Shih Tzu kopen

Wat kost een Shih Tzu?

Een Shih Tzu met stamboom van een verantwoorde fokker, kost vaak meer dan € 800,-. Een goede, verantwoorde fokker, fokt met veel aandacht voor welzijn. Daarnaast zal hij veel aandacht besteden aan de preventie van ziektes en de begeleiding van de moeder en haar pups. 

De Shih Tzu is een erkend ras, maar wordt ook regelmatig gebruikt voor het fokker van kruisingen zoals de Boomer. Naast de aanschafkosten heb je kosten voor voeding, de dierenarts, de trimsalon, hondenbelasting en een puppycursus. En houd ook rekening met het risico op ongelukjes, aandoeningen en ziektes op latere leeftijd. Een huisdierenverzekering is dan een fijne geruststelling. 

Wat is het karakter van een Shih Tzu?

De Shih Tzu behoort tot de rasgroep ‘Gezelschapshonden’ en is dus een echte gezelschapshond. Het is een kleine, lieve hond die verder niet veel anders wil dan liefde geven en ontvangen. Hij kan blaffen als er iemand aan de deur staat.

Het beestje hecht zich aan zijn baas en houdt enorm van aandacht. Hij kan het heel goed vinden met kinderen en met andere huisdieren. Zorg in het laatste geval wel dat er altijd een volwassene in de buurt is. Deze rashond wordt tussen de 12 en 16 jaar oud. Het ideale baasje van de Shih Tzu geeft veel liefde aan zijn hondje én wil deze liefde ook ontvangen.

Hoe houd je een Shih Tzu gezond en blij?

De Shih Tzu is van nature erg blij. Lekker vaak samen knuffelen en spelen houdt hem gelukkig. Het gezond houden van een Shih Tzu ligt voor het grootste deel aan het baasje. Het is belangrijk om dit hondje regelmatig in bad te doen en zijn vacht en huid goed schoon te houden. Na het bad moet de vacht droog geföhnd worden om te voorkomen dat hij kou vat. Zijn lange vacht raakt snel in de klit; regelmatig goed borstelen dus! 

Een Shih Tzu is een gezelschapsdier en is niet graag lang alleen thuis. Met een basistraining leer je hem goede manieren en gehoorzaamheid en dan heb je een gezellige hond. Zoals bij de meeste kleine hondjes, moet je extra goed letten op het gebit. Soms vallen melktandjes niet goed uit. Tandenpoetsen is wat lastiger in zo'n kleine hondenmond, maar opgestapeld vuil veroorzaakt pijnlijke ontstekingen. Lukt het je niet om het gebit zelf te controleren? Vraag dan regelmatig je dierenarts of dierenartsassistente om met je mee te kijken.

Naast gebitsproblemen komn ook oog- en ademhalingsproblemen voor. Ook een Patella Luxatie (ontwrichte knieschijf) komt regelmatig voor. Vraag de fokker wat hij doet om de risico's op deze problemen te verkleinen. 

Wanneer bezoek je met je Shih Tzu de dierenarts?

De Shih Tzu moet na de geboorte een paar keer naar de dierenarts voor inentingen en controles. Inentingen voorkomen veel voorkomende ziektes zoals Parvo, Hepatitis, Hondenziekte, Parainfluenza en de Ziekte van Weil.

Ondanks een goede verzorging, bestaat de kans dat je Shih Tzu ziek wordt. Maak je je zorgen? Of stink je Shih Tzu uit zijn bekje? Ga dan naar de dierenarts. Wacht hier niet te lang mee en voorkom dat je Shih Tzu onnodig pijn lijdt. 

Wat kost een dierenartsbezoek?

De dierenartskosten voor een Shih Tzu hangen af van de behandeling. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Intenting inclusief paspoort en chipregistratie: ongeveer € 50,- 
  • Sterilisatie: ongeveer € 250,- en castratie: ongeveer € 125,- 
  • Een officiële PennHip-test inclusief sedatie: ongeveer € 260,- 
  • Een operatie voor het verhelpen van een Patella Luxatie: vanaf ongeveer € 1.500,-, afhankelijk van de gekozen methode
  • Een consult bij de dierenarts: ongeveer € 40,-
  • Röntgenfoto's: vanaf ongeveer € 80,-
  • Gebitsproblemen: € 175,- tot € 1.500,-. Gebitsreiniging is vaak goedkoper. Als er ook tanden en kiezen getrokken moeten worden, wordt het al snel duurder. Goed poetsen dus!

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden, bekijk dan de verschillende pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De kosten voor de dierenarts betaal je zelf en kunnen behoorlijk oplopen. Afhankelijk van het verzekeringspakket van je huisdierenverzekering, vergoedt de verzekeraar (een deel van) de dierenartskosten. Zo voorkom je dat je honderden, soms zelfs duizenden euro’s aan dierenartskosten helemaal zelf betaalt. 

Bekijk de pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering.

Wat kost een puppytraining voor je Shih Tzu?

Er zijn verschillende soorten puppycursussen en gedragstrainingen mogelijk voor je Shih Tzu. Hieronder vind je hondentrainingen en de kosten daarvoor:  

  • Een puppycursus is onmisbaar om een goede en gezonde relatie met je Shih Tzu op te bouwen. Kosten: ongeveer € 150,-
  • Gehoorzaamheidstraining leert je hond om zijn gedrag en gehoorzaamheid naar een hoger niveau te tillen (niet springen naar bezoek, niet achter fietsers aanrennen, etc.). Kosten: ongeveer € 150,-
  • Gedragstherapie biedt hulp aan de hond en zijn baasje als het gedrag van de hond ongewenst is (blaffen naar bezoek, bijtgedrag naar kinderen, etc.). Kosten: intake ongeveer € 150,-, daarna ongeveer € 75,- per uur

Vergoedingen

De kosten voor een puppycursus en gehoorzaamheidstraining betaal je zelf. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben, bekijk dan de vergoedingen van de huisdierenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.