Boomer kopen

De boomer is een echte aanwinst voor het gezin. De boomer is geen officieel erkend hondenras, maar een kruising van 2 of meer rassen. Meestal kost een boomerpup tussen de € 400,- en € 1.000,-. De grote prijsverschillen zijn te verklaren door het verschil in fokbeleid. Een goede fokker kiest zorgvuldig de honden waarmee hij fokt. Er worden vaak gezondheidsonderzoeken gedaan om ziektes uit te sluiten. Daarnaast zal de ene fokker meer tijd en aandacht besteden aan het begeleiden en opvoeden van de puppy's. Dit bepaalt samen de prijs van je boomerpuppy.  

Wat is het karakter van een boomer? 

De boomer is een klein, aanhankelijk beestje dat houdt van lekker veel aandacht. Het liefst is hij zoveel mogelijk bij zijn baasje. Een schoothondje in de beste zin van het woord. Hij is spontaan, levendig en niet snel bang. Gaat de deurbel? Dan begroet hij je bezoek graag met een enthousiaste blaf, blij met de gezelligheid die binnenkomt. Dit slimme hondje met zijn zachte vacht houdt ook van kinderen. En niet verrassend: dat is meestal volledig wederzijds! 
Het karakter van een boomer is ook afhankelijk van het ras en het karakter van de ouders. Het is daarom goed om de fokker hiernaar te vragen. Er wordt vaak gefokt met maltezers. Dit zijn lieve, intelligente hondjes die ook waaks zijn. Ook shih tzu's worden vaak gebruikt voor het fokken. Dit zijn ook erg vriendelijke en waakzame hondjes. Af en toe worden terriërs ook gebruikt voor het fokken. terriërs zijn jachthonden, het is goed om daar rekening mee te houden. De kans bestaat dat je boomer op jacht gaat naar kleine diertjes in je tuin en per ongeluk zo je tuin omspit.

Hoe houd je een boomer gezond? 

Een boomer heeft genoeg aan 3 wandelingen per dag. Lang hoeven die niet te zijn, maar neem als het even kan wel een balletje mee. Daar speelt hij graag mee. En heb je de tijd? Ga dan met hem naar het strand of het bos. Je maakt hem blij door lekker te ravotten. Heb je een keer wat minder tijd? Geen probleem voor je boomer. Die zoekt een rustig plekje in huis en gaat een dutje doen. Boomers verharen nauwelijks, fijn als je geen liefhebber van stofzuigen bent. Wel moet je hem zo nu en dan even borstelen, zodat zijn vacht zacht blijft. Was de vacht van je boomer niet te vaak. Doe dit alleen als het echt nodig is en gebruik dan een speciale hondenshampoo. Het is wel goed om de oren en ogen van je boomer regelmatig met lauw water te wassen. Dat voorkomt infecties. Houd om die reden ook de haren rond zijn ogen kort. Een goede verzorging van de vacht is van belang voor een goede gezondheid. Het is daarom aan te raden om met je boomer naar een professionele trimsalon te gaan. Boomers krijgen, vooral als ze wat ouder zijn, last van tandsteen en ontstoken tandvlees. Poets daarom regelmatig zijn tanden. In het begin kan dit gedoe geven, maar als je daar vroeg mee begint zal hij hier snel aan wennen. Bovendien bespaart dit op de lange termijn vervelende gebitsbehandelingen.  

Wanneer moet een boomer naar de dierenarts? 

Een bastaardhond, zoals de boomer, wordt niet doorgefokt en heeft daardoor minder vaak gezondheidsklachten. Bovendien geldt voor kruisingen vaak dat ze minder ziektes krijgen en daardoor langer leven dan een rashond. Het nadeel van een bastaardhond is dat de genetische aspecten niet bekend zijn en dat hij niet getest is op erfelijke ziektes. Ook kunnen boomers een kruising zijn van allerlei verschillende rassen. Dat maakt elke boomer uniek, maar dit maakt ook zijn gezondheid onvoorspelbaar. Het is daarom belangrijk om de fokker naar het ras van de ouders van je boomer te vragen. En naar eventuele voorkomende ziektes. Losse knieschijven (patella luxatie) zijn bijvoorbeeld een bekende kwaal bij boomers. Afhankelijk van de ernst kan een operatie dit verhelpen. Ook hartproblemen komen bij kleinere hondjes voor. In het eerste jaar moet je regelmatig naar de dierenarts voor vaccinaties en puppycontroles. De dierenarts controleert je hondje dan ook op aandoeningen. Daarnaast wordt het melkgebit in de gaten gehouden. Het kan namelijk voorkomen dat je pup dit niet goed wisselt. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts? 

Wat een dierenartsbezoek kost, hangt af van de behandeling. Een vaccinatie met gezondheidscontrole kost meestal zo’n € 100,- per keer. Wil je je pup ook naar een pension brengen of meenemen naar het buitenland? Dan zijn extra, aanvullende vaccinaties noodzakelijk. Er kunnen ook andere redenen zijn om met je boomer naar de dierenarts te gaan. We zetten de kosten van een aantal meest voorkomende behandelingen voor je op een rij:

  • Sterilisatie: ongeveer € 180,- tot € 650,- 
  • Botbreuken: ongeveer € 400,- tot € 1.000,- of meer in het geval van een complexe breuk  
  • Gebitsproblemen: ongeveer € 175,- tot € 1.500,-. Het reinigen van het gebit is vaak goedkoper. Als er ook tanden en kiezen getrokken moeten worden, wordt het al snel duurder. Goed poetsen dus! 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je boomer niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw boomer!  

Opvoeding en gedragstherapie voor je boomer 

Een boomer is een lief hondje, maar je moet hem wel goed opvoeden. Het is belangrijk dat je consequent bent en ervoor zorgt dat hij op jonge leeftijd al aan veel dingen went. Boomers zijn volgzaam, gehoorzaam en energiek en vinden behendigheidstrainingen en gehoorzaamheidstrainingen alleen maar leuk om te doen. Het zijn over het algemeen niet echt speurneuzen, maar als je op puppytraining gaat, merk je snel genoeg waar jouw boomer blij van wordt.

Een professionele gedragstherapeut kan je helpen als je twijfelt over de juiste opvoeding of als je boomer niet goed luistert. Boomers zijn dan wel vrolijke, kleine hondjes, maar ongewenst gedrag kan leiden tot grote irritaties. Een gedragstherapeut helpt je met het beter begrijpen van het gedrag van je hond en leert je hoe je er mee om kunt gaan. 

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.