Benodigheden voor een puppy. De ultieme uitzetlijst.

Het is zover, je puppy komt binnenkort bij jou wonen! Tijd dus om je voor te bereiden op je nieuwe huisgenootje. Maar wat zijn nu de benodigheden voor een puppy die je écht in huis moet hebben? We vroegen het aan de echte ervaringsdeskundigen; mensen die zelf een pup in huis hebben! We kregen heel veel waardevolle reacties waarmee we voor jou de ultieme puppy-uitzetlijst hebben samengesteld. Zo komt je nieuwe pup straks niets te kort en voelt hij zich snel thuis!

De ultieme puppy-uitzetlijst 

Met deze lijst van benodigheden voor je puppy, bereid jij je perfect voor op de komst van je nieuwe huisgenootje:

1. Een mand of bench

Je pup heeft een plek nodig waar hij kan rusten. Puppy’s kunnen namelijk wel 20 uur per dag slapen. Er zijn hondeneigenaren die zweren bij een bench, maar ook een mand kan een prima slaapplek zijn voor je pup. Houd er wel rekening mee dat puppy’s erg veel bijten en het verschil tussen een speeltje en een mand niet gelijk in de gaten hebben. 

2. Een riem

Eén van de meest voor de hand liggende benodigdheden voor je puppy is natuurlijk een riem. Met een riem kun je je hond netjes naast je leren lopen. Er zijn verschillende opties. Zo kun je kiezen voor een halsband of tuigje met losse riem. Ook is het mogelijk om voor een jachtlijn te kiezen (een lijn met een lus aan het einde).

3. Hondengordel voor in de auto

Veilig op pad met je pup? Zorg dan dat hij met een speciale hondengordel op zijn plek blijft zitten en niet gaat rondlopen in je auto. Een hondengordel werkt heel simpel. Je klikt hem in de autogordel en maakt het andere uiteinde vast aan het tuigje van je hond. 

4. Knuffeldoekje met geur van nestje

De wereld is behoorlijk spannend voor een pup als hij het nest verlaat. Vraag de fokker of hij of zij misschien een doekje met de geur van het nestje kan meegeven als je je pup ophaalt. De vertrouwde geur van zijn moeder, zusjes en broertjes kan je pup helpen om zich meer op zijn gemak te voelen in zijn nieuwe huis.

5. Genoeg speeltjes

Puppy’s ontdekken al bijtend de wereld. Ook zijn ze dol op spelen. Om te voorkomen dat je pup met jouw spullen aan de haal gaat, is het verstandig om genoeg speeltjes in huis te hebben. Hierbij kun je onderscheid maken tussen speeltjes die je pup altijd kan pakken – deze liggen bijvoorbeeld los in en rondom het huis – en speeltjes die alleen gebruikt worden om met jou als baas te spelen. Deze speeltjes zijn voor je pup extra bijzonder. 

6. Snoepjes om te trainen 

Vanaf het moment dat je pup bij jou komt wonen, kun je beginnen met trainen. In het begin zul je merken dat je puppy snel afgeleid is en een korte concentratie heeft. Hoe ouder je hond wordt, hoe beter dit gaat. Begin met hele simpele oefeningen en beloon je maatje met een hondensnoepje voor alles wat hij goed doet. 

7. Hondenvoer (puppyvoer)

Vaak krijg je voor de eerste periode voer mee van de fokker van het nestje. Verdiep je van tevoren goed in wat voor soort voer je je puppy wilt geven. Puppybrokken zijn een goede optie, maar je kunt ook gelijk beginnen met het voeren van vers vlees aan je hond. Online vind je veel informatie over hoe je dit kunt aanpakken. 

8. Water- en voerbak

Een water- en voerbak zijn natuurlijk 2 onmisbare benodigheden voor je puppy. Als je hond zijn voer iedere keer in één keer opeet, is het ook mogelijk om 1 bak te gebruiken voor zowel voer als water. Schrokt je puppy altijd snel zijn eten naar binnen? Dan kan dat zorgen voor lichamelijke problemen en winderigheid. Een speciale anti-schrokbak helpt om je pup langzamer te laten eten. Zorg verder dat je pup altijd toegang heeft tot vers water.

9. Drinkfles voor onderweg

Tijdens het wandelen kan je pup soms wel een slokje water gebruiken. Met een speciale hondenfles heb je altijd water voorhanden en kan hij makkelijk wat drinken. Ook ideaal voor onderweg in de auto. Is je pup snel wagenziek, dan helpt het om af en toe even te stoppen en hem wat te laten drinken. 

10. Borstels en kammen

Heeft je pup middellange tot lange haren? Dan kun je hem om de dag of elke dag borstelen. Doe dat heel voorzichtig en met de haargroei mee.

11. Ontwormingsmiddelen

Als je pup bij jou komt wonen, is het verstandig om zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts te maken. Deze zal niet alleen de gezondheid van je pup checken, maar je ook een middel voor ontwormen én tegen teken meegeven. 

12. Poepzakjes

Heeft je pup het begrepen en doet hij zijn behoefte netjes buiten? Zorg dan altijd dat je voldoende poepzakjes bij je hebt. Om niet met losse zakjes rond te hoeven lopen, zijn er ook handige zakjeshouders te koop die je aan de hondenriem kunt vastmaken. 

13. Puppypads

Puppypads helpen je bij het zindelijk maken van je pup. Het zijn speciale matjes die de plasjes (en de geur daarvan) van je pup absorberen en vasthouden. Vaak hebben ze zelfs een bepaalde geur waardoor je pup graag het matje opzoekt. 

14. Bewaarmap voor alle papieren

Bij het kopen van een pup komt ook heel wat papierwerk kijken. Denk bijvoorbeeld aan het koopcontract, stamboompapieren, gezondheidsverklaring, chipinformatie, dierenpaspoort en verzekeringspapieren. Handig om dit op 1 plek te bewaren.

Bekijk de mogelijkheden voor een hondenverzekering

Naast de aanschafkosten voor spullen, krijg je ook te maken met kosten voor de dierenarts. Die kunnen soms hoog oplopen; een verzekering is dan een goed idee. Wil je weten welke dekkingen je kunt kiezen en welke vergoedingen hierbij horen? Lees dan meer over de OHRA Huisdierenverzekering.

En een laatste tip 

Vergeet niet om je huis puppy proof te maken. Puppy's zien losse draden van opladers of rondslingerende schoenen in de gang als snel voor speeltjes aan. Voor je het weet is er iets stuk, dus een goede voorbereiding kan geen kwaad. Veiliger voor je pup én fijner voor jezelf. 

Alle benodigdheden voor je puppy in huis? Jij bent er klaar voor, laat je pup maar komen! 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.