Engelse cocker spaniël kopen

De Engelse cocker spaniël is een zachtaardige en aanhankelijke hond, die houdt van lekker eten. Maar hij heeft ook energie voor 10! We vertellen je graag meer over dit lieve, onstuimige beestje.

Wat is het karakter van een Engelse cocker spaniël? 

Met de Engelse cocker spaniël haal je een echte vrolijkerd in huis. In een enthousiast bui kwispelt hij aan één stuk door. Van oorsprong is de Engelse cocker spaniël een jager en dat merk je nog aan zijn energie. Hij is onvermoeibaar! Kinderen en andere honden vindt hij leuk. Sterker nog, je doet hem een groot plezier met gezelschap. Hij houdt van reuring en gezelligheid. Maar ben je een keer verdrietig dan is hij er ook voor je. Want een Engelse cocker spaniël voelt jouw stemming feilloos aan. 

Hoe houd je een Engelse cocker spaniël gezond?

De Engelse cocker spaniël houdt van actie. Van een klein blokje om wordt hij dan ook niet warm of koud. Hij wil meer! Een flinke wandeling, spelen in de tuin of behendigheidsoefeningen. Houd hem buiten wel aan de lijn, want door zijn jachtinstinct gaat hij nog wel eens achter een vogel of een konijn aan. Lekker veel bewegen vindt hij niet alleen leuk, je voorkomt zo ook dat hij te dik wordt. Overgewicht leidt vaak tot veel meer kwaaltjes en ziektes. 

Besteed ook genoeg tijd en aandacht aan de vacht van je Engelse cocker spaniël. Hij moet om de 2 maanden naar de trimsalon. En om nare klitten te voorkomen, is het verstandig om hem regelmatig te borstelen. Check na een wandeling ook of er geen takjes in zijn vacht zijn blijven hangen.

Een laatste tip: voorkom vieze tanden en alle gevolgen daarvan door regelmatig de tanden van je Engelse cocker spaniël te poetsen. Zo houd je zijn gebit gezond.

Wanneer moet een Engelse cocker spaniël naar de dierenarts? 

Natuurlijk ga je met je Engelse cocker spaniël naar de dierenarts voor de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinaties. Maak daarnaast een afspraak als je denkt dat hij iets mankeert. Let bij de Engelse cocker spaniël extra op de oren. Hij heeft namelijk een erfelijke aanleg voor het vestibulaire syndroom. Dat is een ziekte die leidt tot evenwichtsstoornissen of doofheid. De hangoren bevorderen ook schimmels, ontstekingen en irritaties. Controleer hem dus regelmatig. Vermoed je een ontsteking? Ga dan meteen naar de dierenarts. Zo bespaar je je Engelse cocker spaniel veel leed, want oorproblemen kunnen erg pijnlijk zijn.

Ook oogproblemen, heupdysplasie en hartproblemen komen voor. Een goede fokker besteedt hier aandacht aan door zorgvuldig te fokken met behulp van onder andere DNA-onderzoek. 

Wat kost een bezoek aan de dierenarts? 

De Engelse cocker spaniël is van nature een sterk ras. Maar ook deze hond kan ziek worden. Of hij moet naar de dierenarts voor een ingreep zoals een sterilisatie. We zetten de kosten van de meest voorkomende behandelingen voor je op een rij: 

  • Sterilisatie: ongeveer € 350,- tot € 500,- voor een “gewone” sterilisatie. En € 500,- € 650,- voor een laparoscopische sterilisatie, afhankelijk van het gewicht. 
  • Consult dierenarts: ongeveer € 40,- tot € 50,- 

  • Problemen aan de oren. Vaak zijn meerdere consulten noodzakelijk, deze problemen zijn niet altijd heel snel verholpen: ongeveer € 50,- tot € 200,-

  • Gebitsproblemen, vanaf ongeveer € 175,- voor een eenvoudige reiniging tot meer dan € 750,- en € 1000,- bij complicaties. Bijvoorbeeld als tanden getrokken moeten worden en er (röntgen)foto's gemaakt moeten worden. 

Wie betaalt de kosten voor de dierenarts? 

De kosten van de dierenarts kunnen behoorlijk oplopen. Als je niet verzekerd bent, zijn de kosten voor eigen rekening. Gelukkig zie je dat steeds meer baasjes hun hond verzekeren. Logisch, want je moet er niet aan denken dat je je Engelse cocker spaniël niet kunt laten behandelen omdat je dit niet kunt betalen. Gelukkig vergoedt de OHRA Hondenverzekering de meeste medisch noodzakelijke kosten. Dat is een fijne geruststelling. Wat je precies vergoedt krijgt, is afhankelijk van het pakket en de dekking die je kiest. Verdiep je goed in de mogelijkheden voor jouw Engelse cocker spaniël!

Opvoeding van je Engelse cocker spaniël 

De Engelse cocker spaniël vraagt een zachte, consequente opvoeding. Elke uitzondering ziet hij als nieuwe regel en gebruikt hij om zijn zin te krijgen. Gelukkig is het opvoeden van dit ras goed te doen. Ook voor een beginner. Dat neemt niet weg dat puppycursus altijd een goed idee is. Door goed gedrag te belonen bereik je heel erg veel. Let wel op met die snoepjes. Hij zal vragen om meer en jouw grootste uitdaging is dan om niet toe te geven aan dat smachtende smoeltje!

Disclaimer: OHRA heeft zo goed mogelijk relevante informatie over dit hondenras voor je verzameld. Is de verzamelde informatie niet juist of onvolledig, dan is OHRA niet aansprakelijk.