Een puppy kopen? Let vooral op deze dingen.

Hoera, je hebt een nestje puppy’s op het oog! Binnenkort mag je een keertje komen kijken. Hét moment om te bepalen of je toekomstige hond uit een betrouwbaar nest komt. Maar waar moet je allemaal op letten als je een puppy wilt kopen?

Hoe is het contact met de fokker?

Wil je een puppy kopen bij een fokker, dan is het heel belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de fokker van het nestje. Zo is het normaal dat je ruim de tijd krijgt om de pups te bekijken en om vragen te stellen. Goede fokkers stellen vaak ook veel vragen aan jou. Ze willen graag dat de pups op een goede en passende plek terecht komen. Fokkers kunnen daarom bijvoorbeeld vragen of je een tuin hebt of hoeveel tijd je hebt voor een hond. Bekijk ook onze tips voor het vinden van een betrouwbare fokker

Hoe komt de omgeving van het nest op je over?

Als je voor de eerste keer bij het nestje mag komen kijken, is het verleidelijk om al je aandacht te richten op de puppy’s. Toch is het goed om ook een blik te werpen op de omgeving. Bevindt het nestje zich bijvoorbeeld in huis? Dit is namelijk belangrijk voor de socialisatie in de eerste paar weken na de geboorte. Puppy’s leren hierdoor welke geluiden er in huis zijn. Denk bijvoorbeeld aan het schuiven van stoelen, het oplopen van een trap, pratende mensen. Ook de aandacht die ze in huis zullen krijgen, is belangrijk. 

Let ook op de hygiëne van het nest. In een huis vol puppy’s zal altijd een nestgeur hangen, omdat de pups nog niet zindelijk zijn. Los daarvan moet de omgeving over het algemeen schoon aanvoelen. 

Ook is het goed om te checken of de moederhond aanwezig is en of er niet meerdere nestjes in huis zijn. Het opvoeden van net geboren pups vraagt namelijk veel tijd. Als er meerdere nestjes aanwezig zijn, is de kans aanwezig dat de pup die je op het oog hebt niet genoeg aandacht krijgt.  

Hoe gedragen de pups zich? 

Als je de omgeving in je hebt opgenomen, is het tijd om te kijken naar de puppy’s zelf. Soms mag je zelf een hond uit het nest kiezen, soms vindt een fokker het prettiger om het karakter van de pup te matchen aan zijn nieuwe baasje. In ieder geval kun je zelf vast kijken hoe de pups reageren op de aanwezige geluiden én op jou. Honden die in huis opgroeien, zullen al wat gewend zijn en bijvoorbeeld minder snel schrikken. 

Als je zelf een puppy mag kiezen, kun je proberen of je verschillende karakters kunt ontdekken. Hoewel een kijkmoment natuurlijk een momentopname is, kun je soms al verschillen zien tussen de pups. Wil de pup bijvoorbeeld veel spelen? Ligt die ver van de rest of juist dicht in de buurt van zijn broertjes en zusjes? Is de pup nieuwsgierig? Houdt hij van knuffelen? 

Is al het papierwerk in orde? 

Een voorwaarde voor het kopen van een puppy is dat al het officiële papierwerk in orde is. Check altijd of de pups gechipt zijn, geregistreerd staan en of ze een Europees dierenpaspoort (linkje naar andere blog over paspoort?) hebben. Daarnaast worden pups bij de fokker al een keer gevaccineerd en ontwormd. Dit zul je ook zelf nog moeten doen, nadat je pup het nest mag verlaten. 

Voordat je besloot een puppy te kopen, heb je waarschijnlijk onderzoek gedaan naar verschillende rassen. Als je weet dat een bepaalde erfelijke afwijking veel voorkomt bij een ras, vraag dan of de ouders van de pups getest zijn op deze afwijking. 

Tot slot kun je het beste een puppy kopen met behulp van een koopcontract. Hierin staan afspraken tussen de fokker en de koper, zodat – mocht er iets mis gaan met bijvoorbeeld de gezondheid van je hond – je hierop kun terugvallen. 

Luister naar je gevoel

Is er iets waar je over twijfelt? Koop de pup dan niet en ga op zoek naar een ander nestje. Neem vooral geen overhaaste beslissing! Het allerbelangrijkste bij het kiezen van een pup is om te luisteren naar je gevoel. Heb je een goed gevoel overgehouden aan het kijken bij de pups en heb je geen gekke dingen kunnen ontdekken? Dan is de kans groot dat je een goede en gezonde pup koopt!