Je huis puppyproof maken? Lees onze tips

Als je een puppy hebt uitgekozen, kun je vast niet wachten tot hij mee naar huis mag. Een groot nieuw avontuur voor zowel het baasje als de puppy. Puppies zijn erg nieuwsgierig en druk; een ongeluk is dan ook zo gebeurd. Het is daarom belangrijk om je huis puppyproof te maken voor de komst van je nieuwe pup. Zo zorg je voor een veilige, puppyproof omgeving en voelt je nieuwe huisgenootje zich sneller thuis. 

6 Tips voor het puppyproof maken van je huis

Als een pup in een nieuwe omgeving komt, wil hij graag alles ontdekken. Alles is nieuw en overal ziet hij uitdaging en avontuur. Met deze tips kun jij je huis snel puppyproof maken, en dat kan al een hoop ongelukjes schelen.

1. Zorg voor een rustig en vertrouwd plekje voor je puppy

Als je puppy in zijn nieuwe huis komt, zal hij best even moeten wennen. Een nieuwe plek met andere geuren en zonder mama en broertjes en zusjes om zich heen. Gelukkig kun jij ervoor zorgen dat hij zich snel thuis voelt. Neem bijvoorbeeld een stukje stof uit het nestje mee. Zo ruikt jouw pup nog zijn vertrouwde omgeving. Zorg ook voor een rustige en vertrouwde slaapplaats met bijvoorbeeld een bench of mand. Een puppy slaapt heel veel; een fijne eigen plek hoort dus zeker bij het puppyproof maken van je huis. 

2. Ruim kabels en losse spullen op

Je pup houdt van ontdekken en onderzoekt daarom alles wat hij tegenkomt. Met zijn pootjes, maar liever nog met zijn scherpe tandjes. Je pup heeft namelijk een grote kauwbehoefte, dat duurt tot hij 5-7 maanden is. Zorg er daarom voor dat hij niet bij elektriciteitskabels, kostbare spullen of je gordijnen kan komen. Vergeet je tuin ook niet op te ruimen als je pup daar los kan rondlopen. Maak je huis extra puppyproof door wat kauwspeeltjes te kopen waar je pup mee los kan gaan. 

3. Leg oude kleden op een gladde vloer 

Het ziet er schattig uit, puppy’s die onstabiel lopen of over een gladde vloer glijden. Maar helaas kan het ook voor problemen aan zijn heupen zorgen. Heb je thuis een gladde vloer? Maak je huis dan puppyproof door tijdelijk oude vloerkleden neer te leggen. Zo leert je puppy goed lopen en krijgt hij minder snel klachten.

4. Voorkom dat je pup de trap op kan

Trappen zijn voor je pup ook erg interessant. Wat is daarboven toch? Waar gaat mijn baasje naartoe? Met een traphekje voorkom je dat jouw puppy naar boven gaat en misschien van de trap af valt. 

5. Pas op met planten in huis

Planten zien er gezellig uit, maar zijn ook heel interessant voor je pup. De kans is groot dat hij eraan likt of op kauwt en dat kan schadelijk zijn. Controleer daarom of jouw planten giftig zijn voor honden. Heb je een giftige plant? Haal hem weg of zet hem op een onbereikbare plek om je huis puppyproof te maken. 

6. Haal je dure vloerkleed tijdelijk weg

Je huis puppyproof maken, betekent ook rekening houden met ongelukjes tijdens het zindelijk maken van je pup. Haal dure vloerkleden tijdelijk weg en vervang ze met oude handdoeken of kleedjes. Het zindelijk maken van je pup vraagt veel aandacht en inspanning. Jonge puppies hebben namelijk weinig controle over hun blaas. Het is daarom belangrijk om vaak naar buiten te gaan. In het begin zelfs om de 2 uur, ook 's nachts.

Is er toch een ongelukje gebeurd? Straf je pup dan niet, dat werkt vaak averechts. Je pup houdt van aandacht en zal het daarom als positief ervaren. Maak de plek zo snel mogelijk schoon en neutraliseer de geur. Kijk goed naar de signalen van je hond en ga op tijd naar buiten. Beloon hem als hij buiten heeft geplast of gepoept. Maar vooral: heb geduld. Zindelijk maken lukt niet in 1 dag, het kost tijd.

Al aan een huisdierenverzekering gedacht?

Je huis puppyproof maken kan heel wat ongelukjes voorkomen. Toch blijft de kans op een ongelukje bestaan. En als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Hondenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Klaar met je huis puppyproof maken? Laat je nieuwe huisgenootje maar komen! 

Je voorbereiden op je pup of hond

Je huis puppyproof

Komt er een pup in huis? Gefeliciteerd! Dan nu wel eerst even het huis puppyproof maken.

Puppy? Dit heb je nodig!

Komt er een puppy? Dan zijn er een aantal dingen die je in huis moet hebben. Bekijk de lijst.

Klaar voor een puppy?

Met deze checklist zie je of je aan alles hebt gedacht én klaar bent voor een pup.

Hondennamen top 100

Stoer, krachtig of schattig.. Bekijk de leukste hondennamen voor een reu of teef!