Labrador retriever kopen

Wat kost een labrador retriever?

Een labrador retriever met stamboom van een goede, verantwoordelijke fokker, kost minimaal € 1.500,- tot € 2.000,-. De kosten worden onder andere bepaald door screenings en medische onderzoeken die de fokker laat uitvoeren om vervelende aandoeningen te voorkomen en gezonde pups te fokken. Een goede fokker zal bovendien ook aandacht besteden aan een goede socialisatie van de pups.

Denk naast de aanschafkosten ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus. Houd ook rekening met het grote risico op erfelijke aandoeningen bij de labrador. Als je labrador een ongeluk krijgt, of iets verkeerds eet, moet je vaak met spoed naar de dierenarts. 

Wat is het karakter van een labrador?

Een labrador retriever is een intelligente, actieve en vrolijke hond. Hij is niet eenkennig en een lief kameraadje voor kinderen; een echt sociaal dier. Heb je ook andere huisdieren, dan is dit voor de labrador meestal geen probleem. Puppy’s zijn door hun enthousiasme soms een beetje onbesuisd, dat is niet altijd handig voor jonge kinderen.

De labrador retriever heeft een gemiddelde grootte en is sterk en atletisch. Deze sportieve hond is van oorsprong een jachthond en kan goed apporteren. Hij wil graag met je spelen, wandelen, rennen of zwemmen. Wil je een gelukkige labrador, geef hem dan voldoende beweging, ruimte en aandacht.

Hoe houd je een labrador gezond?

De labrador retriever heeft een flinke vacht. Deze vacht beschermt hem tegen wind en regen en isoleert hem goed bij alle weersomstandigheden. De labrador verliest veel haren, vooral als hij in de rui is. Door hem regelmatig te borstelen voorkom je dat je haren terugvindt door je hele huis. Ondanks dat, zul je toch regelmatig moeten stofzuigen. Was je labrador niet te vaak, dat is niet goed voor zijn vacht en huid. Daarnaast is het van belang om ook zijn gebit regelmatig te poetsen. Door zijn gebit gezond te houden verminder je de kans op pijnlijke gebitsproblemen. 

De labrador wordt op twee manieren gefokt. De werklijn ziet er wat atletischer uit, terwijl de showlijn wat breder gebouwd lijkt. Voor alle labradors geldt dat ze gevoelig zijn voor overgewicht. Zorg daarom voor voldoende beweging en goede voeding. Beperk de tussendoortjes. Omdat dit hondenras ook gevoelig is voor een aantal gewrichtsproblemen, is een gezond gewicht des te meer van belang. Daarnaast kan overgewicht aandoeningen zoals suikerziekte veroorzaken. Dit hondenras is gevoelig voor elleboog- en heupdysplasie en oogaandoeningen. Met goede verzorging en veel aandacht wordt een labrador 12 tot 15 jaar oud.

Wanneer moet je met je labrador naar de dierenarts?

In het eerste levensjaar van je labrador ga je regelmatig naar de dierenarts voor vaccinaties en gezondheidscontroles. De inentingen voorkomen veel voorkomende ziektes zoals Parvo, Hepatitis, Hondenziekte, Parainfluenza en de Ziekte van Weil.

De dierenarts roept je labrador vervolgens minstens één keer per jaar op voor inentingen en een gezondheidscontrole. Twijfel je over de gezondheid van je hond, krijgt hij last van rode vlekken op zijn huid of loopt hij mank na een stukje rennen? Ga dan naar de dierenarts. De dierenarts kan doormiddel van röntgenfoto's afwijkingen aan gewrichten uitsluiten of diagnosticeren.

De labrador retriever heeft een groot risico op erfelijke aandoeningen waarvoor je naar de dierenarts moet. Er zijn maar liefst 54 erfelijke aandoeningen bekend. De bekendste zijn:

Wat kost een bezoek aan de dierenarts?

De kosten van de dierenarts hangen af van de behandeling die je labrador nodig heeft. Hieronder enkele veelvoorkomende behandelingen en hun gemiddelde prijskaartje:

  • Medicatie voor huidproblemen zoals atopie, per maand: zo'n € 40,- tot € 80,-. Levenslang medicatie nodig
  • Röntgenfoto's, meestal worden er meerdere opnames gemaakt: ongeveer € 70,- tot € 250,-
  • Een artroscopie, kijkoperatie van het gewricht zoals een elleboog: ongeveer € 800,- tot € 1500,- of meer (exclusief opname en nazorg)

De kosten van veel behandelingen hangen af van het gewicht van je hond, maar ook van de ernst van de aandoening en de benodigde nazorg.

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je labrador niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest.  

Wat kost een puppycursus voor je labrador retriever?

Er zijn verschillende soorten puppycursussen, gehoorzaamheidstrainingen en gedragstrainingen mogelijk voor je labrador. Hieronder vind je hondentrainingen en de kosten daarvoor: 

  • Een puppycursus is onmisbaar om een goede en gezonde relatie met je labrador op te bouwen. Kosten: ongeveer € 150,-
  • Gehoorzaamheidstraining/jachttraining leert hem om zijn gedrag, instincten en gehoorzaamheid naar een hoger niveau te tillen. Niet alle hondenscholen bieden jachttraining aan. Je kan hiervoor lid worden van een vereniging, je betaalt dan vaak contributie en cursusgeld
  • Gedragstherapie biedt hulp als jij en je hond er samen even niet meer uitkomen en je bepaald gedrag van je hond niet wenselijk vindt. Je leert hoe je hier dan het beste mee om kan gaan. Kosten: intake ongeveer € 150,-, daarna ongeveer € 75,- per uur

Vergoedingen

De kosten voor een puppycursus en een gehoorzaamheidstraining en jachttraining betaal je zelf. Afhankelijk van de dekking van je huisdierenverzekering vergoeden wij wel (deels) gedragstherapie en fysiotherapie. Wil je weten welke therapieën we vergoeden? Bekijk dan de vergoedingen van de hondenverzekering van OHRA.

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.