Een puppy kopen; waar moet je op letten?

Hoera, je hebt een nestje puppy’s op het oog! Binnenkort mag je een keertje komen kijken. Hét moment om te bepalen of je toekomstige hond uit een betrouwbaar nest komt. Maar waar moet je allemaal op letten als je een puppy wilt kopen?

Hoe is het contact met de fokker?

Wil je een puppy kopen bij een fokker? Dan is het heel belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de fokker van het nestje. Zo is het normaal dat je ruim de tijd krijgt om de pups te bekijken en om vragen te stellen. Goede fokkers stellen vaak ook veel vragen aan jou. Ze willen graag dat de pups op een goede en passende plek terecht komen. Fokkers kunnen daarom bijvoorbeeld vragen of je een tuin hebt of hoeveel tijd je hebt voor een hond. Bekijk ook onze tips voor het herkennen van betrouwbare puppyfokkers.

Hoe komt de omgeving van het puppynestje op je over?

Als je voor de eerste keer bij het nestje mag komen kijken, is het verleidelijk om al je aandacht te richten op de puppy’s. Toch is het bij het kopen van je puppy ook goed om te letten op de omgeving. Zo is het namelijk belangrijk dat het nestje in huis is; dit belangrijk voor de socialisatie in de eerste paar weken na de geboorte. Puppy’s leren hierdoor welke geluiden er in huis zijn. Denk bijvoorbeeld aan het schuiven van stoelen, traplopen en pratende mensen. Ook de aandacht die ze in huis krijgen, is belangrijk. 

Let ook op de hygiëne van het nest. In een huis vol puppy’s zal er altijd een bepaalde geur hangen, omdat de pups nog niet zindelijk zijn. Los daarvan moet de omgeving over het algemeen wel schoon aanvoelen. 

Ook is het goed om te checken of de moederhond aanwezig is en of er niet meerdere nestjes in huis zijn. Het opvoeden van net geboren pups vraagt namelijk veel tijd. Als er meerdere nestjes aanwezig zijn, is de kans aanwezig dat de pup die je op het oog hebt niet genoeg aandacht krijgt.

Hoe gedragen de pups zich? 

Tijd om de puppy’s zelf goed te bekijken! Soms mag je zelf een hond uit het nest kiezen, soms vindt een fokker het prettiger om het karakter van de pup te matchen met zijn nieuwe baasje. In ieder geval kun je zelf vast kijken hoe de pups reageren op de aanwezige geluiden én op jou. Honden die in huis opgroeien, zijn vaak gewend aan geluiden en mensen en schrikken daardoor minder snel. 

Als je zelf mag kiezen welke puppy je wilt kopen, kun je proberen of je verschillende karakters kunt ontdekken. Hoewel een kijkmoment natuurlijk een momentopname is, kun je soms al verschillen zien tussen de pups. Wil de pup bijvoorbeeld veel spelen? Ligt die ver van de rest of juist dicht in de buurt van zijn broertjes en zusjes? Is de pup nieuwsgierig? Houdt hij van knuffelen? 

Is het papierwerk in orde? 

Een belangrijke voorwaarde voor het kopen van een puppy is dat al het officiële papierwerk in orde is. Check altijd of de pups gechipt zijn en geregistreerd staan en of ze een Europees dierenpaspoort hebben. Daarnaast worden pups bij de fokker al een keer gevaccineerd en ontwormd. Dit moet je zelf ook nog een keer doen nadat je pup het nest verlaat. 

Voordat je besloot een puppy te kopen, heb je waarschijnlijk onderzoek gedaan naar verschillende rassen. Als je weet dat een bepaalde erfelijke afwijking veel voorkomt bij een ras, vraag dan of de ouders van de pups getest zijn op deze afwijking. 

Tot slot kun je het beste een puppy kopen met behulp van een koopcontract. Hierin staan afspraken tussen de fokker en de koper, zodat – mocht er iets mis gaan met bijvoorbeeld de gezondheid van je hond – je hierop kun terugvallen. 

Luister naar je gevoel over de puppy's

Je gevoel is een belangrijk onderdeel van waar je op moet letten bij het kopen van een puppy. Twijfel je? Koop de pup dan niet en ga op zoek naar een ander nestje. Neem vooral geen overhaaste beslissing! Het allerbelangrijkste bij een puppy kopen is om te luisteren naar je gevoel. Heb je een goed gevoel overgehouden aan het kijken bij de pups en heb je geen gekke dingen gezien? Dan is de kans ook groter dat je een goede en gezonde pup koopt! 

Je voorbereiden op je pup of hond

Je huis puppyproof

Komt er een pup in huis? Gefeliciteerd! Dan nu wel eerst even het huis puppyproof maken.

Puppy? Dit heb je nodig!

Komt er een puppy? Dan zijn er een aantal dingen die je in huis moet hebben. Bekijk de lijst.

Klaar voor een puppy?

Met deze checklist zie je of je aan alles hebt gedacht én klaar bent voor een pup.

Hondennamen top 100

Stoer, krachtig of schattig.. Bekijk de leukste hondennamen voor een reu of teef!