Spondylose hond

Heeft je hond moeite met liggen en opstaan en loopt hij niet soepel? Dan kan hij last hebben van Spondylose. Dit betekent dat je hond slijtage heeft aan de wervels en tussenwervelschijven.

Wat is Spondylose bij honden?

Spondylose bij honden betekent een slijtage van de wervels en tussenwervelschijven. De wervelkolom wordt hierdoor minder soepel. Honden hebben er veel last van, ze zijn stijf en lopen moeilijker. De kosten van een behandeling betreffen met name ontstekingsremmers en pijnstillers, voedingssupplementen en fysiotherapie. Spondylose bij honden is helaas niet te genezen.

Wat zijn de kenmerken van Spondylose bij honden?

Als een hond last heeft van slijtage van de wervelkolom, wordt deze stijver. Het lichaam maakt nieuw botweefsel aan om de slijtage te compenseren. Dit weefsel gaat woekeren in de rug of nek van de hond. Je kunt dit zien als ‘bruggetjes’ die tussen de wervels ontstaan. De verschillende wervels vergroeien met elkaar en hierdoor kan de hond niet meer goed bewegen. Hoe meer ‘bruggetjes’ ontstaan, hoe stijver de hond wordt. Het nieuwe botweefsel drukt soms ook op het ruggenmerg. Dit kan leiden tot verlamming. Meestal zijn het oudere honden die lijden aan spondylose, maar bij sommige rassen hebben ook jonge honden er last van. Grotere hondenrassen ontwikkelen de tussenwervelslijtage vaker dan kleine hondenrassen.

Wat zijn de symptomen van Spondylose bij honden?

Heeft je hond Spondylose, dan is het eerste wat opvalt een stramme, zwabberende gang. Dit komt doordat de rug en de nek van de hond stijf is geworden.
Andere symptomen zijn:

 • moeite met liggen, opstaan en opstarten
 • geen zin om trap te lopen of uit de auto te springen
 • ingevallen achterhand
 • incontinentie
 • pijnuitingen

Hoe voorkom je Spondylose bij honden?

Beweging kan invloed hebben op het ontstaan van Spondylose. Denk aan pups die op jonge leeftijd te veel (moeten) bewegen of sporthonden die van geen ophouden weten en te veel van hun lichaam vragen. Wil je Spondylose zoveel mogelijk voorkomen? Dan is goede, gedoseerde beweging erg belangrijk.

Behandeling Spondylose bij honden

Spondylose bij honden is helaas niet te genezen. Alleen de pijn die de hond ervaart kun je behandelen. Hij heeft baat bij:

 • medicijnen, zoals ontstekingsremmers en pijnstillers
 • voedingssupplementen, zoals glucosaminesulfaat, chondroïtinesulfaat en Omega-3 en 6
 • fysiotherapie

Wanneer naar de dierenarts?

Het is raadzaam om een dierenarts te bezoeken als je merkt dat je hond zwabbert bij het lopen en bepaalde bewegingen uit de weg gaat. Denk aan traplopen en in en uit de auto springen. Het kan dan gaan om Spondylose. Is je hond al wat ouder, let hier dan extra op. Met behulp van röntgenfoto's bekijkt de dierenarts of je hond last heeft van Spondylose. Hierop staan vaak goed zichtbaar de ‘bruggetjes’ in de wervelkolom.

Wat kost een behandeling?

Als hondenbezitter betaal je zelf de kosten voor een behandeling aan Spondylose. Afhankelijk van het verzekeringspakket van je huisdierenverzekering, vergoedt de verzekeraar (een deel van) de medisch noodzakelijke kosten.

Hieronder staan de onderdelen van een behandeling aan spondylose op een rij:

 • Pijnstillers
  Kosten: ongeveer € 1,- per dag voor een hond van 25 kilo.
 • Voedingssupplementen
  Kosten: afhankelijk van gewicht en middel € 0,25 tot € 1,- per dag.
 • Fysiotherapie
  Kosten: ongeveer € 50,- per behandeling.

De meeste medisch noodzakelijke kosten voor een behandeling van Spondylose krijg je met een huisdierenverzekering van OHRA vergoed. Welke kosten dit precies zijn hangt af van het ziektekostenpakket dat je kiest. Zo vergoeden wij fysiotherapie met een aanvullende dekking. En de kosten voor voedingssupplementen betaal je zelf.

Meer weten?

Bekijk de vergoedingen voor behandelingen voor je hond of bekijk het overzicht van andere aandoeningen.

Naar alle aandoeningen Naar de vergoedingen

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over deze aandoening voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.