Duitse herder kopen

Wat kost een Duitse herder?

Een Duitse herder van een verantwoorde fokker, kost minimaal € 800,- tot € 1.200,-. Een goede, verantwoordelijke fokker doet zijn best om gezonde en sociale pups te fokken. 

Denk naast de aanschafkosten ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus. Houd ook rekening met een groot risico op erfelijke aandoeningen bij de Duitse herder. Je Duitse herder kan ook een ongeluk krijgen of iets verkeerds eten.

Wat is het karakter van een Duitse herder?

De Duitse herder behoort tot de rasgroep ‘herdershonden en veedrijvers’ en wordt ingezet als huishond, werkhond bij de politie, douane en het leger en als geleidehond. De Duitse herder is intelligent, aanhankelijk en houdt van hard werken.

Een Duitse herder heeft veel beweging nodig en stelt zich aanhankelijk op naar zijn baas. Hij is waaks en beschermend naar zijn gezin; ‘zijn’ kinderen probeert hij te verdedigen tegen vriendjes die te wild zijn. Het ideale baasje van de Duitse herder stelt duidelijke regels, heeft veel aandacht voor socialisatie van zijn hond en zorgt voor genoeg actie.

Hoe houd je een Duitse herder gezond?

Het gezond houden van een Duitse herder ligt voor een groot deel aan het baasje. Voorkom overgewicht bij je hond. Kies voor goede voeding en een juiste hoeveelheid, passend bij de leeftijd en activiteit. Met goede voeding voorkom je groeipijn bij je pup en voorkom je zelfs gewrichtsaandoeningen op jonge en latere leeftijd. Poets ook regelmatig zijn tanden, zo voorkom je tandsteen en houd je het gebit gezond. Duitse herders verharen vrij veel, de vacht moet daarom regelmatig geborsteld worden. Zorg daarnaast voor voldoende mentale uitdaging en lichamelijke beweging. Je kunt lid worden van een vereniging en cursussen volgen waarbij jij en je Duitse herder samen lekker actief zijn. Denk aan speuren en gehoorzaamheidstrainingen. 

Met een goede verzorging voorkom je veel ellende, maar dit ras heeft een groot risico op erfelijke aandoeningen. Sommige gewrichtsproblemen zijn aangeboren. Verdiep je daarom goed in het ras, zodat je weet waar je op moet letten. 

Wanneer moet een Duitse herder naar de dierenarts?

In zijn eerste levensjaar ga je wat vaker naar de dierenarts voor inentingen en gezondheidscontroles. Dit gebeurt als de pup 9 en 12/14 weken oud is. 

Dit ras staat bekend om de vele erfelijke aandoeningen. De meest bekende zijn heupdysplasie, elleboogdysplasie, degeneratieve myelopathie, atopie en spondylose.

Loopt je Duitse herder niet helemaal lekker? Of gedraagt hij zich anders dan normaal? Wacht dan niet te lang met naar de dierenarts gaan. De meeste aandoeningen kunnen behandeld worden met medicatie of door middel van een operatie. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling die je Duitse herder nodig heeft. Houd er rekening mee dat veel medische kosten voor een grotere hond hoger zijn dan voor een kleine hond. Hieronder zie je enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinaties (afhankelijk van de noodzakelijk vaccinaties): ongeveer € 50,- tot € 70,- 
  • Een consult bij de dierenarts: ongeveer € 45,- tijdens reguliere tijden. Voor een spoedconsult betaal je 2 of 3 keer zo veel
  • Fysiotherapie voor de behandeling van voor bijvoorbeeld spondylose: ongeveer € 40,- tot € 80,- 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts?

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je Duitse herder niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw Duitse herder!

Wat kost een puppycursus voor je Duitse herder?

Er zijn verschillende soorten puppycursussen, gehoorzaamheidstrainingen en gedragstrainingen mogelijk voor je Duitse herder. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van een vereniging en daar verschillende cursussen volgen. Niet iedere vereniging of hondenschool biedt alle trainingen aan. Hieronder vind je een aantal hondentrainingen:

  • Een puppycursus is onmisbaar om een goede en gezonde relatie met de je kameraadje op te bouwen. Je leert tijdens deze cursus veel over het gedrag van honden en je krijgt advies over de opvoeding.
  • Met gehoorzaamheidstraining - ook wel appèl -, pakwerktraining en speuren, kun je jezelf en je hond mentaal blijven uitdagen. Kortom, je kunt verschillende richtingen kiezen. Door alles een keer te proberen, leer je wat het beste bij jou en je Duitse herder past.
  • Gedragstherapie biedt hulp aan de hond en zijn baasje als jullie er samen even niet meer uitkomen en je bepaald gedrag van je hond niet wenselijk vindt. Je leert hoe je hier dan het beste mee om kan gaan Kosten: intake ongeveer € 150,- daarna ongeveer € 75,- per uur

Vergoedingen

De kosten voor een puppycursus en gehoorzaamheidstraining betaal je zelf. Afhankelijk van je huisdierenverzekering, vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie of fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden en welke extra dekkingen we hebben? Bekijk dan de vergoedingen van de OHRA Huisdierenverzekering.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.