel heelt. Maar een enkele keer reageert de huid van je hond heftig op de beet, waardoor je hond veel jeuk en irritatie heeft. Je hond gaat dan bijten en krabben, waardoor de opperhuid kapot gaat en bacteriën ontstekingen kunnen veroorzaken. Hierdoor krijgt je hond nog meer jeuk en irritatie, waardoor een rode geïrriteerde plek ontstaat. Dit noemen we een 'hotspot'. Als je er niets tegen doet, kan de plek groter en groter worden. Heeft je hond een hotspot, raadpleeg dan je dierenarts wat je het beste kunt doen.

Teken en ziektes

Als je hond besmet wordt met de borrelia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, dan is de kans gelukkig niet zo groot dat je hond hier ook ziek van wordt. Pups kunnen wel wat vatbaarder zijn en een tijdje kreupel lopen of een nierontsteking krijgen.

Als je hond een tekenbeet heeft gehad, noteer dan de datum in je agenda. Mocht je hond in de weken erna vage klachten krijgen, dan kun je aan de dierenarts laten weten dat je hond een teek heeft gehad. Want naast de ziekte van Lyme zijn er nog andere ziektes die een teek kan overdragen, waar je hond wél ziek van kan worden.

Overige ziektes die teken kunnen overdragen zijn babesiose, ehrlichiose en anaplasmose.

Babesiose

Rode bloedcellen worden afgebroken, waardoor je hond sloom wordt, minder eet en koorts krijgt. Deze symptomen ontstaan vaak 10-20 dagen na de besmetting. Raadpleeg direct je dierenarts als je dit vermoedt, want met een tijdige behandeling kan je hond herstellen.

Ehrlichiose

Komt niet vaak voor in Nederland, omdat de teek die deze ziekte bij zich draagt (nog) niet in Nederland voorkomt. Wel in Zuid-Europa. Dus mocht je hond een teek oplopen tijdens de vakantie, noteer dit dan ook in je agenda! De eerste symptomen (koorts, ziek, bloed uit ogen of neus) kunnen zichtbaar worden binnen 1-3 weken.

Anaplasmose 

Als je hond met deze bacterie besmet is, vertoont hij niet altijd symptomen. Mocht hij wel ziek worden, dan lijken de symptomen op de besmetting met ehrlichiose.

Voorkom een tekenbeet bij je hond

Een teek verwijderen bij je hond voordat hij gebeten wordt, is belangrijk. Naast het controleren van de vacht van je hond na iedere wandeling, kun je je hond ook met een anti-parasietenmiddel behandelen dat ook weerstand biedt tegen teken. Een teek kan je hond dan nog steeds wel bijten, maar zal snel na de beet doodgaan en weer loslaten. Je hond ervaart dan geen of nauwelijks last van de teek.

Mocht je hond toch ziek worden van een tekenbeet, dan worden de medische kosten voor je hond (deels) vergoed als je een OHRA Huisdierenverkering hebt afgesloten.

Je hond in de zomer

De eikenprocessierups: gevaarlijk voor je hond

Oppassen geblazen! Herken de symptomen bij je hond.

Grasaar en je hond: oppassen!

Wat zijn grasaren en waarom zijn ze gevaarlijk? Lees er alles over.

Een teek verwijderen bij je hond

Dit kun je op een aantal manieren doen. Lees er alles over!

Je hond afkoelen bij hitte

Heeft je hond last van de warmte? Met deze tips koel je je hond af bij hitte.

Vlooienband voor je hond

We hebben de voor- en nadelen van een vlooienband voor je op een rij gezet.

Deze planten zijn giftig voor je hond

Dit zijn ze en zo houd je je hond bij deze planten uit de buurt.

Oververhitting bij je hond

Herken de symptomen en weet wat je moet doen als je hond oververhit is.