Spondylose hond

Slijtage in wervels van de wervelkolom van je hond, is een vorm van artrose en noemen we spondylose. Dit komt met name voor bij wat oudere honden en vaak bij grotere en middelgrote honden. Bij sommige rassen, zoals de boxer, komt deze ziekte soms al op heel jonge leeftijd voor. De slijtage in de wervels veroorzaakt pijn en maakt dat je hond minder soepel kan bewegen.

Wat is Spondylose bij honden?

Bij spondylose slijten de wervels waardoor het lichaam van je hond extra bot gaat aanmaken. Aan de zijkanten en onderkanten van de wervelkolom ontstaat extra botvorming en dit kan voor irritatie zorgen. Bij uitzondering kunnen de zenuwen bekneld raken, wat behoorlijk pijnlijk kan zijn voor je hond.

In enkele gevallen vergroeien de wervels met elkaar, waardoor de bewegelijkheid in de rug van je hond minder wordt.

Hoe herken je spondylose bij je hond?

Spondylose is een vorm van artrose en komt voornamelijk voor bij honden die al ietsje ouder zijn. Als je de volgende symptomen ziet bij je hond, is het aan te raden langs de dierenarts te gaan:

  • je hond beweegt minder soepel;
  • je hond springt niet makkelijk meer in of uit de auto;
  • na het rusten komt je hond minder makkelijk op gang;
  • je hond piept bij bepaalde bewegingen;
  • hij wil geen trappen meer lopen;
  • je hond wordt minder actief en speelt minder graag.

Spondylose en de boxer

Helaas is de boxer erg gevoelig voor deze aandoening. Bij dit ras wordt de ziekte soms al gezien als de hond pas een jaar of twee oud is.

Behandeling tegen spondylose?

Met een röntgenfoto kan de dierenarts de wervelkolom van je hond zien en bekijken of hier slijtage of vergroeiingen zichtbaar zijn. Helaas kan er niets aan deze aandoening gedaan worden. Met de juiste pijnstilling en/of ontstekingsremmers, eventueel extra omega-3 vetzuren (voedingssupplement), fysiotherapie en/of chiropractie kan je hond deels of soms helemaal pijnvrij gehouden worden.

Wat kun je zelf doen als je hond spondylose heeft?

Als eigenaar kun je maatregelen nemen om de kans op spondylose te verkleinen en de pijn te verlichten als je hond het eenmaal heeft. Zie hieronder waar je aan kunt denken.

  • Zorg dat je hond geen overgewicht heeft; dit belast de wervelkolom onnodig.
  • Laat je pup niet op te jonge leeftijd te heftig bewegen, zoals met apporteren of te lang spelen met andere honden. Zijn skelet en wervelkolom moeten eerst helemaal volgroeid zijn.
  • Heeft je hond al last, ondersteun hem dan zoveel mogelijk door bijvoorbeeld een loopplank aan te schaffen voor het in en uit de auto gaan. Vermijd traplopen zoveel mogelijk en laat je hond niet op de bank springen.
  • Overleg met je dierenarts of medicatie en/of fysiotherapie iets kan betekenen voor jouw hond.

Worden de behandelkosten voor spondylose vergoed?

Als er iets met je hond aan de hand is, kunnen de dierenartskosten behoorlijk oplopen. Met een OHRA Huisdierenverzekering worden de dierenartskosten (deels) vergoed. Een fijne geruststelling. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van wat voor soort dierenartskosten je declareert, je eventuele eigen risico en je gekozen pakket voor je hond. Bekijk de precieze vergoedingen in de polisvoorwaarden en het vergoedingenoverzicht

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor de behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht met alle aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.