Berner sennenhond kopen

Een Berner sennenhond is een vriend voor het leven. We snappen dus goed dat je erover nadenkt om deze populaire rashond te kopen. Hij is sociaal, sterk en zeer intelligent. Helaas kunnen er ook gezondheidsproblemen voorkomen bij een Berner sennenhond. Verstandig om je vooraf goed te laten informeren.

Wat kost een Berner sennenhond?

Voor een Berner sennenpup betaal je minimaal € 950,-. De prijs hangt vaak af van extra gezondheidsonderzoeken die een fokker laat uitvoeren. Dit wordt gedaan om een goede gezondheid van de puppy te kunnen garanderen. Daarnaast zal de ene fokker meer tijd besteden aan begeleiding en opvoeding dan een andere fokker. Hierdoor kan dus ook een prijsverschil ontstaan.

Denk naast de aanschafkosten ook aan de kosten voor voeding en de verzorging van je Berner sennenhond. Afhankelijk van het soort voer, moet je rekenen op € 50,- per maand of meer. Wist je dat producten voor een grote hond, zoals de Berner sennenhond, meestal duurder zijn? Dit geldt ook voor behandelingen of operaties bij de dierenarts en de trimsalon. Andere kosten die je niet moet vergeten zijn bijvoorbeeld de kosten voor speelgoed, een puppycursus en een bench. 

Wat is het karakter van een Berner sennenhond? 

Van nature is de Berner sennenhond lief, tolerant en zachtaardig. Neem je hem in huis, dan zal hij zich snel aan je hechten. Hij is dol op aandacht, ook van kinderen. De Berner sennenhond komt oorspronkelijk uit de Alpen en stond daar bekend als ‘boerderijhond’. Een sterke hond die meehielp met vee drijven en zware dingen trekken. Dit kun je soms terugzien in zijn gedrag: behulpzaam, waakzaam en trouw. 

Hoe houd je een Berner sennenhond gezond?

De Berner sennenhond heeft een dikke, weerbestendige, dubbele vacht. Hij kan goed tegen kou en minder goed tegen hitte. Die dikke vacht moet je zeker 1 keer per week borstelen. En als hij in de rui is nog vaker. Controleer vooral de plekken waar het haar wat langer is. Zoals achter de oren, op de borst en bij de achterpoten. Hebben jullie lekker gewandeld samen? Controleer dan zijn poten op takjes en grasaren.  

Net als iedere andere hond, heeft de Berner sennenhond ook gebitsverzorging nodig. Door zijn tanden te poetsen voorkom je een vies gebit en eventuele pijnlijke gevolgen. Laat je je pup hier al snel aan wennen, dan is het een fluitje van een cent. Controleer ook zijn gewicht regelmatig. Het is beter voor zijn gewrichten als hij niet te zwaar is. Praktische tips: houd je aan het voorschrift op de verpakking van het voer, beperk het aantal tussendoortjes en zorg voor voldoende beweging. Nog maar een rondje dan!

Wanneer moet een Berner sennenhond naar de dierenarts?

Schrijf je Berner sennenpup zo snel mogelijk in bij de dierenarts. Je krijgt dan waardevol advies over boostervaccinaties en preventieve gezondheidscontroles in het eerste jaar. Na een jaar wordt je hond minimaal jaarlijks door de dierenarts opgeroepen. Tijdens deze afspraak controleert de dierenarts de gezondheid van je hond. Zo kunnen eventuele ziektes tijdig worden opgemerkt.

Helaas komen bij dit ras regelmatig een aantal ziektes voor. Zo is de Berner sennenhond gevoelig voor kanker op jonge leeftijd. Ook kan de hond last krijgen van gewrichten, denk aan heupdysplasie en elleboogdysplasie. Pijnstillers, (fysio)therapie of een operatie zijn dan mogelijke oplossingen. De Berner sennenhond kan ook last krijgen van erfelijke ziektes en ouderdomsklachten zoals artrose. Tot slot heeft deze hond een verhoogd risico op een maagkanteling. Hij wordt dan sloom of juist rusteloos en braakt zonder dat hij iets uitspuugt. Als dat zo is, moet je snel in actie komen.

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De gezondheid van je Berner sennenhond is zeker niet vanzelfsprekend. Naast een goede verzorging is het daarom verstandig om hem regelmatig te laten controleren door een dierenarts. Houd er rekening mee dat deze kosten snel kunnen oplopen. Hieronder zie je 2 voorbeelden met het gemiddelde prijskaartje: 

  • (Spoed)operatie maagkanteling inclusief opname en nazorg, afhankelijk van de toestand: ongeveer € 1.500,- of meer.
  • Pijnstillers: minstens € 30,- per maand.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je Berner Sennenhond niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw Berner sennenhond!  

Opvoeding van je Berner sennenhond

Net als bij andere honden, is het goed om je Berner sennenhond als pup al te laten wennen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen. De Berner sennenhond leert snel, zolang hij duidelijke instructies krijgt. Een puppycursus – met vervolgcusus – is dan ook een goed idee. De Berner sennenhond is een grote hond en het is fijn als hij goed naar je luistert. Niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.