Newfoundlander kopen

Zoek je een gezellige kameraad? Dan kom je al snel uit bij de Newfoundlander, liefkozend ook wel Newfie genoemd. Deze grote, indrukwekkende hond is een echte huisvriend. Alleen al als je zijn zachte vacht ziet, wil je hem knuffelen. Zelf houdt hij daar ook van, dus dat komt goed uit.

Wat is het karakter van een Newfoundlander? 

De Newfoundlander geeft veel liefde en houdt van gezelligheid. Het is een echt familiedier dat uitstekend omgaat met kinderen en andere huisdieren. Newfoundlanders beschermen hun familie. Het is ook een dapper en waardig dier, maar bovenal is hij sociaal, vriendelijk en lief. Kortom, een gezellige kameraad.  

Hoe houd je een Newfoundlander gezond? 

Bewegen is gezond voor jouw Newfie. Hij geniet van spelen, wandelen en zwemmen. Een jonge hond mag nog niet te veel bewegen, bouw de wandelingen dus heel voorzichtig op. Traplopen op jonge leeftijd is ook geen goed idee. Vraag de fokker en je dierenarts om advies en voorkom gewrichtsproblemen.  Houd er rekening mee dat deze grote knuffelberen een prachtige, maar bewerkelijke vacht hebben. Je moet je viervoeter regelmatig borstelen. En wees je ervan bewust dat ze na een wandeling of plons in de sloot vaak behoorlijk wat zand, modder en bladeren mee naar binnen sjouwen. Ook verharen ze flink, dus dagelijks stofzuigen en dweilen is geen overbodige luxe.  
 

Wanneer moet een Newfoundlander naar de dierenarts? 

Een Newfoundlander reu kan 71 cm hoog worden en tot 68 kg wegen. Bij grote honden zoals de Newfoundlander komen helaas regelmatig gewrichtsproblemen voor, zoals heup- en elleboogdysplasie. Goede fokkers zullen hun best doen om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Newfoundlanders zijn ook gevoelig voor het scheuren van hun voorste kruisband. Als je merkt dat je Newfoundlander niet lekker loopt, ga dan naar de dierenarts. Die zorgt voor een pijnstillende behandeling of doet een hersteloperatie als dat nodig is. Vanwege zijn grootte en bouw liggen er meer kwalen op de loer. Denk aan een maagdraaiing of hartfalen. Daarnaast komen oogproblemen met regelmaat voor bij dit ras. Over het algemeen worden grote honden minder oud dan kleintjes. De Newfie wordt gemiddeld 10 jaar oud.  

Wat kost een bezoek aan de dierenarts? 

Behandelingen, operaties en medicijnen voor een grote hond zijn kostbaarder dan voor een kleine. En dat geldt ook voor de kosten van voeding en verzorging. Een Newfoundlander heeft vaak last van erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie. Hieronder zie je de kosten voor een maagkanteling, een regelmatig voorkomende kwaal:  

  • (Spoed)operatie maagkanteling inclusief opname en nazorg, € 1.500,- of meer. Dit is afhankelijk van de toestand. 
  • Pijnstillers voor een levenslange behandeling € 40,- per maand 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

Omdat de Newfoundlander een grote hond is, is een dierenartsbezoek vaak duurder. De kosten kunnen flink oplopen. Gelukkig is het mogelijk om je hond te verzekeren. Met de OHRA Hondenverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte medische kosten. Een prettig idee, want je wilt er toch niet aan denken dat je jouw grote vriend niet de zorg kan bieden die hij nodig heeft.  
 
Bekijk alle pakketten en dekkingen van de OHRA Huisdierenverzekering. 

Opvoeding en gedragstherapie voor je Newfoundlander 

Als je de Newfoundlander rustig en geduldig op een liefdevolle manier opvoedt, bereik je het beste resultaat.  Ze zijn extreem gevoelig en reageren slecht op een ruwe of hardhandige aanpak. Een consequente aanpak is wel belangrijk, dit leer je tijdens puppycursus. Heb je extra hulp nodig, dan kun je een professionele gedragstherapeut om advies vragen. De Newfoundlander heeft zijn ontwikkeling te danken aan de scheepvaart, in en rond het water. Je kunt met een Newfoundlander daarom ook leuke activiteiten met water doen. Hij vindt het bijvoorbeeld leuk om bootjes en dummy’s van drenkelingen binnen te halen.  
 
Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.