Welke hond past bij mij?

Je hebt er lang over nagedacht, maar eindelijk heb je dan besloten. Je gaat een hond kopen! Maar dan rijst de volgende vraag: Welke hond past bij mij? Om erachter te komen welke hond het beste bij je past, is het belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillende hondenrassen. Een hond kies je niet alleen omdat het uiterlijk je aanspreekt; je nieuwe maatje moet vooral passen bij jou, je gezin en leefstijl. Waar moet je allemaal op letten?

Hoeveel tijd heb jij voor je hond? 

Allereerst is het belangrijk om te bedenken of je genoeg tijd hebt. Als je bijvoorbeeld ver van huis werkt, een lange reistijd hebt of niet kunt thuiswerken, blijft er weinig tijd over om voor een hond te kunnen zorgen. Zeker tijdens de puppytijd kan een hond geen hele dag alleen thuis blijven. Ben je veel tijd kwijt aan je gezin? Ook dan is het goed om te overwegen of een hond bij je gezin past. 

Puppy of volwassen hond?

Daarna is het belangrijk om te bepalen of je een puppy wilt opvoeden of liever kiest voor een volwassen hond. Beide keuzes hebben zo hun voor- en nadelen. Een puppy kun je van jongs af aan opvoeden en trainen. Zindelijk maken, trucjes leren en aan de riem leren lopen. Door veel te oefenen, bouw je vanaf het begin gelijk een band op. Hoe meer tijd en aandacht je aan je puppy besteedt, hoe sterker de band zal worden. Tegelijkertijd kost het trainen van een puppy veel tijd. Wees je ervan bewust dat dit veel invloed heeft op je dagelijks leven, vooral tijdens het eerste halfjaar na aanschaf. 

Een volwassen hond is vaak al gesocialiseerd en heeft al wat training gehad. Ook met een volwassen hond kun je net zo’n goede band opbouwen als met een puppy. Houd er wel rekening mee dat het niet altijd duidelijk is uit welke situatie een volwassen hond komt. Je kan daardoor te maken krijgen met angsten of verkeerd aangeleerd gedrag. Het is dan belangrijk dat je extra veel geduld hebt. 

Welk gedrag vind je prettig? 

Het gedrag van je toekomstige hond is misschien wel de belangrijkste factor om mee te nemen in je overweging. Hoewel iedere hond elke dag goed uitgelaten moeten worden, hebben sommige rassen extra veel beweging nodig. Ben je van plan om er veel op uit te gaan en veel met je hond te trainen? Dan kan bijvoorbeeld een Viszla of een Duitse herder goed bij je passen. Vind je het belangrijk dat jouw hond goed overweg kan met kinderen? Veel hondenrassen zijn geschikt in de omgang met kinderen, zolang ze goed gesocialiseerd zijn. Pas op met honden die extreem loyaal en beschermend zijn naar hun baas, zoals een Duitse herder of een Rottweiler. Dit soort rassen hebben vaak meer tijd nodig om kinderen toe te laten in zijn veilige omgeving. 

Welke vacht heeft jouw voorkeur?

Ook de vacht is belangrijk om mee te nemen in je overweging. Een langharige hond ziet er leuk uit, maar zijn vacht heeft veel verzorging nodig. De vacht moet getrimd worden door een trimmer en ook moet je zelf aan de slag met het kammen en borstelen van de vacht.

Het is een fabel dat alleen honden met een langharige vacht veel verharen. Ook rassen met een kortharige vacht kunnen veel haar en viezigheid – zoals zand en modder – met zich meebrengen en dit door je hele huis verspreiden.

Er zijn hondenrassen die weinig verharen, zoals de Labradoodle. Honden die niet of weinig verharen worden soms beter verdragen door mensen met een hondenallergie. Toch zijn deze honden niet hypoallergeen! De allergische reactie wordt namelijk meestal niet veroorzaakt door de haren van huisdieren, maar door allergenen in speeksel, talgklieren, urine en andere uitscheidingen van dieren. Als deze allergenen in de vacht terecht komen, kunnen ze door haren en huidschilfers worden verspreid. Een hond die minder verhaart, verspreidt dus wel minder snel allergenen. Mensen die allergisch zijn voor honden, hebben daarom vaak minder last van een hond die weinig verhaart. Maar hier kun je niet altijd vanuit gaan. Bovendien moeten honden die niet verharen, elke 4 maanden naar de hondentrimmer. Goed om mee te nemen in je overweging. 

Hoe groot is jouw ideale hond?

Woon je in een appartement of in een huis met veel buitenruimte? Ook je woonsituatie heeft invloed op de keuze voor jouw hond. Een grote hond – zoals een Berner Senner – heeft meer ruimte nodig dan een Shih-Tzu. Bedenk goed hoeveel ruimte je hond krijgt.  

Rashond of kruising?

Naast een rashond, kun je natuurlijk ook kiezen voor kruisingen. Oftewel, een rasloze hond. Als dat je voorkeur heeft, houd er dan wel rekening mee dat een rasloze hond een kruising is van twee of meer hondenrassen. Hierdoor is het gedrag van de hond lastiger in te schatten dan bij een raszuivere hond. In het asiel zijn vaak veel leuke rasloze honden te vinden!

Tot slot is het goed om te weten dat sommige hondenrassen gevoeliger zijn voor erfelijke aandoeningen. Welke aandoening vaak bij een ras voorkomt, vind je op onze rassenpagina’s

Je ideale hond gevonden? 

Heb je het antwoord gevonden op de vraag 'Welke hond past bij mij?'. Dan is het goed te weten alle hondenrassen welkom zijn bij de hondenverzekering van OHRA. Je krijgt dan de meeste medisch noodzakelijke kosten vergoed. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw toekomstige hond. 

Deze informatie is door ons zo zorgvuldig mogelijk verzameld op basis van algemeen toegankelijke openbare informatie.